Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://racalacarta.com/audio/audios_elmon/131108_Amadeu_Altafaj.mp3 Descarrega-te'l Amadeu Altafaj adverteix als polítics de la UE que “la crisi econòmica no s’ha acabat” 08/11/2013

121213_Amadeu_Altafaj

El cap de gabinet adjunt del comissari europeu d’Afers Econòmics i Monetaris, Amadeu Altafaj, demana als polítics de la UE que “no cedeixin a la temptació de declarar la fi de la crisi” i s’ha mostrat rotund a l’hora d’afirmar que “la crisi no s’ha acabat”. Sobre la baixada dels tipus d’interès per part del BCE, considera que “és una bona notícia, i necessària”. Sobre el procés català, reconeix que “se’n parla a Brussel·les” i recorda que “els catalans som ciutadans de la UE i el ’som i serem’ també s’hauria de traduir en aquest sentit”.

Amadeu Altafaj, cap de gabinet adjunt del comissari europeu d’Afers Econòmics i Monetaris, també ha dit que:

- “[La rebaixa dels tipus d'interès] En principi ha de ser una bona notícia, i necessària. Ha sorprès que s’hagi pres ara, però sinó s’hagués pres abans de finals d’any.”

- “No. La crisi no s’ha acabat. Així de rotund. [...] Esperem que els polítics a la UE no cedeixin a la temptació de declarar la fi de la crisi. Només hi ha un inici de la recuperació econòmica.”

- “No ens podem acontentar amb els nivells de creixement que preveiem pels propers anys.”

- “S’ha tocat fons. S’estan fent les coses per no caure més baix del que hem caigut. Però no ens hem d’acontentar només amb una estabilització.”

- “No només hem de créixer més, sinó també hem de créixer millor. I això és fonamental per una economia com l’espanyola, que acumula desequilibris importants.”

- “[La decisió del BCE] És una altra demostració de determinació del BCE per contribuir a la recuperació econòmica.”

- “No crec que hi hagi un risc de deflació però els preus són molt baixos, i això és símptoma de l’ajust intern que estan fent els països de la UE.”

- “Estem veient que les economies emergents tenen unes perspectives de creixement que van a la baixa, i això s’estendrà en el temps.”

- “[De l'atur a Espanya] S’ha fet una reforma laboral de la que en veiem els primers símptomes. Encara és prematur fer valoracions. Les nostres previsions indiquen que l’atur s’estabilitzarà en el 26,6%, que és una xifra enorme i inacceptable.”

- “El model econòmic que hi havia [a Espanya] s’ha esfondrat. S’ha de refer un model econòmic amb bases diferents. I això no es un procés que es faci per decret. Encara hi ha moltes coses per fer.”

- “Estem travessant una glacera i té escletxes, que a vegades estan tapades. Hem d’anar ben assegurats però s’ha d’avançar amb decisió.”

- “Hem de resoldre el problema del sistema bancari espanyol. Les empreses que avui són viables i podrien augmentar les plantilles es veuen en una situació de competència impossible amb empreses que a l’estranger tenen un accés al crèdit més fàcil.”

- “[Sobre el futur d'una Catalunya independent] Si les previsions econòmiques ja son incertes i difícils, les previsions sobre processos polítics com el català encara ho són més.”

- “La Comissió Europea expressarà la seva opinió sobre les conseqüències legals quan hi hagi una petició d’un estat membre demanant que es detalli un escenari precís. Fins aquell moment tot són especulacions.”

- “En l’actualitat hi ha països que no són membres de la UE i que fan servir l’euro com a moneda. Són casos com Andorra o Montenegro. Es pot fer servir l’euro sense membres de la UE.”

- “Els catalans som ciutadans de la UE i el ’som i serem’ també s’hauria de traduir en aquest sentit.”

- “Vaig participar a la Via Catalana a títol individual. Va ser molt emocionant. [...] És un moment greu i important pel nostre país i tots els ciutadans ens hem de mullar, siguin quines siguin les nostres conviccions.•

- “Del tema català se’n parla Brussel•les perquè ha tingut molt ressò internacional. D’aquests temes se’n parlen. [...] Es parlen amb els mateixos interrogants que hi pot haver a Catalunya. [...] Alguns ho veuen com un problema pel fet de suposar un canvi, però sobretot amb un respecte per tots els actors.”

- “[Sobre si s'estan fent les coses bé en la relació entre Catalunya i Europa] Catalunya és Europa, i això està molt arrelat a la mentalitat catalana. Sempre s’ha mirat Europa com un espai de llibertat. Hi ha molta relació amb Europa perquè hi som a Europa. Hi ha molta gent que treballa a les institucions europees.”

- “Catalunya manté una imatge de prestigi [dins d'Europa].”

  • Tags:
%s1 / %s2