El món a RAC1
Ara, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Els catalans estan dividits sobre si fer vaga o no fer vaga el 14 de novembre

Segons el RACòmetre, el 43% de ciutadans no secundarà la crida a la vaga general que els sindicats fan per d'aquí a vuit dies; mentre que un 37% sí que ho farà. Hi ha un 10% que li agradaria fer vaga però no té feina, i un 10% que no sap encara què farà.

La majoria de catalans, u n 70%, troba que aquesta vaga convocada a Espanya, Grècia, Bèlgica, Portugal i una part d'Itàlia està justificada. Un 27% creu que no.

A més, la majoria, un 55%, diu que l'aturada és oportuna, enmig de la campanya electoral. Un 39% la veu inoportuna.

Passi el que passi, però, encara que la vaga general sigui un èxit, la immensa majoria d'enquestats, un 90%, pensa que el govern de Mariano Rajoy no canviarà la política econòmica.

Clica aquí per a descarregar el RACòmetre en versió pdf

Si la pregunta de si faran la vaga la fem directament als treballadors en actiu del país, un 46% ja té decidit que no farà vaga, davant d'un 39% que diu que sí, i un 14% que no ho sap. Entre els col·lectius que no treballen, la majoria dels estudiants s'inclinen més aviat per secundar la protesta, mentre que la majoria dels jubilats i de les mestresses de casa no.

Per edats, els treballadors de menys de 34 anys són els més favorables a la vaga. La majoria diu que en farà. A partir dels 35, són més els que opten per no secundar-la. Per exemple, entre els joves de menys de 25 anys, un 55% diu que la farà; en canvi, tot al contrari entre els que tenen entre 55 i 64 anys: un 54% no en farà. Els homes són més partidaris de l'aturada que les dones (un 44% d'homes en farà, i un 31% de dones). I si ho mirem per partits, els votants d'Esquerra Republicana, del PSC, d'ICV i de Ciutadans, i també els abstencionistes són els més mobilitzats per la protesta; mentre que els CiU i del PP opten per no secundar la vaga.

A banda de la vaga general del 14-N, el RACòmetre també pregunta sobre el procés sobiranista de Catalunya. I reflecteix una gran desconfiança dels catalans amb l'actitud del Govern espanyol. Una gran majoria, el 80%, creu que Mariano Rajoy no s'avindrà a pactar un referèndum sigui quin sigui el resultat de les eleccions del 25-N. Només un 16% pensa que hi podria haver un canvi d'actitud del Govern espanyol. De fet, 2 de cada 3 catalans creuen que Espanya no reconeixerà mai que Catalunya és una nació. Només un 29% creu que sí.

La majoria de catalans diuen que s'ha de fer un referèndum encara que la Unió Europea rebutgi la independència. Un 57% així ho pensa. En canvi, un 40% creu que, en aquest cas, seria millor repensar-s'ho i no consultar el poble.

El sí a la independència recula, tot i que continua guanyant. Baixa del 82 al 70% el suport a una consulta per l'estat propi. També els que creuen que s'ha de fer tant si Madrid vol com si no passen del 71% al 63%. També reculen els partidaris de la independència si ara es fes un referèndum. El sí continuaria guanyant, però baixaria de la ratlla del 50%, i trauria un 47% de vots, enfront un 43% que dirien que no.

Els catalans no ens hem explicat bé a Espanya, i hauríem de fer més pedagogia. Un 60% pensa que en els 30 anys de democràcia Catalunya no ha explicat bé la seva realitat, davant d'un 37% que diu que sí. A més, un 71% pensa que Catalunya ha de continuar explicant els seus problemes a la resta de l'Estat. Un 25% diu que ja no val la pena.

Els catalans prefereixen pagar més impostos abans que retallar més els serveis públics. Davant d'aquest dilema per salvar l'estat del benestar, un 48% de catalans s'estima més pagar més taxes i més impostos; davant d'un 24% que prefereix reduir serveis i prestacions. Un altre 24% esquiva la pregunta dient que cap de les dues.

L'educació i la sanitat han de ser les prioritats en la gestió del futur govern. Encapçalen la llista de les prioritats que els catalans posen a la Generalitat. La segueixen el treball, evitar les retallades i la política social. Darrere venen l'economia, les infraestructures, i la gent gran. I en últim lloc, abaixar impostos i reduir els sous als polítics.