Tu diràs
Ara, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"La voluntat d'autogovern de Catalunya té cabuda a la Constitució"

de-la-vega

00:00 30:58
00:00 30:58

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, assegura que l'executiu de Zapatero ha entès que "la societat catalana se sent decebuda" però creu que la Constitució és prou ampla com per encabir-hi totes les aspiracions d'autogovern de la Generalitat.

María Teresa Fernández de la Vega, vicepresidenta primera del govern espanyol, també ha dit que:

- Sobre el conflicte amb els controladors aeris: "El govern continuarà fent tot el que procedeixi [...] per revertir una situació que, de manera molt injusta, causa gravíssims perjudicis als ciutadans."

- "És una situació [...] intolerable. [...] El govern garantirà el trànsit aeri."

- "El PP, de tot culpa al govern. Només li falta dir que també de les altes temperatures. [...] És una irresponsabilitat més del PP."

- Sobre la manifestació del 10J: "Hem entès que la societat catalana se sent [...] defraudada [...] després de quatre anys on hi ha hagut una tensió i confrontació molt gran [...] animada pel PP que ha acabat en una sentència dictada pel Tribunal Constitucional."

- "[La sentència del TC] no qüestiona [...] el marc polític contingut i aprovat en l'Estatut."

- "[La societat catalana] ha vist que [...] no s'ha reconegut tota la seva ambició d'autogovern i de sentiment identitari que havia cristal·litzat en l'Estatut."

- "En aquesta manifestació hi ha una expressió d'incomoditat, de sentir-se dolguts, de sentir-se [...] amb un nivell de frustració."

- "Tots hem d'entendre i respectar el sentiment identitari del poble català, la seva ambició, la seva voluntat d'autogovern. [...] Creiem que hi ha marge, possibilitats de donar cabuda a aquest legítim sentiment identitari, a aquesta voluntat d'autogovern de Catalunya [...] en l'àmbit de l'Estatut i [...] de la Constitució."

- "El govern està disposat a reconstruir els ponts d'entesa. [...] Estem treballant [per fer-ho]."

- "Anem a buscar les vies jurídiques [...] per donar cabuda a aquest sentiment perquè creiem que hi ha marge. El projecte d'autogovern de l'Estatut i aquest sentiment identitari caben a l'Estatut i caben en la Constitució."

- "[El sentiment que Espanya no entén els catalans] és el sentiment que hem percebut i entenem que s'ha produït perquè [...] durant quatre anys s'ha generat una tensió molt forta, de manera [...] irresponsable per part [...] del PP, contra Catalunya. [...] Tot això ara surt."

- "[Tot aquest sentiment] és reversible a l'àmbit del pacte que vam fer fa quatre anys."

- "L'Estatut [...] no ha estat modificat per la sentència. Tenim marge per restablir aquest pacte."

- "El PSOE no ha fet un pas a la dreta. Ha fet una demostració de compromís amb Catalunya i amb l'Estatut,  no n'hi ha cap dubte. Qui ha donat suport a l'Estatut? El Partit Socialista."

- "Continuem fent una aposta clara per l'Estatut [...] perquè creiem que és un bon acord que ara hem de reforçar. [...] Tenim la responsabilitat i la voluntat d'articular les mesures necessàries per recuperar aquest enteniment i establir els ponts necessaris que [...] la dreta ha volgut tombar."

- Sobre la reunió de demà entre Zapatero i Montilla: "Mirarem amb serenitat, amb raonabilitat, quines coses s'han de fer. Algunes qüestions poden ser de lleis [i d'altres no]."

- "Es pot discrepar [del TC], [...] però fins i tot discrepant, [...] l'Estatut de Catalunya que aprovem majoritàriament està en vigor, [...] està avalat."

- "Catalunya encaixa perfectament a Espanya, jo crec que està encaixada. Però el problema [...] és que els ciutadans catalans han de sentir-ho així també. Aquest és un altre tema."

- "És molt important que es reinstauri aquest sentiment de pertinença del poble de Catalunya, mantenint la seva identitat, en un projecte [...] de convivència [...] que defineix la nostra Constitució."

- "La majoria dels catalans se senten catalans i també que formen part del projecte comú [espanyol]."

- "Entenc que hi pugui haver una sortida davant d'una determinada qüestió que pugui semblar una frustració. Però no entenc que es digui que és això el que hagi de prosperar."

- "No cal reformar la Constitució per tornar a promoure aquest enteniment al qual vam arribar fa quatre anys."

- "Les relacions entre el PSC i el PSOE són molt positives perquè formem part d'un projecte en què hi caben sensibilitats diferents."

- "Respecto que pugui haver-hi discrepàncies [sobre la lectura de la sentència del TC]. Hauríem [...] d'introduir serenitat i buscar aquest enteniment. [...] Demano serenitat a tothom."

- "Hi ha hagut una tensió gran. [Però desgast electoral] tampoc ho crec, s'ha de veure."

- "Estem compromesos amb Catalunya, amb la ciutadania i l'autogovern."

- Sobre legislar el burca: "Volem abordar el tema des de la perspectiva de la integració, el reconeixement i respecte de cultures diferents que conviuen al nostre país."

- "Estem en contra del burca com instrument que pugui ser de discriminació. Però en el nostre ordenament hi ha lleis i prou mecanismes per abordar les situacions que pugui plantejar [...] a la via pública o espais públics."

- Sobre el segrest dels dos cooperants catalans de Barcelona Acció Solidària: "Sí, som raonablement optimistes."

- Sobre l'aprovació del sostre de despesa: "El govern aborda qualsevol debat parlamentari partint de la base de la riquesa del parlament. [...] Estem treballant per tirar endavant el sostre de despesa."

- "Em fa la impressió que [Artur Mas] està molt preocupat per la campanya electoral. A vegades més que per les conseqüències de la sentència de l'Estatut. No em sembla raonable que es vulgui barrejar interessos amb els sentiments dels ciutadans de Catalunya."

- "Com sempre, hi ha hagut una actuació del PP per utilitzar-ho tot. [...] [Amb José Bono], ha valgut tot."

de-la-vega-1

00:00 00:14
00:00 00:14

de-la-vega-2

00:00 00:24
00:00 00:24