Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/140311_Alberto_Ruiz_Gallardon.mp3 Descarrega-te'l “No hi ha cap dubte que darrere l’11-M hi ha el terrorisme islamista” 11/03/2014

120411_Gallardon2

Deu anys després dels atemptats de l’11-M, el ministre de Justícia i exalcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, deixa ben clar que “no hi ha cap dubte” que la tragèdia va ser obra del terrorisme islamista, que pretenia “trencar la convivència”, i admet que aquell dia “tots els espanyols van estar molt per sobre del que érem els seus governants”. Gallardón també avisa que l’amenaça gihadista continua present.

El ministre de Justícia i exalcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, també ha dit que:

- “Són records que no s’esborren mai.”

- “Jo era a casa, esmorzant, quan vaig rebre una trucada del regidor de Seguretat, Pedro Calvo, per dir-me que hi havia hagut una primera explosió a Atocha, però que estigués tranquil perquè semblava que no hi havia morts. Al cap de dos minuts, vaig rebre una nova trucada, que va canviar les coses.”

- “Per atemptats d’ETA, l’espai de terror no em quedava aliè. Però l’11-M va ser diferent. Allà no només hi havia els morts. Per primer cop vaig veure com moria gent. Els serveis d’emergència no donaven l’abast.”

- “El record més emocionant és el del dolor, no només de les víctimes, també de les famílies en aquelles hores llargues d’espera, en què els forenses feien un treball minuciós per no cometre cap error. Va ser molt emocionant també veure com les víctimes d’ETA es van acostar al pavelló d’IFEMA a consolar les víctimes d’aquell atemptat, i veure una reacció espontània de la ciutat de Madrid, que va sorgir de baix a dalt, no de dalt a baix.”

- “Va ser terrible aquell dia, però va ser un exemple de la immensa altura dels ciutadans de Madrid i els espanyols.”

- “És molt difícil saber [si els atemptats van influir en les eleccions]. Sí que crec que el que es va produir va ser un increment de responsabilitat per part dels ciutadans. Gent que en altres processos electorals eren espectadors van veure que tenien una responsabilitat de participar en aquell procés democràtic. I malgrat la disputa política, tots els espanyols van estar molt per sobre dels que érem els seus governants.”

- “No ho interpreti com una crítica a Aznar, de cap manera. Van ser uns moments molt difícils, amb unes informacions molt contradictòries. Potser per la proximitat de les eleccions es va intentar buscar uns altres responsables, i no va ser un bon exemple. Vam trencar un criteri que sempre havíem tingut, convivint amb el terrorisme durant dècades: que no hi ha més culpable que el terrorista.”

- “No hi ha cap dubte que l’atemptat el va cometre el terrorisme islamista.”

- “Quan vivim en un estat de dret, quan es comet un delicte, correspon als tribunals de justícia determinar-ne les responsabilitats.”

- “Els terrorismes, desgraciadament, tots s’assemblen perquè el terror pretén trencar la convivència. L’objectiu de l’11-M era trencar la convivència entre diferents races, cultures, religions, que a Espanya era un exemple, cosa que no passava a altres països d’Europa. Això irritava els terroristes. Els objectius que tenien els terroristes no es van complir.”

- “Sempre hi ha preocupació [per l'amenaça gihadista].”

- “És obligació de totes les democràcies, de les forces i cossos de seguretat, dels que tenim responsabilitats de govern establir tots els mecanismes de prevenció perquè un 11-M no es torni a repetir.”

  • Tags:
%s1 / %s2