Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/160125_Xavier_Domenech.mp3 Descarrega-te'l “Si Podem entra al Govern espanyol, hi haurà referèndum de sí o no” 25/01/2016

160125_Xavier_Domènech

Xavier Domènech promet que hi haurà referèndum sobre la independència de Catalunya si Podem arriba a La Moncloa. A més, el diputat d’En Comú Podem al Congrés avança que, a banda del referèndum català, en proposen un altre sobre per obrir el debat constituent a tot l’Estat. Domènech també reclama al PSOE que comencin a negociar ja: “Ningú parla amb nosaltres, però per la premsa comuniquen que nosaltres farem el que ells diguin”.

Xavier Domènech, diputat d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats, també ha dit que:

- “El que vam fer nosaltres era una proposta d’eixos pels quals s’hauria de formar una alternativa i un dels temes claus era que l’Estat espanyol no havia reconegut mai la plurinacionalitat.”

- “Que sigui jo o una altra persona seria avançar una cosa que encara no ha passat ara: un escenari de negociació.”

- “Feia setmanes que es donava per fet a Madrid que nosaltres donaríem el vot a Pedro Sánchez sense més i es feia sense cap conversa. Davant d’aquesta situació, vam dir que estem disposats a construir una alternativa de govern.”

- “Hi ha un resultat electoral que indica que el bipartidisme com a sistema dominant s’ha acabat i emergeixen noves forces. I indica que si es vol construir una alternativa de govern nosaltres hi volem participar.”

- “Hi ha una alternativa possible. Però va més enllà que donar un vot a una investidura.”

- “Jo crec que hi haurà referèndum a Catalunya ara o més tard. Si Podem està en el govern, estic segur que hi haurà referèndum.”

- [Seria els propers 4 anys?] “Sí.”

- “Si no ens plantegen qualsevol altra proposta que pugui convèncer els catalans, aquesta és la millor opció.”

- “En aquest referèndum hi ha d’haver una pregunta sobre la independència de Catalunya. Hauria de ser de sí i no”.

- “Hi ha d’haver un sí i un no. Una altra cosa és que el no pugui defensar els projectes que impliquen aquest no.”

- “Un no pot seure en una taula de negociació per parlar d’una alternativa de govern dient-te que abans de començar t’has d’oblidar de certes coses.”

- “Espero que hi hagi acord.”

- “Nosaltres fem la proposta i la primera resposta que rebem és que truquen a Albert Rivera, que no té la capacitat per donar al PSOE una alternativa de govern.”

- “Hem demanat una reunió a Esquerra que serà aquesta setmana. Estem pendents de demanar una reunió a Democràcia i Llibertat.”

- “Jo crec que hi ha un problema amb la nostra arribada allà. Consideren que no hauríem de ser allà. Nosaltres hem vingut aquí a parlar i dialogar. Ningú vol parlar amb nosaltres, però per la premsa comuniquen que nosaltres farem el que ells diguin. Davant d’aquesta situació, no et queda altra cosa que plantejar una alternativa públicament.”

- “Plantegem una alternativa seriosa i real.”

- “Espero que la gent del PSOE i del PSC agafin aquesta alternativa i comencem a parlar, perquè hi ha coses que comencen a ser urgents.”

- “El resultat del 20-D a Catalunya obliga els socialistes a fer un esforç per defensar el que fa dos anys defensaven a Catalunya.”

- “Aquest escenari [de renunciar al referèndum] no es donarà”.

- “La construcció nacional de Catalunya s’ha de fer a partir del dret a decidir i, dins de l’Estat, ha de partir del ple reconeixement de la nacionalitat catalana.”

- “Estem d’acord que s’obri un procés constituent a Catalunya, però per si sol difícilment aconseguirà els seus objectius finals.”

- “Proposem un referèndum que pugui obrir el debat constituent plantejat a tota la ciutadania de l’Estat sobre la necessitat d’entrar en un temps constituent de canviar o reformar la Constitució Espanyola.”

- “No hem pensat quin referèndum seria primer o segon.”

- “Primer obriríem un referèndum sobre la reforma constitucional i això, segons els resultats, hauria d’implicar si anem a unes noves eleccions constituents o no.”

- “De moment, el PNB ha demanat el reconeixement del dret a decidir, no ha demanat fer un referèndum ara mateix.”

- [Si és ministre de la Plurinacionalitat, podrà parlar català al Congrés?] “Sí, evidentment.”

- “Vam parlar molt del referèndum [amb el rei] i molt d’Escòcia. [...] També vam parlar del paper de la monarquia.”

- “No puc dir què em va dir.”

- “Va ser una conversa bastant interessant. Vam parlar una hora i mitja.”

  • Tags:
%s1 / %s2