El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"Aixecarem barreres"

El director general d'ACESA i AUCAT, Josep Lluís Giménez, ha dit que estudien "aixecar les barreres dels peatges" com a mesura preventiva a partir de les 6 de la tarda d'aquest divendres a les vies afectades per la vaga. Tot i això, ha fet una crida a la responsabilitat dels conductors perquè no ho empitjorin.

El director general d'ACESA i AUCAT, Josep Lluís Giménez, també ha dit en una entrevista a El món a RAC1 que:

- "No tenim cap reunió prevista. Estem oberts a continuar dialogant. Vam quedar citats a negociar el dilluns que ve."

- "L'allunyament és petit, però, conceptualment, sí que hi ha coses que s'allunyen. Les seves reivindicacions estan allunyades del moment econòmic que vivim."

- "Nosaltres considerem que la vaga és totalment desproporcionada. No vull menysprear que acumulem un any i mig de converses, però mai les posicions han arribat a ser tan enfrontades com per fer desembocar en un conflicte d'aquesta envergadura i, encara menys, en aquesta circumstància."

- "Sí, obrirem les barreres si hi ha molt de trànsit. És una de les mesures que prendrem. Hem treballat un protocol per evitar problemes, que està definit, ho hem enviat al Servei Català de Trànsit per gestionar el flux de conductors que circularan per les vies afectades."

- "Ho aplicaríem a totes les vies."

- "No descartem que, de forma preventiva, procedim a l'aixecament de barreres des de les 6 de la tarda. Depèn de nosaltres."

- "Aixecarem les barreres però apel·lem a la responsabilitat de tots plegats. No hem d'aprofitar-ho perquè s'acumularà el trànsit i, possiblement, provocarem un grau de congestió que serà difícil de resoldre."

- "El cost estimat d'aquesta mesura, durant aquests primers dies, és d'entre 350.000 i 500.000 euros menys de recaptació."

Per la seva banda, Josep Pérez Moya, el director del Servei Català de Trànsit (SCT), ha anunciat que des del govern català es controlarà la situació als peatges amb patrulles dels Mossos d'Esquadra. A més, en una entrevista a El món a RAC1 també ha dit que:

- "ACESA ja ho tenia previst [aixecar les barreres]. També hi haurà presència policial en els principals peatges per conciliar el dret a la protesta amb el dret a una mobilitat més segura."

- "[Aquesta tarda] hi haurà problemes de trànsit malgrat la intensitat. Segur que hi haurà congestió en els punts de peatge i els punts crítics. Les mesures contribuiran a aconseguir que l'impacte sigui menys greu que amb una situació de peatge normalitzat."

- "Recomano tranquil·litat. Que la gent no modifiqui els seus hàbits i la planificació que tenia prevista en els seus desplaçaments."

- "Hi haurà una lentitud de pas pel peatge però no ha d'alterar substancialment el temps de recorregut."

- "Apel·lo a la responsabilitat de tothom. El dret a la vaga és perfectament conciliable amb el dret de l'usuari a gaudir d'una situació mínimament normalitzada."

- "El dia més fort de l'operació sortida serà dijous de la setmana que ve, a partir del migdia, i divendres al matí."