Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/120518_Altafaj.mp3 Descarrega-te'l Altafaj dubta de la intervenció a Catalunya i del ‘corralito’ a Espanya 17/05/2012

120518_Altafaj

El portaveu d’Afers Econòmics i Monetaris de la Comissió Europea, Amadeu Altafaj, ha posat una mica de bàlsam. Reconeix que la CE no està gaire d’acord amb les previsions de Paul Krugman, de qui ha dit que “ha de fer una portada cada setmana”. També ha descartat la pròxima intervenció de Catalunya, però creu que “hi ha d’haver diàleg amb l’Estat i les comunitats”. La clau és donar confiança a partir de la reforma bancària.

En una entrevista a El món a RAC1, Amadeu Altafaj ha dit que:

- “El senyor Krugman s’ha convertit en un premi Nobel mediàtic. Fer previsions com les de Krugman et garanteix un titular de portada, i ell en fa cada setmana. Hi ha molts premis Nobel que no estan d’acord amb ell, i la Comissió Europea tampoc.”

- “Hi ha tensions a la zona euro, i la situació a Grècia és preocupant. Però l’euro continua sent una moneda forta que ens ha protegit als països membres.”

- “No hi ha risc d’un corralito a Espanya. Està fent tot el que pot en tots els fronts de la crisi. I hi ha un consens polític força ampli que és el que no hi ha hagut a Grècia.”

- “És necessari sanejar els comptes públics perquè no hi ha cap creixement sostenible sense això, i recuperar la confiança porta temps, és una tasca feixuga.”

- “La incertesa a Espanya està vinculada al que passi al sector bancari. Si es reforça la iniciativa de netejar el sector bancari es pot fer molt per recuperar la confiança en l’economia espanyola.”

- “Es pot fer molt si s’esvaeixen els dubtes sobre els comptes de les comunitats autònomes. Les sorpreses desagradables com les del desembre passat [en què es va anunciar que el dèficit previst no serà del 6% sinó del 8%] són les que minen la confiança.”

- “Un país que té un 25% d’atur té un problema estructural a resoldre. I no es tracta de posar només pegats per continuar funcionant igual.”

- “Les comunitats autònomes no ho han fet tan malament, però han acusat de forma molt marcada la caiguda dels ingressos i de l’activitat econòmica. Hi pot haver fenòmens puntuals de mala gestió, però la causa fonamental és la caiguda de l’activitat econòmica.”

- “És lamentable que les desviacions dels comptes de les comunitats autònomes no se sàpiguen fins al desembre de l’any passat, perquè potser s’hauria pogut actuar per corregir els desequilibris.”

- “No crec que estiguem a prop de la intervenció [de Catalunya]. Des de la CE no intervenim en el diàleg entre l’Estat i les autonomies, però és important que això es faci de manera dialogada.”

- “Si hi ha un objectiu compartit de sanejar els comptes públics hi ha d’haver maneres d’assegurar-se que els que tenen la responsabilitat poden assumir-la i executar-la sense la intervenció de l’Estat.”

- Del pacte fiscal: “És clau entendre que estem tots en el mateix vaixell, i el que succeeix a Catalunya o Andalusia té un impacte sobre la confiança dels mercats amb l’economia espanyola, i hi ha d’haver una entesa.”

- “El que succeeix a Grècia té un impacte, fins i tot, a Catalunya. I el que passi té un impacte cert en els mercats.”

- “Grècia ha estat i continua sent l’epicentre de la crisi del deute europeu.”

- “A Grècia tenim un programa d’ajust pactat amb les institucions polítiques gregues i europees, i hauria d’aplicar-se perquè està basat, sobretot, en el creixement.”

- “Grècia està absolutament aïllada dels mercats, i no té opcions de tornar-hi en els propers 2 anys.”

- “No podem governar pels grecs. Ells han votat i els responsables polítics que han escollit haurien d’assumir la responsabilitat històrica i formar un govern per damunt de les seves diferències, per damunt de l’interès del país. Aquest és el veritable taló d’Aquil·les de Grècia.”

- “Des del maig del 2010 Europa ha fet tot el possible per ajudar Grècia de manera determinada. [...] Grècia és un pacient que està connectat a la sonda europea permanentment.”

- “Grècia és una democràcia sobirana i els líders polítics grecs han d’assumir aquesta responsabilitat, encara que això impliqui fer reformes doloroses.”

- “Grècia ha viscut per damunt dels seus mitjans durant una dècada. Tothom s’ha aprofitat d’aquest sistema i ara s’ha de reformar, o tornarem a la situació anterior.”

  • Tags:
%s1 / %s2