Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/111006_Ardanza.mp3 Descarrega-te'l Ardanza: “Catalunya sempre tindrà el suport d’Euskadi pel concert” 06/10/2011


111006_Ardanza

L’exlehendakari José Antonio Ardanza, que acaba de presentar el llibre Pasión por Euskadi, ha explicat que Euskadi “sempre” estarà al costat de Catalunya per aconseguir el concert econòmic a Madrid. Però ha avisat: “El pacte fiscal no resol tots els conflictes econòmics”, i ha retret als nacionalistes que no el demanessin durant la Transició.

En una entrevista a El món a RAC1, José Antonio Ardanza ha dit que:

- “Catalunya sempre tindrà el suport d’Euskadi per aconseguir el concert econòmic. Sempre hem pensat que el que ens ha anat bé a nosaltres també pot anar bé a la resta.”

- “El fet de tenir el concert econòmic no vol dir que tinguis resolts els teus problemes econòmics. Depens de tu mateix, i no només això, sinó que a més de pagar les teves despeses, has de pagar les despeses de l’Estat espanyol.”

- “Catalunya i Euskadi no hem sabut convergir en la defensa dels interessos mutus. És més, els uns pensen dels altres que cadascú ha tirat per la seva banda.”

- “Felipe González em va dir que definir Euskadi com un estat lliure associat al Regne d’Espanya era massa delicat. Per un sentit de responsabilitat, aquella petició la vaig callar.”

- “Al llarg dels nostres mandats vam anar congelant els nostres sous. Si avui estigués al càrrec possiblement també hauria fet el gest simbòlic de treure la paga doble de Nadal.”

- “No em va agradar que Pujol em digués que els bascos teníem ETA com a element de força de negociació amb l’Estat. Jo ho passava molt malament per la violència. Hi havia morts, extorsió, segrestos… i la societat basca estava molt crispada.”

- “Xabier Elorriaga [actor] em va aportar informació del món d’ETA. Als anys 60, era el meu company de pensió i coneixedor de la informació que sortia de la cinquena assemblea d’ETA.”

- “A Catalunya hi havia un corrent de certa simpatia cap a ETA. Molt poc abans de l’atemptat de l’Hipercor, Herri Batasuna va obtenir 40.000 vots a Catalunya a les eleccions europees.”

- “La Constitució emparava els drets històrics del País Basc i, com que el concert econòmic ho era, de seguida va quedar inclòs. El debat va ser sobre la negociació de la quota.”

- “No és cert que els bascos siguem insolidaris. Nosaltres participem en la solidaritat interregional a través de la quota.”

  • Tags:
%s1 / %s2