Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 0 h
El Barça juga a RAC1
Barça - PSG

"Avui em sento un millor capellà. Capaç d'entendre les persones que se senten marginades"

krzyzstof-charamsa-ok

00:00 54:33
00:00 54:33

Krzysztof Charamsa reconeix que hi ha molts casos com el d'ell [de capellans que viuen en parella], fins i tot papes "això no és cap novetat". El sacerdot confessa que després d'haver fet pública la seva condició "em sento un millor capellà. Capaç d'entendre altres persones. Especialment, les que se senten marginades i discriminades". Charamsa considera que l'Església "està en una guerra paranoica contra els homosexuals" i atribueix la confusió entre homosexualitat i pedofília a "una mentalitat i una visió deformada de l'homosexualitat". També creu que el celibat "hauria de ser una elecció, no una imposició".

Krzysztof Charamsa, també ha dit que:

- "Sí [m'he tret un pes de sobre]. No tornaria mai més a l'armari. Estic feliç, en pau. Estic lliure."

- "Avui em sento un millor capellà. Més transparent, capaç d'entendre altres persones. Especialment, les que se senten marginades i discriminades."

- "L'Església ha de començar una reflexió sobre la sexualitat humana."

- "La sexualitat avui és un tema sobre el qual el sínode ha de reflexionar seriosament, i amb raons."

- "No em pensava que la repercussió seria tan gran."

- "Vaig pensar en la manera de dialogar sobre la sexualitat sense tòpics, sense vergonya. La possibilitat de dialogar actual és gràcies al papa Francesc."

- "No he rebut resposta del papa [a la carta que li vaig enviar]. Està ocupat amb el sínode."

- "La resposta que he rebut del Vaticà era previsible. Però la declaració també té elements positius. M'ha agradat."

- "Està en mans del meu bisbe [si continuaré vestint l'hàbit], però probablement no em permetrà exercir de sacerdot."

- "Un homosexual prepara la sortida de l'armari durant molt de temps. Primer a un mateix."

- "Si jo hagués sortit de forma silenciosa continuaria a l'armari. Havia de dir clarament a l'Església que he estat un bon capellà però al mateix temps sóc homosexual, i demostrar que això no ha interferit."

- "Jo no he tingut mai dubtes sobre la meva homosexualitat. Però estava sota un ensenyament de l'Església que presentava l'homosexualitat com alguna cosa bruta, dolenta, malalta i que s'ha de rebutjar."

- "Eduard [la meva parella] és una persona sense la qual jo no podria trobar la força necessària per fer aquest pas."

- "He viscut la meva vida sota un complex que és inhumà. Tenia una imatge de mi mateix fruit d'una esquizofrènia. D'una banda jo em considerava normal però l'Església em tenia sota una imatge en què havia de portar la meva creu com una vergonya durant tota la vida."

- "Tota la meva joventut [vaig resar per curar-me]. Quan em preparava per entrar al seminari."

- "L'Església considerava demoníac el que m'estava passant. Jo ho havia d'odiar, destruir."

- "M'he esforçat per convence'm de les raons de l'Església. De veritat volia entendre i acceptar les raons de l’homosexualitat que presentava l'Església."

- "Esclar, que conec altres casos [de capellans que viuen en parella]. L'Església està plena de capellans que davant de la pròpia sexualitat han de viure els mateixos conflictes que he viscut jo. I han de trobar la manera de sobreviure. [...] Altres viuen tan plens d'homofòbia interioritzada que acaben per odiar els altres homosexuals."

- "Hi ha capellans heterosexuals que estan en una relació amb una dona."

- "El celibat no és una decisió lliure de cada capellà. És una imposició. [...] És una limitació de la meva lliure decisió."

- "Avui veig que aquests anys de la meva vida no estava tan feliç ni era tan bon capellà com ara he esdevingut. La meva fe no prové del celibat imposat."

- "La confusió entre homosexualitat i pedofília és efecte d'una mentalitat i una visió deformada de l'homosexualitat. És un estereotip tan fort que és molt difícil de canviar-la."

- "Plorava quan vaig sentir les paraules del papa [sobre les parelles homosexuals]. El papa Francesc és una oportunitat única per a l'Església. Amb ell s'ha obert la possibilitat de dialogar."

- "El papa segur que m'entén. És un bon pare espiritual que entén els altres."

- "Un capellà necessita una relació d'amor amb una altra persona. És exactament al revés del que nosaltres hem ensenyat, que un ha de renunciar a relacions per poder-se dedicar a tots. [...] Som persones humanes, necessitem exercitar una relació d'amor amb una persona."

- "Capellans que tenen relacions d'amagat són millors capellans, tot i que pateixen molt."

- "Hem d'adonar-nos d'una doble vida que hem construït institucionalment. No hi ha diferències entre matrimonis homosexuals o heterosexuals. No hi ha diversos matrimonis, només n'hi ha un. Aquesta és la direcció en què ha de reflexionar l'Església. Necessita temps però hi arribarà."

- "En ambients de l'Església hi ha homofòbia. Falten el respecte a altres persones. [...] Amb tots els meus càrrecs no podria haver fet res per canviar això."

- "En aquest tema [l'homosexualitat] dins de l'Església no hi ha espai per a la crítica. Només l'obediència cega. [...] El discurs de l'Església és que [l'homosexualitat] és un lobby que lluita contra nosaltres, que volen destruir la família."

- "Segons l'Església, s'ha d'odiar els gais perquè es posen com les dones, que considera inferiors. Per això l'odi als gais, perquè se'ls té por. [...] Estem en una heterodictadura."

- "Estàvem en una guerra paranoica contra els homosexuals. La nostra fe és entendre la realitat i demostrar l'amor cap als humans. El papa Francesc ha canviat la idea dient que la realitat existeix."

- "Rebutjo una visió del sínode com un esdeveniment de política eclesial. Jo he vist com s'ha fet política d'aquest sínode. He assistit a una veritable guerra política dins de la Congregació de la Doctrina de la Fe que no té res a veure amb la ideologia."

- "Estic convençut que la meva sortida era el gest de protesta contra aquesta política que viscut a la meva esquena. No podia aguantar més. Veure com els grans ideals del papa Francesc i la seva energia era destruïda abans del sínode per aquesta política."

- "Papes homosexuals ja n’hem tingut, això no és cap novetat."

- "Un matrimoni entre un blanc i un negre fa 50 anys tampoc era acceptat per l'Església. L'argument era que Déu havia creat races diferents perquè no es barregessin. És un argument similar al que fa servir ara l'Església per al matrimoni homosexual."

- "L'Església s'ha d'ocupar dels pobres, com diu el papa Francesc. I pobres són tots aquells que se senten discriminats, no només els que no tenen diners."

- "M'he refugiat a Catalunya amb les meves dues maletes."