No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé

Baños: "Investir ara Mas era un preu que em semblava raonable jugar"

antonio-banos

00:00 55:26
00:00 55:26

Antonio Baños creu que investir ara Artur Mas era un “preu raonable”. L’expresident del grup parlamentari de la CUP assegura que no es desentén del “procés” i continuarà treballant com ha fet els últims anys. D'altra banda, Baños desaconsella una candidatura amb Podem: “Seria pactar amb els que t’han de donar permís i després demanar el no”.

Antonio Baños, expresident del grup parlamentari de la CUP, també ha dit que:

- "Ara més tranquil."

- "Tinc la consciència tranquil·la."

- "No he traït ningú. Al contrari, he procurat no trair-me a mi mateix."

- "He durat menys que Pere Navarro i això fot."

- "Em sap greu aquest final perquè jo volia que engegués la legislatura per poder vestir la república catalana i per això em vaig presentar."

- "No vam investir Mas dues vegades. Jo vaig votar no a Mas dues vegades."

- "Aquella votació no va ser a contracor. [...] La CUP va fer molt bé de forçar Junts pel Sí que les propostes fossin més elaborades, més engrescadores i diferents."

- "El no tranquil no va ser idea meva. Però volia dir que instàvem a continuar negociant."

- "Allò era una investidura sense res més. Aquest diumenge es decidia una proposta d'acord, que es podia valorar de moltes maneres diferents."

- "Per a mi, era suficient en algunes coses. En canvi, el pla de xoc era insuficient. Crec que la declaració del 9 de novembre i l'annex d'aquesta declaració eren unes eines molt potents per desenvolupar aquesta legislatura. Personalment, valorava que era més útil utilitzar aquestes eines de l'acord i de la declaració que no fer-ho."

- "El procés de decisió que ha fet la CUP és absolutament exemplar i impecable."

- "Tothom té dret a expressar-se davant dels mitjans de comunicació com cregui oportú."

- "Ni jo ni cap votant ni cap membre de la CUP vol Artur Mas de president. Però considerant la circumstància històrica, la proposta d'acord i les possibilitats polítiques que ens donava tot plegat, acceptàvem Mas president, desinvestit de força poders i amb una sèrie de condicions (qüestió de confiança, consellers), per les possibilitats polítiques que ens donava: una ruptura unilateral davant de l'Estat espanyol. No era una cessió. Era un preu que em semblava raonable jugar-lo."

- "Amb aquesta fórmula no quedava un president autonòmic clàssic. Quedava una fórmula presidencial que podia prefigurar a un president més republicà."

- "Jo crec que hauria estat governable, perquè era una legislatura curta i hauríem pogut donar suport a tots els temes de ruptura institucional i no, per això, transigir en els temes socials. Es podia fer oposició i donar suport a la vegada."

- "Sí, recomano que Mas faci un pas al costat. Insisteixo que no és el meu candidat."

- "Això no faria que reconsiderés la meva posició. Però me n'alegraria."

- "No, Artur Mas no em va trucar diumenge."

- "Espero que no hi hagi més dimissions a la CUP."

- "Si estigués orgànicament lligat a la CUP, suposo que tindria una altra perspectiva. A mi m'ha mogut la meva coherència personal."

- "No sé si hi haurà més dimissions."

- "Tenia clar que si la decisió majoritària era no a l'acord i no a la investidura, jo no em veia capaç de defensar-ho i marxava."

- "Evidentment és un fracàs personal."

- "Si hem d'anar a eleccions, les fem i les guanyem. Si triguem un any o dos, després de 300, triguem el que sigui necessari. L'independentisme ja és central en la vida política. Ha crescut molt ràpid. Cinc anys per a un fenomen de ruptura és rapidíssim."

- "Entenc que la gent estigui frustrada."

- "No sé si hi haurà un desgast de la CUP."

- "Aquests tres mesos la CUP ha forçat que Junts pel Sí enriquís la seva oferta i la fes prou valorable per votar-la."

- "Per a mi, el qui ha deixat de ser important mentre el què, el com i el quan s'anava farcint."

- "Les coses que s'havien de fer aquesta legislatura eren molt engrescadores. És trist que tot s'hagi acabat reduint a un nom."

- "No me'n vaig cap a casa. Jo m'havia posat en política per fundar una república. En el moment que aquesta república comenci a funcionar, també hi seré. Però no vol dir que sigui candidat de res. Hi seré com he fet els últims anys: a les paradetes repartint tríptics, fent quilòmetres per convèncer gent o anant a l'àrea metropolitana, com feia amb Súmate. No me'n vaig per desentendre'm d'aquest projecte. El procés no està mort, potser ensopit. No ens podem aturar ni rendir."

- "Estic a favor de les confluències amb els nous partits d'esquerres i són imprescindibles. Ara bé, explorar les confluències mentre el procés sobirà funciona. El que no pot ser és aturar-se fins que ells ens donin permís."