Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Carles Puigdemont: "És un GAL mediàtic"

carles-puigdemont

00:00 13:25
00:00 13:25

El president de la Generalitat parla de "guerra bruta", de "claveguera de l'Estat" i assegura que "ja sabem quins senyors X hi havia al darrere". Per això, Carles Puigdemont creu que "urgeixen explicacions i responsabilitats". Oriol Junqueras demana a Mariano Rajoy que plegui perquè l'estat ha fet "servir tota la seva força per fer mal, per delinquir, mentir i conspirar". El vicepresident de la Generalitat també anuncia "accions legals". Ester Niubó, la portaveu del PSC, demana la dimissió del ministre de l'Interior en funcions i assegura que el PSC no està al darrere de les filtracions.

Carles Puigdemont, president de la Generalitat, també ha dit que:

- "Ja teníem la sospita que aquí hi ha hagut un plantejament de guerra bruta, de claveguera de l'estat, de GAL mediàtic. I ara ja sabem quins senyors X hi havia al darrere. Urgeixen explicacions i responsabilitats."

- "Les explicacions s'han de donar al Parlament. Ara bé, dubto molt que tingui la decència democràtica de demanar la compareixença al Parlament si no ha comparegut el govern en funcions."

- "Vaig sentir molta pena, molta tristesa i molta ràbia. Pensa i tristesa per la comprovació d'una sospita de saber en mans de qui estem, i fins on ha arribat la corrupció moral de qui exerceix un poder immens i sense control. I la ràbia perquè tenim dret a preguntar-nos per què s'entra a la seu del partit a les portes d'una campanya electoral... Tenim dret a fer-nos moltes preguntes i a associar aquest comportament a una guerra bruta."

- "El senyor Albiol va gosar, amb tota la cara dura, a dir que el govern havia instat els Mossos a no fer res a Gràcia per no incomodar la CUP."

- "Em sembla que està clar. Li ha demanat molta gent. El ministre hauria de dimitir i comparèixer."

- "No he parlat amb Daniel de Alfonso. La responsabilitat [del càrrec] és del Parlament. És el Parlament el que ha de poder escoltar les explicacions que se li han de demanar."

- "He de ser curós perquè és una institució que depèn del Parlament i que hem volgut que així sigui."

- "Estarem molt amatents a les explicacions i actuarem en conseqüència."

- "La filtració a pocs dies de les eleccions obeeix a un interès de càlcul partidista. Tristament, també passen aquestes coses. Al darrere de la revelació d'aquests casos hi ha l'interès que es conegui una pràctica corrupta o indecent, però també un interès partidari."

- "Som darrere d'un GAL informatiu."

- "És evident que al 2012 hi va haver un intent descarat d'intervenir en el resultat electoral. I amb Xavier Trias, també. I d'altres casos. I això comença després que al congrés de Reus, CDC decideixi apostar per la independència de Catalunya."

- "Quan hem denunciat que es construïa informació ho vam fer amb coneixement de causa. Sabíem que s'han endut caixes buides d'ajuntaments investigats, o amb informació que es pot demanar per la via ordinària."

- "Es parla d'un grup de comunicació en aquestes converses que també haurà de donar informacions. S'han publicat a mitjans de comunicació informacions falses. S'han emprès accions judicials i no ha passat res."

- Sobre Podem: "El tema és l'ambició per un govern d'Espanya, no per trobar una solució per Catalunya. Em dol però millor que ho facin ara que no pas després. Ara la gent ja sap que votant per aquesta opció no s'apostarà per un referèndum."

- "[Rajoy] no deu conèixer el senyor Cameron, que va acordar democràticament que els escocesos decidissin el seu futur. Aquest dramatisme emocional, irracional i poc sensat és el que està en la base de la incapacitat de resoldre els problemes d'Espanya i de Catalunya."

- "No tinc tan clar que atacar Catalunya amb mitjans legals o il•legals sigui penalitzat a Espanya. He vist com una líder andalusa entrava bastant a sac contra Catalunya i deu entendre que no li perjudica. No sé si a l'estat hi ha càstig o no, però m'agradaria que fos així."

Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat, també diu que:

- "Ens sembla que és inefable, que no es pot dir res. Indescriptible. Quin adjectiu vol que hi posi? Que és fastigós? Que és repugnant? Que és miserable? Qualsevol adjectiu queda curt."

- "Veus que les estructures de l'estat, amb el president el govern, el ministre de l'Interior, amb tot el poder que els ciutadans li han confiat de bona voluntat, fan servir tota la seva força per fer mal, per delinquir, mentir, conspirar i carregar-se les esperances de la gent."

- "També ha de dimitir el president del govern espanyol, perquè ho sap. I si no ho sap, perquè ha confiat en aquest ministre de l'Interior. S'estan fabricant proves falses, s'aixequen falsos testimonis... En un país normal, haurien plegat tots immediatament. El president del govern espanyol no hauria de plegar? I no és la primera vegada. Ja ho vam veure després dels atemptats de l'11M. També ho havíem vist en l'època dels governs socialistes fent servir els aparells de l'estat per fer mal als ciutadans. Encara és pitjor aquesta sensació de continuïtat en el mal ús del poder en contra de la gent. És més terrible encara. No estem davant d'un fet puntual. No és una reunió perquè sí. La dimensió és indescriptible."

- "El meu pare no té cap terreny ni a Puigcerdà ni enlloc. Ningú trobarà res, res, en absolut. Imagini's la dimensió de la bogeria o la mala intenció. Som davant d'una mala actuació, maldat, mala fe, mala intenció sense límits. On és el límit? Com que busquen i no troben res, demanen que s'ho inventin, que ho fabriquin, que hi posin creativitat. Costa trobar els adjectius."

- "És una gravació feta a la seu del ministeri de l'Interior. Per qui? I quantes se n'han gravat?"

- "Entenc que s'han d'emprendre totes les accions legals que es puguin emprendre per defensar la seguretat, la llibertat, l'honorabilitat, la pau d'esperit de la gent... No és només una qüestió d'una persona o de l'altra, s'ha pervertir de la forma més absoluta el paper que ha de tenir una administració: protegir els ciutadans."

- "Imagini's que estiguéssim davant d'una empresa privada. Oi que exigiríem la seva dissolució més absoluta? Doncs això encara és més greu."

- "A les democràcies europees, casos així han acabat en la més absoluta de les assumpcions de responsabilitats."

- "El paper de determinades persones i entitats, empreses, el que sigui... ja veiem quin és. I ho veiem avui en el tractament mediàtic que rep aquest escàndol incommensurable. Hi ha qui ho intenta amagar, no fer-hi referència, que no se sàpiga... Com si no fossin conscients que som al segle XXI i que tot s'acaba sabent."

- "Quantes persones o institucions diferents han gravat aquestes converses? La sensació és que tothom deu gravar tothom. Què és això? Què és això? És tremendo."

- "Si no reaccionen davant d'això, davant d'un estat i d'un aparell d'estat que menteix, que conspira per aixecar falsos testimonis, fabricar proves falses per fer mal, posa pressió contra d'altres institucions, s'ofereixen les unes a les altres per fer la feina bruta..."

- "La seguretat dels ciutadans d'aquest país està en mans d'unes institucions que col•laboren per fer mal i a més traspassen aquesta responsabilitat a una empresa privada? On és la frontera? On és el límit?"

- "Estem apel·lant a la consciència individual de cada persona. Qui no faci tot el que estigui a la seva mà perquè això s'acabi, estarà alimentant aquestes estructures, actituds i formes."

Ester Niubó, portaveu del PSC, també ha dit que:

- "Evidentment que el PSC no està al darrere de les filtracions. No descartem emprendre accions legals contra aquesta persona [Daniel de Alfonso]."

- "Estem davant d'un cas gravíssim, inacceptable, intolerable i cal anar fins al final."

- "Farem totes les iniciatives que calgui per cessar el director de l'Oficina Antifrau. Dimissió d'ell i del ministre de l'Interior."

- "Hem demanat als serveis jurídics del partit que analitzin la filtració i no descartem presentar la querella perquè les afirmacions que ho atribueixen al PSC són greus."

- "No es poden fer servir les institucions al servei de lluites partidistes molt innobles."

oriol-junqueras

00:00 14:35
00:00 14:35

ester-niubo

00:00 04:24
00:00 04:24