El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Carles Puigdemont rebrà una trucada de Pedro Sánchez

miquel-iceta

00:00 50:47
00:00 50:47

Miquel Iceta avança que Pedro Sánchez trucarà a Carles Puigdemont un cop hagi pres possessió com a president de la Generalitat. El primer secretari del PSC troba un “error” que el rei Felip VI no hagi rebut Carme Forcadell per comunicar-li la investidura. Pel que fa a les negociacions espanyoles, Iceta reclama al líder del PSOE que treballi per un “govern de reformes” amb Ciutadans i Podem.

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, també ha dit que:

- [Sobre la informació d'El Confidencial que la Udef investiga Podem] "No tinc cap motiu per dubtar dels funcionaris públics. Però estem davant de quan surten les informacions, a qui serveixen i qui ho gestiona i, aquí, probablement hi ha un polític pel mig."

- "Jo em vaig alarmar molt quan el 2012, abans d'una campanya electoral, va sortir un determinat dossier. Em va semblar una coincidència tan poc explicable, i no afectava el meu partit. Això vol dir que els funcionari fan malament la seva feina? Normalment, no. Però normalment algun responsable polític que té accés a un informe creu que li aniria bé que es conegués."

- "Era una carpeta que afectava la família Pujol. Després hem vist que el que es deia allà i molt més era veritat. Les dues coses són certes: hi havia un treball d'investigació, però la gestió de la informació no sempre és transparent."

- "Em sembla un error [que el rei no rebi Carme Forcadell], tot i que no sempre es fa."

- "Si hagués estat Sa Majestat ho hagués fet per assenyalar normalitat i formalitat. [...] Jo ha hagués fet com a deferència a una situació molt especial."

- "No és una cosa greu. Però veient la situació actual ho hauria fet."

- "La primera notícia [de l'acord] la vaig tenir amb el tuit de Jordi Sánchez."

- "Després vaig rebre una trucada de la presidenta del Parlament. Li vaig dir que m'hagués agradat una formalitat una mica més gran."

- "A mi em van treure un pes del damunt. Ja estava assajant nous passos de ball."

- "La primera sensació va ser que ens alliberàvem d'una campanya i també una certa tranquil•litat. La repetició de les eleccions no m'agrada. Un cop els ciutadans voten, el sistema política ha de traduir aquella voluntat en acció política i de govern."

- "No conec Carles Puigdemont personalment."

- "El discurs no em va agradar, no en el sentit que fos dolent. El vaig trobar justet. Vaig trobar-lo més àgil i més picant en la rèplica. Va ser un debat raonable. El discurs inicial l'esperava més èpic."

- "Sí, aniré a la presa de possessió del president."

- "No em sap greu el que li ha passat a Artur Mas."

- "No em sap greu que plegui."

- "De totes les moltes maneres que podia haver plegat no em sembla la pitjor."

- "Se'n va perquè ha fracassat personalment, però ho fa de tal manera que el seu projecte pot intentar encara reeixir. Això la gent que ha confiat en ell li acabarà reconeixent."

- "Jo crec que el full de ruta independentista no és practicable i no porta a on han dit que porta."

- "M'estimo més esperar i veure i jutjar en funció dels fets que no pas que ens deixem endur pels prejudicis."

- "Crec que Mariano Rajoy té molt difícil sortir president en primera o segona votació. Crec que Pedro Sánchez intentarà fer un govern de reformes i espero que hi hagi la grandesa i la intel·ligència política perquè sigui possible."

- "Si pensem en clau dreta i esquerra és molt difícil. Si pensem en clau d'acordar reformes, pot ser diferent."

- "Pedro Sánchez ha de parlar amb Podem i Ciutadans. Plantejar-los que o bé podem anar a eleccions o bé tenim una altra oportunitat. Els que vam anar a les eleccions dient que no convenia que seguís el PP estem en condicions de posar-nos d'acord per un govern per les reformes i pel temps que acordem."

- "Em va semblar estrany que Podem es posés a parlar del referèndum català abans de la reforma de la llei electoral."

- "Jo estic per un referèndum per la reforma constitucional."

- "Abans que preguntar per la independència, vull preguntar per un nou acord."

- "Em sembla bé el que diu Ada Colau, perquè d'alguna manera diu que estan disposats a parlar de debò, de la possibilitat de constituir un govern. Em sembla bé que hi hagi un dossier català. Si hi ha negociacions, hi haurà un dossier català que presentarà el socialisme espanyol i que el socialisme català haurà contribuït a construir."

- "Un cop prengui possessió del càrrec, el president de la Generalitat rebrà la trucada del secretari general del PSOE, com no pot ser d'una altra manera."

- "Mas també rebrà la meva trucada. [...] A mi m'interessa molt seguir el procés de refundació de Convergència Democràtia. Si ell ho vol, jo penso mantenir una relació."

- "Jo he fet campanya fora de Catalunya en aquestes generals i he trobat més simpatia i comprensió que a la que a vegades aquí pensem que tenim."

- "Ara es veurà que amb un president que no és Mas el problema continua vigent. Ara veuran que la cosa és seriosa i caldrà una resposta."

- "Crec que Ciutadans, fins que no fracassi la investidura de Mariano Rajoy, no poden dir que volen una altra cosa. A Ciutadans, no els veig amb pressa de noves eleccions a Espanya."

- "Amb l’aritmètica parlamentària, no és possible un govern d'esquerres. Per això, aposto per un govern de reformes."

- "No vaig entendre que la CUP fes vuit vots a favor i dues abstencions en el debat d'investidura."

- "La Susanna Díaz sempre diu que té dues línies vermelles: no es pot posar en qüestió la sobirania nacional ni la igualtat de drets dels espanyols. El PSC no posa en qüestió cap d'aquests dos temes."

- "Jo noto que tinc el suport de la Susana Díaz, malgrat que no estigui d'acord al 100% amb ella. És plenament conscient del problema que hi ha a Catalunya."

- "Tenim una discussió que tenim sempre, que és la plurinacionalitat. Jo fins i tot penso que la Vall d'Ara és una nació."

- "Amb aquest reglament, En Comú Podem no pot tenir grup."