Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://racalacarta.com/audio/audios_elmon/160217_Josep_Lluis_Carod_Rovira.mp3 Descarrega-te'l Carod recorda “fa 10 anys disposàvem de passaport diplomàtic concedit pel regne d’Espanya” 17/02/2016

110111_Josep_Lluis_Carod_Rovira

Josep-Lluís Carod-Rovira ha recordat que fa 10 anys, el president de la Generalitat, el vicepresident i la viceconsellera d’Afers Exteriors disposaven de passaport diplomàtic concedit pel regne d’Espanya “exactament igual que tenien els representants del govern del Quebec al Canadà o els del govern de Flandes a Bèlgica”. Ha explicat que “al document signat pel rei d’Espanya, on diu ‘en representació de’ posa Govern de Catalunya-vicepresident”. Carod-Rovira considera que la suspensió del TC de la Conselleria d’Exteriors “és una pura utilització política del marc legal vigent”.

Josep-Lluís Carod-Rovira, també ha dit que:

- “El Govern de Catalunya, presidit per José Montilla, va crear el Comissionat d’Afers Exteriors i Cooperació. El titular del qual tenia rang institucional de vice-conseller. No creàvem una conselleria explícita d’exteriors, però vam posar l’arquitectura institucional del que volíem que fos un veritable ministeri d’afers exteriors.”

- “Vam aconseguir que tan el president de la Generalitat, com el vicepresident i la viceconsellera d’Afers Exteriors disposessin de passaport diplomàtic concedit pel regne d’Espanya. Exactament igual que tenien els representants del govern del Quebec al Canadà o els del govern de Flandes a Bèlgica.”

- “Ho vam portar amb discreció. L’important era fer el treball de construir unes estructures que es poguessin utilitzar en el moment de la veritat.”

- “Encara conservo [aquest passaport] com a document històric. Posa molt clarament, el document signat pel rei d’Espanya, i on diu ‘en representació de’ posa Govern de Catalunya-vicepresident.”

- “Va ser el resultat d’unes negociacions amb el ministre d’Exteriors de l’època [Miguel Ángel Moratinos]. Era el màxim a què podíem aspirar perquè érem una simple comunitat autònoma.”

- “És una pura utilització política del marc legal vigent. Els que s’omplen la boca de dir que Espanya és un estat federal, que mirin què fan al Canadà o a Bèlgica i veuran de què va.”

  • Tags:
%s1 / %s2