Tu diràs
Ara, de 0 a 1:35 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:35 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"Catalunya independent no cabria a Europa"

javier-solana

00:00 37:32
00:00 37:32

Ho ha afirmat Javier Solana, exsecretari general de l'OTAN i actual president del Centre per l’Economia Global i Geopolítica d’ESADE. També ha valorat els resultats de les eleccions legislatives dels EUA. Creu que és "un toc d'atenció molt fort per als demòcrates i per a Obama". Pel que fa a Espanya, ha lamentat que "continuem vivint en una espècie de tafaneria política".

Albert Montagut, Lluis Foix i Francesc Marc Álvaro han participat en l'entrevista amb Javier Solana, exsecretari general de l’OTAN, excap de la diplomàcia europea i president del Centre per l’Economia Global i Geopolítica d’ESADE. Durant l'entrevista a El món a RAC1, també ha dit que:

- Sobre les eleccions legislatives als EUA: "Em sembla que és un toc d'atenció fortíssim als demòcrates i al president en particular, que alguna cosa ha de fer d'una altra manera."

- "Un 10% d'atur als EUA és bastant incomprensible. [...] La gent està a l'atur molt de temps. És un canvi tan radical en el teixit social de la societat americana que és el que està causant aquest descontentament."

- "El problema és que els republicans no tenen solucions, no donen solucions a res. La gravetat no és només per als EUA, és per a tot el món. Si no hi ha solució a la crisi econòmica als EUA, és més difícil que hi hagi una solució global a la crisi que tots estem patint."

- "El Tea Party és com voler baixar del món, [...] una manera de pensar que no té res a veure amb el món en què vivim."

- "Em preocupa el que vaig llegir ahir a Israel: [...] una part del Likud comença a escalar posicions del Tea Party [...] perquè porta com a conseqüència que no hi hagi negociacions de pau [entre Israel i Palestina]."

- "No em sembla que a Europa pugui arrelar res d'aquesta mena [com el Tea Party]."

- "La política [...] és civilitzar el futur. Un polític, amb majúscules, ha de tenir una visió de futur. [...] Gestionar la petitesa, el titular del dia, que els partits es continuïn barallant [és política en minúscules], destrueix la política en majúscules."

- "A Espanya continuem vivint en una espècie de tafaneria política."

- "En general, hi ha un cert desconcert, amb minúscula [...] que té a veure amb la crisi econòmica, no esperada, sorprenentment. Quan la veiem, ens preguntem per què vam ser tan ximples i no vam veure el que venia, perquè ens ho estava dient tot el món. Pensàvem que continuaríem al tren d'alta velocitat del progrés."

- "El que fa falta és parar i recuperar el bon sentit, l'ordre en les coses i les idees. [...] I això no està ben explicat, encara."

- "No podem tornar al que ja hem viscut. Els valors fonamentals han estat deixats de banda per uns valors molt instrumentals, molt petits, a curt termini, que qualificaria amb el terme cobdícia: en els diners, el temps, en tot. I això no pot ser."

- "El pitjor que podria passar és que no aprenguéssim les lliçons que hem d'aprendre [d'aquesta crisi]."

- "Crec que els resultats de les lliçons d'ahir [als EUA] han de ser una cridada a l'atenció, no solamente als EUA, sinó a tots nosaltres sobre com s'ha de governar la situació mundial d'avui."

- "Crec que s'ha estat governant amb un sentit de la immediatesa exagerat."

- "Hem vist una cosa insòlita: que el Partit Republicà no hagi volgut votar ni una sola de les lleis que anaven encarades a arreglar el problema econòmic americà [...], que hi hagi hagut tal irresponsabilitat d'haver preferit la política petita. [...] Al nostre país també hi ha hagut aquesta falta de consens en un moment de crisi econòmica extrema. A mi, m'entristeix, em deprimeix."

- "A mi no m'agrada aquesta manera de governar [la dels líders actuals europeus], preferia l'altra."

- "Els dirigents de llavors van assumir les regnes amb més solidesa del que ho estan assumint en el temps actual."

- "Estic disposat a continuar ajudant el meu país, sí. Però crec que l'hora de ser a la primera línia de l'acció política ha passat. [...] A Espanya hi ha persones que tenen una capacitat magnífica per fer política en la direcció que estic descrivint. En dono un nom: crec que Alfredo Pérez Rubalcaba [...] és una persona magnífica per fer aquesta tasca també."

- "La meva hora ja ha passat, però no significa que abandoni."

- "La guerra a Europa es va produir perquè no existia la UE. [...] Avui és inconcebible. És molt difícil de concebre per a mi, avui, una guerra entre les grans potències fora de la UE."

- "Avui és inconcebible que uns països resolguin els problemes sense comptar amb la Xina, el Brasil i l'Índia."

- "Aquest món té problemes globals, no nacionals. [...] Per tant, necessitem solucions globals."

-"No, [una Catalunya independent no tindria lloc a Europa]. [...] Pensar que pertorbarem amb coses innecessàries l'estructura de la UE és una cosa que no es produirà. Crec que no seria bo per a ningú: ni per a Catalunya, ni per a Espanya ni per a Europa. Hem de replantejar els termes del debat. [...] És com anar en direccions oposades sobre la mateixa qüestió."

- "La solució de l'Afganistan no és militar, passa pel Pakistan. No hi haurà solució al Pakistan fins que no resolgui els seus problemes amb l'Índia. [...] I a l'altre costat hi ha l'Iran. [...] No té solució aquest problema sense un acord entre la major part dels veïns. "

- " [L'Afganistan] és el problema més difícil que té el món a la taula."

eua-solana1

00:00 00:23
00:00 00:23

eua-solana4

00:00 00:26
00:00 00:26

politica-solana1

00:00 00:31
00:00 00:31

politica-solana2

00:00 00:30
00:00 00:30