Tu diràs
Ara, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

CiU frega la majoria, segons el RACòmetre

el-davantal-el-mon-a-rac1-2012-10-23

00:00 02:30
00:00 02:30
  • CiU, a un pas de la majoria absoluta, amb 67 escons. El PSC a mínims històrics, amb 21. El PP tercera força.
  • 8 de cada 10 ciutadans volen que es faci un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Convergència i Unió es quedaria a un pas de la majoria absoluta si aquest diumenge es fessin les eleccions al Parlament. Ho revela el RACòmetre, l’enquesta que l’empresa Feedback ha fet per a RAC1.

Quan falta un mes per a les eleccions del 25 de novembre, CiU se situaria als 67 escons, 5 més que ara, i es quedaria a només un de la majoria absoluta. Artur Mas aconseguiria tres vegades més escons que el PSC de Pere Navarro, que s’esfondraria a mínims històrics amb 21 diputats, 7 menys que ara. El PP d’Alícia Sànchez-Camacho continuaria sent tercera força però també recularia, amb 17 escons, un menys.

Clica aquí per a descarregar el RACòmetre en versió pdf

Creixen els partits que volen que Catalunya faci una consulta per l’estat propi la legislatura que ve. Pujaria CiU i també ERC i Iniciativa. Junts superarien els dos terços del Parlament, amb 93 escons (11 més que ara). Oriol Junqueras s’estrenaria amb una pujada de 4 escons, i portaria ERC fins als 14. I Joan Herrera aconseguiria dos diputats més per Iniciativa, fins als 12.

Ciutadans és l’únic partit contrari a l’autodeterminació que creixeria. Albert Rivera passaria de 3 a 4 diputats. En canvi, ni Solidaritat, ni la CUP, ni Plataforma per Catalunya tindrien prou vots per entrar al Parlament.

8 de cada 10 ciutadans volen que es faci un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Pràcticament un 82% d’enquestats hi està d’acord, davant d’un 17% que no. Són la gran majoria dels que fa 4 anys van votar ERC, CiU i Iniciativa. Els partidaris de l’autodeterminació també són majoria entre els que van votar el PSC (un 77%), Ciutadans (un 54%); i hi ha un 27% de votants del PP que també reclamen una consulta. Entre els més joves de 24 anys el suport arriba al 89%, i va baixant amb la gent més gran. En els majors de 65 anys, és del 67%.

Si el Govern espanyol prohibeix un referèndum d’independència, 7 de cada 10 catalans volen que la Generalitat no es faci enrere i busqui suports internacionals per fer una consulta. Ho demana un 70,5% de ciutadans, mentre que un 25% creu que s’ha d’acatar el que digui l’Estat espanyol. A part de la gran majoria de votants de CiU, Esquerra i Iniciativa, fins i tot un 61% de votants del PSC volen que es vagi fins al final per poder fer la consulta. Són majoria a totes les edats, tot i que els majors de 65 són els que més dubten a enfrontar-se a l’Estat pel referèndum: un 54%  hi està a favor i un 41 en contra.

El govern d’Artur Mas suspèn amb un 4,88. Només l’aproven els votants de CiU, amb un 6,1, i els d’ERC, amb un 5,6. Els del PSC li posen un 4, els d’ICV un 3 i els del PP un 2.

Un 62% de ciutadans assenyala el govern del PP com a culpable de les retallades que s’han fet a Catalunya. Un 56% també en culpa l’herència del tripartit i de Zapatero. En tercer lloc, un 38%  ho atribueix a la mala gestió d’Artur Mas. I només un 36% diu que és culpa de la Unió Europea.

La majoria està d’acord amb l’afirmació que “Espanya roba Catalunya”. Un 56% de ciutadans hi està d’acord, i un 39% no. Encara són més, un 73%, els que asseguren que el Govern espanyol asfixia Catalunya. Un 50% just creu que la Generalitat es fa la víctima. I un 57% pensa que amb un estat propi també caldria fer retallades.

Els ciutadans estan dividits sobre quin és el millor pacte de govern si cap força aconsegueix majoria absoluta. Un 16% vol que CiU i Esquerra Republicana s’aliïn. Un altre 16% prefereix un pacte d’Artur Mas amb els socialistes. I un 14% vol la unió de les tres forces sobiranistes: CiU, Esquerra i Iniciativa.