Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

CiU vol limitar l'ús del burca per seguretat

burca

00:00 01:32
00:00 01:32

La federació inicia aquest dimecres els tràmits per regular l'ús del burca als espais públics de Catalunya. Segons ha avançat El món a RAC1, presentarà una proposta al Parlament per limitar-ne l'ús per qüestions de seguretat, per evitar problemes d'identificació, i no per motius religiosos o culturals.

CiU comença avui els tràmits per regular el burca en espais públics. La federació vol limitar l'ús d'aquest vel islàmic integral, però ho farà per motius de seguretat i no per motius religiosos.

El mes d'abril Ciutadans es va quedar sol demanant que es modifiqués la llei de llibertat religiosa per prohibir el burca en espais i edificis públics. Dos mesos després, CiU presentarà una proposta per limitar-ne l'ús però no per aquesta via sinó per la de seguretat pública.

La qüestió s'elevarà, ja avui, al conseller Ramon Espadaler. El departament d'Interior, per tant, haurà de definir molt bé en quines situacions es pot prohibir o no que una dona porti burca perquè les lleis són molt garantistes per impedir discriminacions religioses o culturals.

Es volen evitar contradiccions com la que suposaria prohibir burques en mesquites, on continuarà estant permès per més espai públic que sigui.

En canvi, per motius de seguretat, sí que es pot determinar que hi ha situacions i llocs concrets on cap persona pot anar amb el rostre ocult. És el mateix cas, per exemple, pel qual es prohibeix que es vagi amb la cara tapada en una manifestació. És a dir, quan hi hagi necessitat d'identificar una persona es podrà prohibir qualsevol ocultació de la cara, sigui un burca, un casc o un passamuntanyes.

En l'aspecte polític, un altre motiu que explicaria per què CiU vol tramitar l'ús del burca per la via de la seguretat pública és perquè la Generalitat en té plenes competències i Madrid no ho podria tombar, cosa que no és exactament així en les normatives d'àmbit religiós.

angel-ros

00:00 06:00
00:00 06:00