Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/100803_mar_serna.mp3 Descarrega-te'l “Des del 99 no baixava l’atur al juliol” 03/08/2010

0308_mar_serna

L’atur ha baixat al juliol a Catalunya en 15.070 persones. És, per tant, la comunitat que registra un major descens del nombre d’aturats. Les primeres valoracions de la consellera de Treball, Mar Serna, les ha fet en una entrevista a El món a RAC1. Entre d’altres dades, ha destacat que a Catalunya “hi ha l’índex de temporalitat més baixa de tot l’estat”. També ha qualificat de “decisió personal” l’anunci del conseller Castells de no formar part de les llistes del PSC.

La consellera de Treball, Mar Serna, també ha dit que:

- “Satisfeta per diverses raons. Primer, perquè els mesos de juliol sempre hi ha hagut una dada dolenta per l’atur registrat. Des del 1999 no teníem una bona dada d’atur al juliol.”

- “També, perquè és el quart mes consecutiu [que es redueix l'atur]. Finalment, també és una bona notícia perquè, per sisè més consecutiu a Catalunya, s’incrementa l’afiliació de la Seguretat Social.”

- “El 20% de l’increment de l’afiliació a l’estat espanyol és a Catalunya. Es confirma, per tant, la tendència dels últims mesos.”

- “[Aquestes dades] s’expliquen per l’estacionalitat de la nostra activitat econòmica. Però també per les mesures adoptades pel govern amb els plans d’ocupació.”

- “També hi ha una retenció clara de la contractació. Les empreses, davant de la crisi, tenen una manca de confiança i retenen fins l’últim moment la contractació dels seus treballadors.”

- “La baixada de l’atur també es confirma amb l’increment del nombre de contractes.”

- “El setembre sempre és dolent, quan acaba la temporada turística. El que és més important és la tendència de fons.”

- “Ja tenim els indicis que l’economia comença a recuperar-se lentament.”

- “Està trobant feina [en aquests moments] gent de diferents sectors, i més homes que dones.”

- “La crisi ha estat masculinitzada. En canvi, ara, es nota un canvi de tendència perquè estan trobant feina més homes que dones.”

- “La nostra estructura productiva encara té moltes persones treballant a la construcció, en comparació amb altres, i aquí també hi haurà, a la tardor, una baixada lenta de l’ocupació en la construcció.”

- “No serà tant important [la retallada d'obra pública] perquè cada vegada hi ha menys gent ocupada en l’obra pública. S’ocupa més gent en una edificació que en una obra pública.”

- La reforma laboral. “Ja existia l’acomiadament per causes econòmiques. Ara, s’ha redactat millor i d’una manera més entenedora alhora d’interpretar-ho.”

- “L’abaratiment de l’acomiadament només és per aquelles persones que subscriguin un contracte de foment de l’ocupació.”

- “En els contractes del juliol hem detectat una cosa estranya. Al juliol, el contracte de foment de l’ocupació ha baixat enlloc de pujar i, en canvi, la temporalitat puja.”

- “Les reformes, per si mateix, no fan res. Hem de recuperar la confiança.”

- “Vaig demanar l’increment de les sancions per aquelles empreses que contractessin treballadors temporals quan no els necessitaven.”

- “Catalunya ara té la temporalitat més baixa de tot l’estat. Només 17 de cada 100 persones que treballen tenen contracte temporal.”

- “No podem permetre que torni a pujar la temporalitat.”

- “M’agradaria més mobilitat de les persones cap a altres països i comunitats autònomes.”

- De l’edat de jubilació: “En l’àmbit laboral, de cara els propers 25 anys, hem de fer un debat seriós de si estarem en disposició de tenir diners suficients pels jubilats, però també per les pensions que demanarem.”

- “Crec que s’han d’eliminar totes les jubilacions anticipades i fer que l’edat real de jubilació sigui als 65 anys.”

- “També ens hem d’apropar a altres països europeus pel que fa a l’edat de jubilació.”

- “L’increment del sou no ha de ser per l’IPC, ha de ser per la productivitat.”

- La pujada de l’IVA: “Aquests primers mesos es notarà, i hem d’estar molt pendents del que passarà al tercer trimestre.”

- “L’increment de l’IVA és necessari perquè hem de mantenir el nostre estat del benestar [...] i s’ha de mantenir amb ingressos.”

- “Després de l’agost, segurament hi haurà baixades de l’ocupació, però no tindrà res a veure amb les dades dels últims dos anys.”

- De l’anunci de Castells: “Avui el conseller Casteller no ha de dir res perquè continua al govern. La decisió d’Antoni Castells és personal, respectable, i ja ha dit que continuarà treballant pel projecte que representa el president Montilla.”

- “Tenir un ministre català a Madrid ens ha ajudat [a aconseguir el traspàs de la inspecció de treball].”

  • Tags:
%s1 / %s2