No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
Bàsquet a RAC+1
En Directe
Bàsquet a RAC+1
Bayern vs. Barça
En Directe

"Duran està més a prop nostre que de Mas"

alicia-sanchez-camacho

00:00 55:57
00:00 55:57

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, considera que el líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, està més a prop de les idees populars per evitar la independència que de les d'Artur Mas. En una entrevista a El món a RAC1, també ha reconegut que voldria més inversió estatal per a Catalunya i ha assegurat que va demanar més pressupost al govern espanyol. I ha subscrit que “el català no ha de ser un requisit per ser funcionari, sinó un mèrit”.

Sánchez-Camacho també ha dit que:

- "Crec que la tercera via del model confederal del senyor Duran i Lleida no té camí, no té recorregut. El mateix Mas va dir durant el debat de política general que s'ha intentat altres vegades i no ha tingut cap recorregut. Ara, Catalunya té el major autogovern de la seva història. El que ens manca és un model millor de finançament i una relació millor amb la resta d'Espanya. Això es pot fer amb un diàleg responsable i seriós amb Mariano Rajoy."

- "Fins ara, el PSC havia estat entestat en el model federal, que li ha fet perdre vuit escons. És quasi millor que recuperi el federalisme asimètric del senyor Maragall."

- "El punt d'unió és que el senyor Navarro abandoni els posicionaments federals i parli amb Rubalcaba perquè torni a tenir relacions amb Rajoy per reformar el model autonòmic i poder modernitzar el model de finançament. És molt important que els dos principals partits d'Espanya tinguin un diàleg permanent i fluid."

- "Ens uneix el sí a una Catalunya més forta i el sí a evitar un xoc de trens. I en això coincidim Duran, Navarro, Rivera i jo mateixa."

- "Veig factible que hi hagi una aproximació dels que estem a favor del sí a la convivència i del sí a evitar un xoc de trens. Cada cop crec que som més conscients que hem d'estar a l’altura de les circumstàncies per evitar que Catalunya es divideixi."

- "Crec que Duran i Lleida cada vegada està més lluny del Sr. Mas. I, malgrat les diferències, està més a prop de nosaltres per evitar la independència que del Sr. Mas."

- "Creiem que el model autonòmic s'ha de modernitzar i revisar allò que no ha funcionat, com les duplicitats, de cara als pròxims 30-35 anys. La base és revisar el model de finançament. Per nosaltres no s'ha de mantenir que es vagin donant diners a altres comunitats autònomes i que aquestes comunitats no els executin o utilitzin per a la recuperació econòmica, sinó per donar subvencions. El principi d'ordinalitat per a nosaltres és molt important."

- "Jo crec que Madrid ens escolta. Estem treballant molt seriosament des de fa molt de temps, des d'abans de la Via Catalana, i cada cop són més conscients de la situació."

- "Estic convençuda que en una consulta guanyaria el no. Hi ha molts catalans que senten que s'ha de canviar la relació, però la majoria no volen trencar."

- "En el cas hipotètic d'eleccions plebiscitàries, seria bo que la forces polítiques que no volem la independència, tinguéssim un plantejament comú."

- "Parlo sovint amb Rajoy. Li trasllado la profunda preocupació pel que està passant a Catalunya, perquè crec que hi pot haver un trencament greu de la convivència. Li trasllado que veig al Sr. Mas molt entossudit que Catalunya ha d'anar cap a la independència. El Sr. Mas hauria de recordar que és el president de tots els catalans."

- "Crec que Rajoy té la voluntat real i sincera de seguir mantenint un diàleg discret amb el president de la Generalitat. En aquests moments, no és que sigui una relació fluida, però tenen una relació de diàleg que fa uns quants mesos no tenien."

- "Tot i el meu trencament amb CDC, crec que és important que parlin continuadament tots dos. Són els responsables de buscar una solució al desafiament del Sr. Mas."

- "Quan vaig veure els pressupostos de l'Estat, vaig estar demanant més pressupost."

- "Que voldríem més inversió, segur, però hem d'explicar que hem estat la comunitat més receptora els últims 10 anys."

- [Sobre l'aval del TC perquè el català no hagi de ser un requisit per ser funcionari a les Balears] "El català no ha de ser un requisit, ha de ser un mèrit. No ha d'impossibilitar que a dins d'Espanya NO es pugui optar als mèrits a la funció pública perquè es demana el català com a requisit."

- [Sobre Método 3] "Jo no sé amb seguretat qui va ser."

- "No descarto més querelles. Crec que n'he presentat tres, a El Triangle, El confidencial i els que van publicar part de la conversa. Una conversa privada que es va gravar il·legalment."

- "No vaig pensar a plegar. Vaig pensar que la política té un vessant que jo no havia conegut. Aquest procés m'ha refermat molt més en el meu compromís."

- [Es pot acostar a un partit que l'ha espiada?] "El compromís del futur de Catalunya està per sobre del que hagi pogut passar. Vostè creu que Joana Ortega pot seguir de vicepresidenta quan sap que presumptament l'altre partit de la federació va poder encarregar una informe per denunciar que li faltava una assignatura? Això ha succeït."

- "No sé si han espiat Mariano Rajoy."

- "És evident que nosaltres vam presentar altres denúncies en un altre restaurant on es van trobar alguns artefactes que havien estat posats en zones on el PP hi anava a dinar. En aquest restaurant hi hem anat molts cops amb Rajoy, però ja li dic que això s'ha arxivat."