El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"El debat dels toros no és identitari"

soraya-saenz

00:00 24:49
00:00 24:49

La portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, ha acusat alguns polítics catalans de convertir el debat dels toros en "un debat identitari". De fet, considera que "els toros són com un llibre o una pel·lícula", que et poden agradar o no independentment del partit on militis. Sáenz de Santamaría ha afegit que demanarà la compareixença del ministre Moratinos perquè expliqui què ha passat amb l'evacuació dels catalans de Xile, que han estat molt crítics amb l'executiu de Zapatero.

Soraya Sáenz de Santamaría, portaveu el PP al Congrés, també ha dit que:

- "No hi entenc gaire de toros. Sóc una quasi profana. He anat a alguna corrida amb algun amic, però no hi entenc.”

- "Des de la ignorància de no controlar un tema em fa ser molt més respectuosa amb la sensibilitat de cadascú.”

- "S’ha de donar llibertat en una festa a la qual van lligats molts altres aspectes econòmics i mediambientals que s’han de tenir en compte.”

- “Un ha de ser molt prudent si no ho entén. Em genera molt de respecte perquè és una tradició de molts anys i a la qual van unides moltes coses.”

- “Demano llibertat perquè als que els agradin els toros puguin continuar gaudint-ne i, per als que no, que no hi vagin.”

- “[Que els toros siguin un bé d’interès cultural a la Comunitat de Madrid] és una iniciativa que no s’ha discutit només a Madrid. També en altres comunitats autònomes, com Andalusia, […] on treballen per si es declaren alguns aspectes de la festa com a patrimoni de la humanitat en el si de les Nacions Unides.”

- “Emmarco aquesta iniciativa dins de les altres comunitats autònomes en què la festa té un arrelament i una tradició important.”

- “La festa nacional i les corrides de toros tenen un arrelament molt important al nostre país, un arrelament cultural -que és el que són, més enllà d’un espectacle públic.”

- “[El debat dels toros] no és un tema lligat a les ideologies, però sí que alguns polítics catalans han volgut fer-ne d’això un debat d’una altra cosa.”

- “[Els toros] són com un llibre o una pel·lícula, et poden agradar i ser d’un partit o un altre.”

- “S’ha intentat, d’aquest debat, fer-ne un element de confrontació que no té cap sentit.”

- “El debat obert per alguns grups a Catalunya ha fet repetir el debat en altres comunitats autònomes.”

- “L’Alícia i la resta del partit tenim una gran responsabilitat a Catalunya. És un moment bo per al PP. Tinc la impressió que Alícia Sánchez-Camacho és una de les polítiques que tenen més clares les prioritats en temps de crisi.”

- “La política pot veure’s com un producte de luxe o de primera necessitat. No pot ser un producte de luxe com pretenen alguns.”

- Sobre l’atomització de la política: "A cap d’aquests petits partits [UPiD, Ciutadans, Reagrupament.cat, el de Montserrat Nebrera], els conec una alternativa seriosa i una alternativa per fer país. S’han de votar partits de trajectòria que siguin seriosos i conseqüents en els seus plantejaments."

- "La reducció de l’IVA en obres de rehabilitació és una mesura molt petita. No és una solució a la crisi. No s’ha d’enganyar la gent. El govern no vol tractar els temes clau: veritables mesures d’austeritat, els efectes de la pujada de l’IVA a partir del mes de juliol.”

- "Veig el govern absolutament tancat en banda. Són impermeables a totes les crítiques que han vingut de fora i de dins, a totes les alertes de tot tipus d’organismes i experts sobre els efectes perniciosos de la pujada de l’IVA.”

- “Si el govern decideix rectificar es faria un pas molt bo a favor de més tranquil·litat dels ciutadans de cara al consum.”

- “El govern ha de fer marxa enrere per treure Espanya de la crisi.”

- “[Blanco, Salgado i Sebastián] van examinar les nostres propostes, esperem una resposta en moltes d’aquestes. Estem desanimats pel pla d’austeritat, […] perquè en un element clau no tenim el suport del govern, com tampoc el tenim en la pujada de l’IVA.”

- “Al PP som amics dels pactes. Al País Basc s’ha signat un acord de governabilitat del qual Patxi López no crec que tingui cap queixa. El govern té el nostre suport en mesures amb sentit comú, sensates, com el Pacte Antiterrorista.”

- “Els documents que ens ha enviat el govern no tenen solucions per als problemes que preocupen la gent: la pujada de l’IVA, la reforma laboral, les pensions, etc.”

- “Gestionem els números [referits a la gestió de la crisi] amb absoluta prudència. La crisi de credibilitat de Zapatero ve d’anunciar cada dos per tres que sortim de la crisi i no ho fem. Hem passat de no tenir crisi a estar-ne sortint.”

- “Quan governem al 2012, farem un pla concret per treure el país de la crisi. Quan el PP ha governat, ha abaixat els impostos sempre que ha pogut. En els últims mesos hem viscut tres pujades d’impostos: els especials, l’IRPF i, ara, l’IVA. Tot per tapar el dèficit del 9,5%. No havia passat mai, ni en els pitjors anys de González amb el primitiu Solbes.”

- “A Chaves se l’ha de posar al lloc que correspon a una persona que no respecta les llibertats, la democràcia i a qui una interlocutòria judicial està atribuint cooperació governamental amb dues organitzacions terroristes com són les FARC i ETA.”

- “Chávez fora d’un govern que no deixi els veneçolans ser ells mateixos i decidir en democràcia. No només són les votacions a les urnes, és el respecte a les llibertats, els mitjans de comunicació, la separació de poders, etc.”

- “Vull una democràcia a Veneçuela i una democràcia a Cuba.”

- "Demanarem la compareixença de Moratinos perquè expliqui quina ha estat aquesta gestió [de l’evacuació dels afectats pel terratrèmol de Xile].”

- “Mariano Rajoy amb barba.”

toros-soraya1

00:00 00:36
00:00 00:36

crisi-soraya2

00:00 00:13
00:00 00:13