RAC1ncentrat
Ara, de 6 a 8 h
RAC1ncentrat
amb Edu de Batlle
En Directe
I després, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

"El govern espanyol no ha fet els deures"

andreu-mas-colell

00:00 33:54
00:00 33:54

És la crítica que ha fet el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que també ha retret a l'executiu espanyol "que es gasti més diners en prestacions d'atur que en crear ocupació". Mas-Colell assegura que "Elena Salgado ha estat més problemàtica per Catalunya que l'exconseller Castells" i, fins i tot, insinua que el Ministeri "vol que maquillem els comptes" per complir amb els límits de dèficit marcats. El titular d'Economia ha reiterat que les retallades continuaran, encara, l'any que ve.

Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement, ha dit que:

- "[La conferència de Jordi Pujol em va semblar] interessant, com de costum."

- "[Aprimar l'Administració] només és un pas, en falten molts. [...] Queden molts passos per aprimar l'Administració. [...] Encara queda molt per fer."

- "La relació amb l'Administració ha de ser més fàcil. I l'Administració ha de poder ser més conclusiva, [...] menys incertesa i més claredat [...] i el que es pot fer, facilitar que es faci ràpid."

- "[Alguna cosa està canviant] i és que la premsa internacional se'n fa ressò [de la situació de Catalunya respecte a Espanya]. [...] Vol dir que Catalunya té una dimensió que incideix en la percepció del regne d'Espanya fora de les seves fronteres. I això és relativament nou."

- "En aquests moments, l'estat espanyol s'està gastant 35.000 milions aproximadament, una mica més del 3% del PIB espanyol, en compensacions per l'atur."

- "Nosaltres no podem resoldre el problema de l'atur, però l'estat espanyol sí que pot resoldre'l. Si es resol el tema de l'atur, es resol el tema del dèficit."

- "El mercat laboral espera i necessita una reforma a fons que només pot liderar i exercir el govern central i que ja és hora que es faci."

- "Està bé que es publiquin [les balances fiscals]. [...] És important que s'ajustin pel cicle."

- "A Catalunya no [ens endurem cap sorpresa], a Madrid no ho sé. [...] Crec que no."

- "No crec que estiguem veient res particularment nou [amb el tacticisme polític després de la política]."

- "No és d'esperar que un espectre [polític] tan ampli es posi d'acord en tots els punts. [...] Si l'expressió 'acord de mínims' és pejoratiu, diré que hi ha hagut un acord important. [...] Demostra que la política d'un país està funcionant com ha de funcionar."

- "Ajustar la despesa un 10% és un sacrifici molt important i no ens serà fàcil. [...] L'Estat ens està demanant que doblem l'ajustament. [...] El govern de la Generalitat està implementant-ne un de 2.600 milions d'euros. L'Administració central ens està dient avui que és innegociable ajustar-ne 3.600 més. [...] Això és totalment inviable. Estem en una situació molt complexa."

- "Un ajustament a llarg termini ha de passar per una reconfiguració dels ingressos a nivell estatal."

- "[La situació econòmica d'ara és més un problema del govern d'Espanya que del govern], i tant! Per què es pensa que no tenim el fons de competitivitat? [...] Perquè interpreten normes com els dóna la gana. [...] No s'hi val posar virus jurídics a les disposicions."

- "Ells no poden controlar les despeses. Que controlin les seves despeses. [...] El govern central no ha fet els seus deures."

- "I tant [que ha sigut més un problema d'Elena Salgado que d'Antoni Castells]."

- "Es complirà el compromís electoral [de l'impost de successions]."

- "Tècnicament no es pot eliminar perquè és competència estatal. Però sí que es pot bonificar per deixar-lo a un nivell comparable al de Madrid i València. [...] Significa que els parents immediats en pagarien molt poc."

- "Donacions és diferent de successions. És un fenomen important. [...] Els separarem. Podrem veure en el futur quines incidències [tenim amb les donacions]."

- "Òbviament, no [s'han acabat els ajustaments], no serà fàcil, però s'ha de fer."

- "No oblidi que aquests [que ens obliguen a fer ajustos] són del mateix partit que de vegades aquí ens diu que retallem massa. Els coreligionaris dels que ens critiquen ens estan demanant que fem un ajust del doble del que estem fent ara."

- "Un país amb tremp sap encarar els reptes i fer que siguin oportunitats i surti enfortit."

- "No crec que el Ministeri d'Hisenda sigui seriós amb aquest requeriment [d'ajustar el dèficit] i, per tant, he de concloure que ens està convidant a maquillar els números. [...] Mai maquillarem els números. Només farem el que creiem que podem fer."

- "No direm que complirem l'1,3% de dèficit si no ens arriben els ingressos. [...] Volen que ho fem? Que ens enviïn els ingressos."

- "Estem encallats en una negociació i, en part, s'està fent per mitjans públics. Doncs endavant."

- "No n'era conscient, però és important si realment hi ha una campanya d'inspeccions d'Hisenda."

- "Seria bo que hi hagués un procés d'ajustament [a les universitats] bastant natural."

- Sobre les declaracions de José María Aznar: "És la línia habitual del senyor Aznar. [...] És una postura verinosa des del punt de vista català, i és una llàstima i és lamentable que un partit seriós com el PP pugui estar condicionat per visions d'aquest tipus."

- "És obvi que la millor època de la història d'Espanya és una època associada a l'estat de les autonomies. Qui no ho vegi, és que està encegat."

deficit-mas-colell2

00:00 00:26
00:00 00:26

deficit-mas-colell1

00:00 00:22
00:00 00:22