El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"El model autonòmic no canviarà sense el consens de tothom"

alberto-ruiz-gallardon

00:00 46:35
00:00 46:35

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha negat a RAC1 que el PP estigui preparant una reforma de l'estat de les autonomies. "L'única opinió del PP la va donar ahir Mariano Rajoy", ha reiterat el ministre de Justícia, després que el president del govern sortís al pas de la proposta de reforma autonòmica de la presidenta de la Comunitat de Madrid. En una entrevista a El món a RAC1, Gallardón ha deixat a mans de la Guàrdia Civil multar Jaime de Marichalar per l'accident de caça que va ferir en un peu el primogènit de la infanta Elena. En una entrevista a El món a RAC1, Alberto Ruiz Gallardón ha parlat a bastament sobre les reformes legislatives:

- "Sobre la proposta d’Esperanza Aguirre de tornar competències autonòmiques a l’Administració General de l’Estat]: "La resposta del president del Govern espanyol és la del Govern i la del Partit Popular."

- "No hem de discutir les competències, sinó que hem de posar-nos d’acord en la gestió."

- "El debat no és sobre el model autonòmic, sinó sobre com s’ha de superar la crisi econòmica. Hem de sumar, però hem d’intentar que no hi falti ningú. El Govern necessita també les comunitats autònomes i els ajuntaments."

- "Obrir una reflexió sobre l’eficiència de les comunitats autònomes sempre és oportú. Plantejar que hi ha duplicitats a eliminar és raonable. Avançar aquest camí és necessari. Coincideixo en el que és fonamental: hi ha un instrument vàlid que és l’estat autonòmic. No sobra ningú i hem d’ajuntar-nos en la mateixa direcció."

- "No prendrem cap mesura que no sigui amb el consens de les comunitats autònomes i les corporacions locals. Si acordem una redistribució de la gestió per fer-la més eficient, haurem avançat."

- "Si em pregunta si fora d’aquests consensos hi ha intenció de modificar el model d’estat, la resposta és que, per descomptat, no."

- "He parlat amb l’alcalde de Barcelona. Sé quina és la seva preocupació sobre els incidents que hi ha a la ciutat. Coincideix amb la del ministre de l’Interior. No sóc partidari de la reforma de les lleis a cop de titular, però la realitat és tossuda. I si els instruments legals no són els adequats, sí que cal obrir una reflexió. I la tenim oberta."

- "Més que endurir les penes, cal encertar més en els instruments processals, procedimentals. Potser no fa falta endurir les penes, en canvi, sí que cal garantir que aquestes persones no puguin reiterar els actes de violència de carrer de manera immediata estant al carrer a l’espera de judici. Potser cal una modificació de les lleis d’enjudiciament."

- "A vegades s’utilitza una reunió o manifestació per convertir-la en un acte violent. Són gent fora del sistema que n’utilitzen d’altra que legítimament exerceix aquests drets."

- "No tinc resposta per dir per què aquests fenòmens passen a Barcelona, i no a Madrid o a València."

- [Sobre el cas Froilà]: "El que és important a qualsevol família és que l’incident no hagi anat a més. Em preocuparia molt més el que diu el metge que el que diu la Guàrdia Civil. No correspon al ministre de Justícia fer una avaluació de les diferents conductes. Tampoc exagerem en funció de la notorietat dels protagonistes el que pot ser un incident dins d’una família."

- [Sobre si la Fiscalia de Menors ha d’actuar d’ofici]: "Correspon als cossos i forces de seguretat de l’Estat determinar si hi ha o no algun tipus d’infracció. Però jo no aniria més lluny."

- "La llei de matrimonis homosexuals no es modificarà fins que no se sàpiga la sentència del Tribunal Constitucional. Es discutia si la relació entre persones del mateix sexe es podia dir matrimoni o cal donar-hi una altra denominació. Mai es va discutir, per part del PP, que la relació entre persones del mateix sexe tingués els mateixos drets que les que estan casades sota la denominació de matrimoni."

- [Sobre les paraules del Bisbe d’Alcalá]: "Si cal escollir, em quedo amb el que va dir l’arquebisbe de Barcelona. No tinc cap dubte que hem de respectar i garantir els drets per a totes les persones, especialment aquelles que històricament han estat excloses i agredides, entre les quals incloc els homosexuals."

- "Si el nostre Tribunal Constitucional ens diu que aquest nom, matrimoni, és vàlid per a la unió de dues persones homosexuals, el PP, el Govern d’Espanya, no modificarà la llei."

- "Em van agradar molt i vaig coincidir molt amb les declaracions de l’arquebisbe de Barcelona."

- [Sobre les declaracions del ministre Gallardón sobre l’avortament i la violència cap a les dones]: "Hi ha dones que no tenen llibertat d’escollir. Cal alliberar-les de pressió externa sobre si exercir o no la maternitat. Per què irrita tant l’esquerra que lluitem contra la violència masclista més enllà del debat sobre l’avortament? I defensar la llibertat de les dones a decidir si volen ser mares o no, ho és."

- "Qualsevol límit a la llibertat d’una persona frustra la seva realització personal. Hem de defensar totes les llibertats."

- "No s’ha tramitat la reforma de l’avortament a la Comissió de Sanitat perquè són reformes legals que corresponen a Justícia. L’única excepció va ser la ministra Aído."

- "Som molts els que, como jo, ens hem oposat i hem protestat davant el debat Catalunya-Madrid o Espanya-Catalunya. Sent un polític madrileny he defensat defugir el debat amb orgull. Amb Pujol, ens van llançar duros i pessetes a la Puerta del Sol i em van humiliar més que al llavors president de la Generalitat. Hi ha gent al PP que ha trencat absolutament amb aquest debat. Qualsevol persona que ha reflexionat sap de la necessitat que Espanya té de Catalunya i també que Catalunya té d’Espanya. Espanya no pot apartar Catalunya del projecte vital de cap de les maneres."

- "El president havia contestat al Senat i estava convocat per donar resposta al Congrés. Hi ha hagut control parlamentari. El president tenia una interpel·lació del líder de l’oposició i entenc que, per respecte parlamentari, no va avançar els seus arguments davant els periodistes."

- Sobre el copagament a la justícia: "França té 20 milions més d’habitants que Espanya i l’any passat van tramitar mig milió menys de litigis que nosaltres. Aquí tenim un excés de litigis. Hauríem de resoldre’ls fora dels jutjats. Per què no es resolen amb àrbitres? O amb processos davant notari? Els que fan de la dilació un benefici no haurien de tenir aquest mecanisme. El dret a la tutela judicial ha de donar una resposta, però si no et conformes amb la resposta i busques un recurs ha de tenir uns costos diferents i han de ser finançades perquè vol una revisió."

- Sobre el referèndum de Rasquera: "He llegit que sense el 75% de vots favorables l’alcalde dimitiria. Una vegada resolt el problema polític no crec que tingui continuïtat. No hem de resoldre la crisi amb mesures que després ens en penedim. Crec que tindrà més conseqüències negatives que afirmatives."

- "Vaig obtenir el suport de Catalunya i Barcelona als JJOO i vull donar les gràcies. Si els Jocs del 2020 fossin a Madrid, només hauríem de fer el 20% de les obres. Les inversions prèvies són altes, però els beneficis econòmics, i Barcelona n’és la prova, compensen de sobres."