Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

"El PSC és l'únic defensant el dret a decidir"

pere-navarro

00:00 41:30
00:00 41:30

És el que ha afirmat Pere Navarro, el primer secretari del PSC, que assegura que esgotaran fins al final la negociació amb la resta de partits per consensuar el text de la declaració sobiranista i sumar-s'hi. El líder socialista considera que "en aquest moment no tenim sobirania i només podem aspirar a tenir-la". El primer secretari se sent "insultat" per tots aquells que comparen el PSC amb els "partits franquistes". Pere Navarro, primer secretari del PSC, també ha dit que:

- "No ho sabem encara [què votarem]. El primer és canviar terminologies. S'havia de fer amb els partits a favor del dret a decidir. No era de sobirania, i això va començar malament. La terminologia no propicia el consens. Parlarem fins demà a l'hora del ple."

- "A hores d'ara, resulta que hi ha partits que no estan disposats a negociar. En el darrer redactat, el tercer, s'expressa segons el PSC 'iniciar el procés per fer efectiu el dret a decidir segons els principis de subjecte polític de forma acordada en el marc català i espanyol [...], escrupolosament democràtic, i amb totes les eines necessàries'."

- "Defensem el dret a decidir però amb totes les garanties polítiques i jurídiques. I després, que el puguem exercir. Fa la sensació que els únics que hi estem a favor som els socialistes. La resta propicien que els porti a la independència. Siguem curosos. El PSC és partidari del projecte federal i de continuar amb Espanya."

- "No podem fer una declaració de sobirania que ningú reconegui. La sobirania s'ha de reconèixer i parlem de sobiranies compartides, no unilaterals. Ja d'entrada no ens entendríem."

- "Sobirania no implica independència, però si ho fas unilateralment, no hi ha marge per negociar. Cal ser curosos, i no assenyalar el final del camí. Llavors podran fer el dret a decidir."

- "Catalunya serà sobirana si ens ho reconeixen. La legalitat és un acord democràtic. No se m'acut no respectar la legalitat vigent. I si no ens agrada anem a canviar-la democràticament."

- "Altres processos de tot el món han sortit de posicions contràries i han acabat amb acords. Estem en el moment dels grans acords. Un canvi en la Constitució serà molt difícil, però en el seu dia es va fer un acord entre els que venien de la dictadura i els que no."

- "Omplim-nos d'arguments sòlids. Que s'alimentin de la legalitat que tenim avui, que és l'espanyola. Rajoy és president d'Espanya gràcies al vot de molts catalans. És amb ell amb qui hem de consultar-ho."

- "Declarar la sobirania de Catalunya significa que, abans de la consulta, Catalunya ja és sobirana. Potser Catalunya decideix una altra cosa: que no és sobirana."

- "Absolutament d'acord amb Àngel Ros. El document del PSC defensa el principi del dret a decidir. Hem d'arribar a un acord tots plegats. Ha sigut molt desagradable: ens han parlat del germà gran del PSC, de si no tenim coratge. Provem que tots els partits tinguin llibertat de vot, no només el PSC. El fons d'aquest debat és defensar la democràcia del dret a decidir, que està present al programa, i fer el possible per arribar a un acord. Les pressions han estat comentaris desagradables."

- "No sé si ens abstindrem. Cal arribar al final de la negociació. Ens agradaria votar a favor del dret a decidir. Si CiU, que està en mans d'ERC, i ERC està molt radicalitzada, no podrem arribar a cap acord."

- "Els ciutadans s'han perdut en el debat. Discuteixo si aquest ha de ser el primer debat que s'ha de tenir al Parlament, sabent la situació econòmica i social. Potser hauríem de debatre sobre la crisi. Hem proposat una cimera per acordar punts comuns contra la crisi."

- "Els conceptes del document s'han donat a conèixer. No sabem si el document l'entrarem al ple o el negociarem fins a última hora. M'alarma que el referèndum no respecti la legalitat espanyola, que és l'única que tenim, no la de les illes Comores. Ens hem dotat d'un marc legal i si hi ha coses que no ens agraden s'han de canviar, però democràticament."

- "Em sembla un insult comparar-nos amb els partits franquistes. És una falta de respecte greu amb companys que van patir el franquisme. 'Els que estan amb mi són els patriotes, i els que no, franquistes'. És una perversió absoluta. Hi ha opinions diverses. Estem molt lluny del PP i estem a favor d'una regeneració democràtica i un estat federal. Les adhesions sense condicions eren d'unes altres èpoques."

- "El que em va sorprendre més és que en un primer document hi hagi l'objectiu d'un estat independent. Tinc la sensació que l'únic partit que està a favor del dret a decidir és el PSC."

- "En aquest moment no tenim una sobirania, podem aspirar a tenir-la però en aquests moments no."

- "No puc entendre que no es defensi l'acord amb les institucions que hem votat."

- "Hem fet tres redactats i els altres ens demanen que ens hi sumem. És un problema de qualitat democràtica. Si el PSC no dóna suport és perquè els seus votants tenen dret que es respecti el seu programa. El motiu no serà la sobirania, serà la legalitat. Hi ha molts aspectes que s'han de millorar. Estic d'acord a minimitzar el document perquè ens hi puguem sumar."

- "Hi ha un sentiment a Catalunya, arran de la sentència de l'Estatut, de maltractament. Hauríem d'haver fet tot el possible per recuperar allò que el Tribunal Constitucional ens havia retallat, fer un esforç superior per millorar el finançament i un esforç per reformar la Constitució i construir l'estat federal."

- "Defensem el dret a decidir. Pensem que a Catalunya li fa falta dir amb llibertat què vol ser. [Ara, amb tot el panorama], que la gent ens vegi debatent sobre la paraula 'sobirania'..."

- "Pensem que el poble de Catalunya està ficat en un embolic."

- "Sé quina resposta ens donarà la comunitat internacional: 'facin servir el seu ordenament jurídic i, si no els agrada, canviïn-lo, democràticament'."