RAC1 migdia
Ara, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora
En Directe
I després, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

"En cap cas deixaré l'alcaldia de Barcelona"

ada-colau

00:00 39:41
00:00 39:41

Ada Colau descarta ser candidata si es repeteixen les eleccions espanyoles. Assegura que a ella l'han votada per ser alcaldessa de Barcelona i assegura que el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ho està fent "molt bé". Sobre el cas Garganté, Colau recorda al regidor de la CUP que “ningú ha de dir a un metge què ha d’escriure en un informe”. També és crítica amb el govern espanyol. Assegura que és “una vergonya” la gestió que fa dels refugiats que i apunta que ha crescut el nombre de persones que s’adrecen directament a l’Ajuntament: 600 en tres mesos.

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, també ha dit que:

- [Sobre l'evasió fiscal] "Més enllà de què és legal o il·legal, que hi hagi legalitats absolutament immorals també seria una cosa a revisar. L'escàndol que es produeix ens ha de portar a l'acció. Hem de revisar les regles del joc, perquè no torni a passar, perquè aquells que tenen diners de maners immoral i potser il·legal fora de l'Estat això es rectifiqui. Aquests diners els necessitem per a la gent."

- "Sembla que tothom està fixant posicions [de cara a unes noves eleccions]. Tothom diu que preferiria no anar a eleccions. Doncs revisem el camí."

- "Em temo que és el Partit Socialista [qui té la peça a la mà]."

- "La sensació és que Ciutadans, que està destinat a ser el relleu modern del PP i que pugna per guanyar centralitat, està boicotejant un acord d'esquerres. Em sap greu que el PSOE hi caigui de quatre potes."

- "És paradoxal que un partit vagi a una investidura en què sap que fracassarà."

- "Pedro Sánchez no ha acabat de ser valent. Ha tingut por al canvi i a un govern d'esquerres. Ha prioritzat intentar calma les aigües internament per sobre de l'interès general."

- "Encara no s'ha plantejat [el meu paper si hi ha eleccions]. Ningú n'ha parlat."

- "A Catalunya la proposta d'En Comú Podem va funcionar. Si finalment es plantegen eleccions, el més lògic és que la proposta hauria de ser més o menys la mateixa. Si es pot ampliar, s'amplia."

- "En cap cas deixaré l'alcaldia de Barcelona. A mi m'han votat per ser alcaldessa de Barcelona."

- "En absolut em plantejo deixar l'alcaldia."

- "Xavier Domènech ho està fent molt bé. S'ha consolidat com un molt bon candidat i, per tant, no veig cap necessitat que jo em presenti a enlloc."

- [Aliança Podem-Esquerra Unida?] "Ho hauran de decidir ells. És cert que ajuntar gent de trajectòries diverses no és fàcil. Però val la pena intentar-ho. Si les esquerres poden fer un front ampli, això seria un factor il·lusionant."

- "Com a alcaldessa empatitzes més que quan ets fora."

- "Es tracta de ser rigorós. En el cas Garganté, és un tema que està judicializat. D'entrada, cal ser prudent. D emano a tothom prudència i que s'eviti polititzar almenys fins que es resolgui judicialment."

- "Sé segur que la Guàrdia Urbana en aquest cas ha tocat com tocava."

- "Ara el cas està en mans del jutge. Col·laborarem amb el jutge. En funció de les conclusions, veurem quines conclusions polítiques se n'han de treure."

- "Les imatges em van sorprendre, però no sé què va passar abans i després d'aquelles imatges. En general, ningú ha de dir a un metge què ha de posar en un informe. En general ningú, ni una alcaldessa, ni un regidor encara menys. Ara bé, no vull prejutjar perquè no sé si han passat altres coses."

- [Sobre els casos d'abusos] "S'ha de fer molt més del que s'ha fet fins ara. S'estan revisant els protocols."

- "No he parlat amb els Maristes. El tema està judicialitzat. Ells han de donar explicacions al jutge. El Consorci sí que està revisant si aquest concert s'ha de revisar, per millorar els protocols, però també s'ha d'anar més enllà i per això vam aprovar una declaració de suport a les famílies. A més, el que hem aprovat és per ajudar a visualutzar que volem posar fi a la impunitat d'aquests casos, personant-nos com a acusació del cas."

- "Primer ens hem centrat en el pressupost i, ara, veurem qui vol fer un acord més enllà d'aquests acords puntuals. N'estem parlant."

- [Sobre els refugiats] "L'Estat no està complint amb els seus compromisos. És una vergonya. Està gestionant amb absoluta opacitat aquest tema."

- "Ha crescut el nombre de persones que s'adrecen directament a l'Ajuntament. El 2015, en van venir 1.400. Els primers tres mesos de l'any, més de 600. No només de Síria i l'Afganistan, sinó també de països com Ucraïna."

- "Un Ajuntament com Barcelona no pot permetre la venda il·legal de productes il·legals. Però sí que socialment aborda el tema. Des de fa mesos es treballa des de Drets Socials."

- "Em quedo amb la reacció generalitzada cap una expressió classista i masclista. El problema el té la RAE."

- "Quan hi ha voluntat d'acord, es troben els mecanismes per tirar-lo endavant."

- "Trobo una falta de respecte anar a una investidura fallida en què es veia que la proposta d'acord era escenificació pensant en unes futures eleccions. Des de llavors anem veient diferent episodis per part del PSOE."