Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

"És absolutament desafortunat vincular l'independentisme amb el fenomen terrorista"

ramon-espadaler

00:00 09:45
00:00 09:45

El conseller d’Interior considera "fora de lloc" l'afirmació del Ministre de l'Interior a Catalunya Ràdio en què Jorge Fernàndez Díaz ha acusat la Fundació Nous Catalans de no col·laborar en la lluita contra el gihadisme per fer proselitisme de la independència. Ramon Espadaler qualifica de "absolutament desafortunat, per ser moderat en el qualificatiu, vincular l'independentisme amb el fenomen terrorista". Espadaler reconeix que el gihadisme "és un fenomen que tenim instal·lat a Catalunya".

Ramon Espadaler, conseller d'Interior, també ha dit que:

- Sobre l'afirmació del Ministre de l'Interior acusant la Fundació Nous Catalans d'aprofitar el procés català per captar gihadistes: "És absolutament desafortunat i fora de lloc vincular un moviment independentisme que es mou en els paràmetres del civisme amb expressions terroristes. Ho trobo fora de lloc."

- "Em sembla absolutament desafortunat, per ser moderat en el qualificatiu, vincular l'independentisme amb el fenomen terrorista. I més, vist amb el civisme com s'ha dut a terme tot el procés."

- Sobre l’operació anti gihadista: "Ja són 10 persones detingudes i continua l'operació a Sabadell, Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Barcelona i Valls. I està dirigida per l'Audiència Nacional."

- "Els Mossos Porten temps treballant amb aquesta operació, que ha començat a les 4 de la matinada."

- "No té a veure amb l'operació de fa un parell de setmanes a Barcelona, però l'operació sí que té relació amb les detencions que es van fer a la frontera entre Bulgària i Turquia."

- "L'operació segueix oberta i per tant pot incrementar-se el nombre de persones detingudes."

- "El fenomen gihadista el tenim instal•lat a Catalunya. Això és una realitat. [...] Vull transmetre un missatge de serenor perquè tenim una Policia que està atenta i amatent a allò que passa."

- "Que es facin detencions vol dir que aquesta realitat és present a casa nostra, però que també tenim una policia capaç de detectar i perseguir aquest fenomen."

- "A casa nostra hi ha presència gihadista, no més gran que a altres punts de l'estat. És una realitat que tenim. [...] Som capaços de percebre aquesta amenaça, calibrar-la i perseguir-la de manera correcta."

- Sobre el paper de les mesquites: "No es pot confondre la pràctica religiosa amb alguns missatges extrems. [...] Hi ha alguns punts problemàtics i conflictius, i que vigilem com pertoca. Però no es pot generalitzar."

- "Les accions d'aquestes darreres setmanes porten molts mesos de treball al darrera, no són fruit de l'atzar. És un treball continuat que continuarà."

- "Estem al mateix nivell d'alerta [antiterrorista] que el Ministeri de l'Interior. [...] Seguim al mateix nivell d'alerta establert després dels atemptats de Paris."