Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Eugeni Gay: "Vam trigar massa a sentenciar l'Estatut"

eugeni-gay

00:00 25:21
00:00 25:21

El vicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay, ha reconegut la demora en la sentència de l'estatut, però ha retret als partits que van perdre un any amb recusacions contra els magistrats. A més, Gay ha instat els partits a denunciar Bildu si incompleix la Llei de partits.

Eugeni Gay, vicepresident del Tribunal Constitucional, també ha dit que:

- "Fa un any érem al Tribunal, discutint encara, abans de procedir a la votació i fent les esmenes al text."

- "Al cap de poques hores, es posava la sentència i s'anunciava el nombre de vots particulars."

- "Em vaig imaginar que la manifestació tindria un gran ressò. També vaig pensar que molt poques persones podien llegir tota la sentència abans de la manifestació, perquè es publicava sencera el dia abans."

- "El Tribunal Constitucional no és una farsa. És imprescindible. [...] Aquesta és la realitat de la democràcia."

- "No [tenim pressions directament]. [...] El tribunal ha de fer abstracció absoluta de les pressions mediàtiques que considero, fins a cert punt, legítimes."

- "L'editorial conjunt era una resposta al fet que encara no hi havia una sentència. Crec que es va trigar massa a posar una sentència. En primer lloc, perquè vam estar un any amb recusacions."

- "El preàmbul de l'Estatut no diu res que, per mi, sigui inconstitucional."

- "En cap moment se'm va passar pel cap dimitir durant el procés estatutari."

- "[Ara], estem obligats a continuar fins que ens facin cessar."

- "Em va estranyar que es convoqués la manifestació pel dia 10, perquè teníem 5 dies hàbils per fer els vots particulars i si trèiem els festius, s'havien de publicar el dia 9. No podia ser ni abans ni després. [...] No em va semblar just que es digués que nosaltres havíem provocat."

- "Crec que la societat catalana no ha estat intolerant amb el Tribunal Constitucional però en algun moment ha oblidat llegir la sentència."

- Sobre Bildu: "Nosaltres vam posar una sentència ajustada a dret i segons els elements que teníem com a Tribunal Constitucional. [...] Hi havia una condemna explícita d'ETA que van signar tots i cadascun dels regidors i càrrecs electes [de Bildu] al País Basc. [...] Si aquests representants d'aquestes plataformes polítiques deixessin de respectar el joc democràtic i incitessin a la violència, la consentissin, no la condemnessin o impedissin la democràcia parlamentària, podrien ser il·legalitzats, naturalment. [...] L'estat de dret ha de ser absolutament rigorós. S'ha de fer complir la llei i la sentència."

eugeni-gay-1

00:00 00:25
00:00 00:25