Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/120810_Felip_Puig.mp3 Descarrega-te'l Felip Puig: “Aconseguirem la hisenda pròpia per la via del pacte o bé perquè la construirem” 10/08/2012

120504_Felip_Puig

El conseller d’Interior, Felip Puig, afirma que la qüestió del pacte fiscal és o tot o res. Com ha dit és “o concert econòmic i hisenda pròpia o concert econòmic i hisenda pròpia per un altre mecanisme”. Amb relació a la crida a un clam de la societat a favor de la hisenda pròpia del president Artur Mas, Puig assegura que és el moment que tothom entengui que Catalunya ha de poder decidir sobre els seus diners i ha dit que s’ha d’aprofitar la propera diada nacional per demostrar que tot Catalunya vol el Pacte Fiscal.

Felip Puig també ha dit:

-“Ahir el president situava la cruïlla històrica i la transcendència del moment. Intentar el que tant se’ns reclama: que la política i la realitat social caminin cada vegada més acompassadament.”

-“Estem davant d’una Diada que tindrà un caràcter simbòlic molt important per una situació que Catalunya, ja des de fa quatre o cinc anys (des de la negociació de l’Estatut, la sentència del TC i la manifestació del 10-J) es va evidenciant com un final de cicle. Artur Mas va anunciar a la seva investidura que s’està iniciant la transició nacional cap al dret a decidir, i no era un eslògan. El primer pas important és veure si aquesta partida del pacte fiscal som capaços de jugar-la des d’un propòsit de país.”

-“Un cop arribat a un acord del Parlament, que la gran majoria del país, al voltant de l’Onze de Setembre, expressi (ja veurem de quina manera, si amb diferents posicionaments de la societat civil organitzada o amb alguna concentració important) la seva adhesió al gran propòsit de gestionar els nostres recursos.”

-“Aprofitem els primers dies de setembre per veure com s’articula tot això, perquè la societat espanyola i el president [espanyol, Mariano] Rajoy, tinguin la percepció que aquest no és un embat partidista sinó de tot un país.”

-“A mi em fa la sensació, pels comentaris que recullo de ciutadans de tots els àmbits, que a Catalunya hi ha una gran majoria de gent que entén què vol dir el pacte fiscal i la necessitat de gestionar els nostres recursos, una gran majoria social que ha anat incrementant. A Espanya no s’acaben de creure que aquesta és una ambició àmpliament compartida. Cal que la societat espanyola i la política espanyola rebin un missatge no només de l’àmbit polític sinó també de la dimensió de país.”

-“El país se’n sortirà jugant la partida del pacte o se n’haurà de sortir, si el pacte és rebutjat de manera definitiva, d’una manera molt més clara expressant la seva determinació d’una altra manera.”

-[Sobre la possibilitat d’un pacte amb ERC] “Una cosa són les dinàmiques més a curt termini de tàctica o d’estabilitat parlamentària, que és important per gestionar el dia a dia i veure com aprovem els pressupostos. La negociació amb Madrid requereix majories més sòlides de les que tenim.”

“Alguns diuen de sotamà que caldria que el PSC tingués una actitud més desacomplexada o més ferma, així sí que tindríem una gran majoria nacional.”

-“Veure si entre CDC i UDC ens discutim, són serials d’estiu que no crec que interessi a la majoria del país.”

-“Si en Pep Guardiola hagués anat a jugar tots els partits pensant què hauria de fer l’endemà si no guanyava, possiblement no n’hauria guanyat tants.”

-“Aquest partit l’hem d’anar a jugar amb l’ambició i la convicció que el guanyarem. Si finalment no té un resultat exitós ja ens plantejarem què fem: si abandonem el camp, si recusem l’àrbitre o reclamem una segona volta als contrincants.”

-“No hi ha alternativa. Ens n’hem de sortir per la via del pacte o per la via de la radicalitat democràtica.”

-[Sobre la possibilitat d’un referèndum] “No el descartem, però no el tenim en aquests moments al calendari. La possibilitat d’una consulta, bé sigui electoral o referendària, està sobre la taula. Però seria conseqüència d’un procés que encara no hem iniciat, per tant primer cal jugar el partit.”

-“Aquest procés no té marxa enrere. La possibilitat d’un no-acord al voltant del pacte fiscal, pot comportar una consulta o un referèndum. El Parlament està treballant en la llei de consultes populars de caràcter referendari, per tant hem anat preparant l’escenari.”

-“Tota aposta ha de tenir alternatives plantejades i previstes. Per estratègia i convicció, primer hem d’apostar seriosament per aconseguir aquest nou pacte i poder gestionar els nostres recursos des del concert. Si comencem a explicar quines alternatives tenim, significa reconèixer implícitament un fracàs.”

-“Tot això comporta, i ho estem fent d’una manera discreta, que aquest embat desperta interès internacional i diplomàtic. I hi tenim unes certes connexions per explicar que Catalunya aspira a ser un país normal i tenir estructures d’Estat. No hem aconseguit un grau de sobirania suficient, i ara volem aconseguir-lo.”

-“Aconseguirem la hisenda pròpia, pel pacte o bé perquè la construirem i la posarem en pràctica. Si això suposa un conflicte polític ja l’assumirem.”

-“Què farà Espanya? Posarà en marxa més restriccions? Deixarà d’enviar-nos els nostres diners? Anirà més enllà encara de tot això? Bé, si estan disposats a arribar al límit del conflicte, els ciutadans de Catalunya cada cop són més conscients que és l’hora de la política amb majúscules, i veurem com hem d’anar perquè se’ns interpreti no com a amenaçadors o fatxendes, sinó molt seriosament.”

-“Espanya continua tancada després de quatre segles sense entendre que o trobem una solució compartida o tornarem a tenir un conflicte de gran calat, espero que pacíficament i democràticament.”

-“La llei general tributària espanyola ja diu que totes les obligacions fiscals de qualsevol ciutadà es poden dipositar en qualsevol administració. Si Espanya manté una situació de clara injustícia i de no complir els seus compromisos, potser exprimint al màxim la interpretació de la llei, haurem de posar en marxa algun mecanisme perquè s’adonin que aquesta vegada no es tracta de millorar una miqueta el sistema de finançament, sinó de canviar l’ordre de les coses.”

-“És evident que aquest discurs interessat del Govern espanyol que s’ha d’aprimar l’estat de les autonomies pot calar a Europa. Es posarà en tensió la voluntat del poble de Catalunya d’aconseguir tenir autogovern propi o no. Tant electoralment quan sigui el moment o pel que fa a una consulta referendària si és el cas, ens haurem de pronunciar.”

-“Ho vam fer el 1979. Aleshores no vam tenir prou força com a país per negociar el concert econòmic perquè les forces polítiques que ho defensaven no tenien una majoria. Ara sí, tenim clarament una majoria política i social. L’escenari és diferent.”

-“Tot plegat ens va arrossegant cap a un escenari de debat polític de calat, de transcendència, de definició. És o tot o res. És concert econòmic i hisenda pròpia, o concert econòmic i hisenda pròpia per una altra via.”

-“La Generalitat, que ni la toquin.”

-“El full de ruta passa per la negociació del pacte fiscal, l’explicitació del suport ciutadà al voltant de la festa nacional, i a partir d’aquí a jugar políticament. Si el procés acaba per la via del pacte haurà acabat raonablement bé per l’Estat espanyol.”

-[Sobre el saqueig a supermercats] “És una expressió d’una inquietud molt evident. Una mostra més que en aquests moments hi ha molta gent necessitada i al mateix temps la necessitat que la política i els representants conduïm bé aquesta convulsió social perquè si no entrarem en dinàmiques de caos i de trencament de la cohesió social i de la convivència.”

-“A Catalunya també tenim greus problemes de cohesió social, i hem de ser molt responsables, molt curosos, però també molt valents per canalitzar la inquietud de tanta gent.”

-“Tindrem una tardor de major temperatura política, social i econòmica. Haurem de ser molt curosos a l’hora d’interpretar bé aquestes inquietuds, distingint-ho clarament d’altres expressions que aprofiten manifestacions sindicals i descontentaments per l’exercici de la violència.”

  • Tags:
%s1 / %s2