Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/110530_Felip_Puig.mp3 Descarrega-te'l Felip Puig: “No vam poder negociar amb els acampats” 30/05/2011

110530_Felip_Puig

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha explicat que, fins divendres a la tarda, després de la càrrega policial, no van aparèixer els portaveus dels indignats. Quan, prèviament, els ho havien demanat, la resposta que havien rebut, segons Puig, era que “eren assemblearis i que no hi havia ningú que volgués assumir les responsabilitats de ser-ne l’interlocutor”. El conseller d’Interior, Felip Puig, també ha dit que:

- “No tinc intenció de dimitir. Qui em nomena em pot destituir en qualsevol moment. Estic a la disposició del president. No entra en els meus càlculs ni registres mentals dimitir perquè pensi que he fet una cosa incorrecta.”

- “No és fàcil aquesta situació. Malament [no ho estic passant]. Sabia, quan em van nomenar conseller d’Interior, que era un càrrec d’una responsabililitat i fragilitat molt transcendent.”

- “Un conseller d’Interior, en moments al límit, ha de prendre algunes decisions que no són fàcils d’explicar.”

- “No [em penedeixo del que vaig fer divendres].”

- “En cap moment, des del 15 de maig, fins avui, ens hem plantejat desallotjar la gent de la plaça Catalunya.”

- “No [tinc la sensació que semblava que volíem desallotjar la plaça]. [...] El nostre propòsit no era desallotjar.”

- “Dimecres, dijous i divendres havíem de prendre una decisió perquè teníem la possibilitat [...] que dissabte al vespre tinguéssim una gran concentració de 50 o 60 mil persones a Canaletes. [...] Si no haguéssim pres algunes determinacions, hauria pogut representar un risc notable per la seguretat ciutadana, l’ordre públic i la integritat de les persones.”

- “Segurament, si només veiés les imatges d’alguns mitjans de comunicació, [...] també estaria indignat amb la força que evidencia la policia.”

- “Jo crec que [els agents] no [es van extralimitar]. Van actuar només [...] per garantir que l’operatiu acabés de desenvolupar-se correctament i per respondre agressions que ells mateixos van tenir. Tot això, de totes maneres, ho revisarem.”

- “Vam treure 35 camions plens d’andròmines i d’objectes, de bombones de butà, de generadors elèctrics, de pals…”

- “Si no haguéssim tingut una final de Champions dissabte al vespre, és possible que aquesta actuació de neteja i d’eliminar risc no ens ho hauríem plantejat aquesta setmana.”

- “Amb l’alcalde [Hereu] vam creure que havia arribat el moment per fer aquest tipus d’intervenció.”

- “Si ho fas a les dues o a les tres de la matinada d’un dijous, tens un públic objectiu corrent per a la ciutat de Barcelona, perquè és el dia de la gresca universitària.”

- “Des del dia 15 no hi ha hagut ni un sol interlocutor, ningú amb qui poguéssim parlar pel dipositiu de seguretat de les eleccions. [Tampoc] pel mateix dispositiu que ja vàrem anunciar dimecres dient que hauríem de fer una operació de neteja.”

- “[Ens deien] que eren assemblearis i que no hi havia ningú que volgués assumir la responsabilitat de ser l’interlocutor de res. I això va ser així fins divendres a la tarda. No lligaré causa i efecte.”

- “Només sé que dissabte a la nit, no hi havia cap bombona de butà.”

- “No crec que fallés res. Divendres vam haver de fer una operació i la vam fer. La policia es veu desbordada perquè hi ha milers de persones fora del cordó policial i en algun moment donat falla [...] la contenció. La policia es veu envoltada. Han de donar pas. Mentre utilitzaven la força, els camions de la neteja estaven amb les rodes punxades, intentant bolcar-los, amenaçant els conductors…”

- “Dijous al migdia, després d’haver parlat amb l’alcalde durant dos dies seguits, vam arribar a la conclusió que s’havia de fer, per part seva, més preocupat per la higiene i la consolidació i cronificació d’un campament al mig de la plaça Catalunya, i per part meva, per la previsió i l’anàlisi del risc de la celebració de dissabte a la nit.”

- “No [es pot parlar de revenja del cap de la Guàrdia Urbana en el dispositiu de divendres]. Vull parlar que vam actuar coordinadament. [...] No em consta [cap problema de coordinació. Si n'hi ha, ja l'analitzarem].”

- “Dissabte al matí, vaig trucar, un per un, als policies que havien quedat més afectats: tenim un amb els quatre dits de la mà trencats; un altre amb el menisc trencat; un altre amb les cervicals luxades perquè li van tirar una bombona d’aigua de deu litres. Tot això no surt a les imatges.”

- “Es deia que hi havia una persona ferida, que li havien rebentat la melsa, que tenia el pulmó perforat, que havia estat víctima d’una bola de goma i era mentida.”

- “Lamento moltíssim [que hi hagi víctimes passives de l'actuació policial].”

- “Dissabte, a tres quarts de quatre, [...] 200 o 300 [energúmens] van anar a la plaça Catalunya. [...] I quan van sortir-ne, ho van fer amb ampolles, llaunes i més objectes per atacar la policia.”

- “Durant dissabte, els mateixos acampats i indignats van estar traient diversos objectes [...] perquè no fossin dins de la plaça Catalunya.”

- “No ho preveig [depurar responsabilitats en la Direcció General de la Policia].”

- “És possible [que no es puguin quedar eternament acampats a les places de Catalunya].”

- “Vam coincidir perfectament amb l’alcalde de Lleida i de Barcelona.”

- “Agraeixo a l’alcalde de Lleida que prengués aquesta decisió.”

- “Crec que comença a haver-hi un problema, ja no només de salut pública, [...] [sinó que també] d’alteració del nostre sistema comercial, d’ocupació d’espais públics, [...] de convivència.”

- “Aquesta reflexió [de fer servir l'espai públic sense permís] és motiu d’anàlisi al departament per saber si tenim marc competencial suficient per impulsar una inciativa legislativa per donar homogeneïtat i coherència a les diferents ordenances de civisme, de convivència, d’utilització de l’espai públic. [...] La garantia de la llibertat dels ciutadans està en tensió amb aquests nous moviments socials que tenim.”

- “Demano disculpes [...] no per l’actuació, per les imatges que es traslladen, que a algú li fereix la sensibilitat.”

- “Estic convençut que amb l’actuació de divendres, [...] vam disminuir d’una manera molt clara i rotunda el risc que vam haver de controlar dissabte a la matinada amb 60.000 persones entre la plaça Catalunya i Canaletes. I 2.000 persones que, de nou, volien atacar la policia, destruir coses i alterar l’ordre públic.”

- “Durant els darrers quatre mesos, jo mateix he portat al consell de govern l’expulsió de dos policies, dels 16.500 que tenim avui, perquè s’ha demostrat que no han actuat correctament.”

  • Tags:
%s1 / %s2