El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Felip Puig: "No vam poder negociar amb els acampats"

felip-puig

00:00 31:34
00:00 31:34

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha explicat que, fins divendres a la tarda, després de la càrrega policial, no van aparèixer els portaveus dels indignats. Quan, prèviament, els ho havien demanat, la resposta que havien rebut, segons Puig, era que "eren assemblearis i que no hi havia ningú que volgués assumir les responsabilitats de ser-ne l'interlocutor". El conseller d'Interior, Felip Puig, també ha dit que:

- "No tinc intenció de dimitir. Qui em nomena em pot destituir en qualsevol moment. Estic a la disposició del president. No entra en els meus càlculs ni registres mentals dimitir perquè pensi que he fet una cosa incorrecta."

- "No és fàcil aquesta situació. Malament [no ho estic passant]. Sabia, quan em van nomenar conseller d'Interior, que era un càrrec d'una responsabililitat i fragilitat molt transcendent."

- "Un conseller d'Interior, en moments al límit, ha de prendre algunes decisions que no són fàcils d'explicar."

- "No [em penedeixo del que vaig fer divendres]."

- "En cap moment, des del 15 de maig, fins avui, ens hem plantejat desallotjar la gent de la plaça Catalunya."

- "No [tinc la sensació que semblava que volíem desallotjar la plaça]. [...] El nostre propòsit no era desallotjar."

- "Dimecres, dijous i divendres havíem de prendre una decisió perquè teníem la possibilitat [...] que dissabte al vespre tinguéssim una gran concentració de 50 o 60 mil persones a Canaletes. [...] Si no haguéssim pres algunes determinacions, hauria pogut representar un risc notable per la seguretat ciutadana, l'ordre públic i la integritat de les persones."

- "Segurament, si només veiés les imatges d'alguns mitjans de comunicació, [...] també estaria indignat amb la força que evidencia la policia."

- "Jo crec que [els agents] no [es van extralimitar]. Van actuar només [...] per garantir que l'operatiu acabés de desenvolupar-se correctament i per respondre agressions que ells mateixos van tenir. Tot això, de totes maneres, ho revisarem."

- "Vam treure 35 camions plens d'andròmines i d'objectes, de bombones de butà, de generadors elèctrics, de pals..."

- "Si no haguéssim tingut una final de Champions dissabte al vespre, és possible que aquesta actuació de neteja i d'eliminar risc no ens ho hauríem plantejat aquesta setmana."

- "Amb l'alcalde [Hereu] vam creure que havia arribat el moment per fer aquest tipus d'intervenció."

- "Si ho fas a les dues o a les tres de la matinada d'un dijous, tens un públic objectiu corrent per a la ciutat de Barcelona, perquè és el dia de la gresca universitària."

- "Des del dia 15 no hi ha hagut ni un sol interlocutor, ningú amb qui poguéssim parlar pel dipositiu de seguretat de les eleccions. [Tampoc] pel mateix dispositiu que ja vàrem anunciar dimecres dient que hauríem de fer una operació de neteja."

- "[Ens deien] que eren assemblearis i que no hi havia ningú que volgués assumir la responsabilitat de ser l'interlocutor de res. I això va ser així fins divendres a la tarda. No lligaré causa i efecte."

- "Només sé que dissabte a la nit, no hi havia cap bombona de butà."

- "No crec que fallés res. Divendres vam haver de fer una operació i la vam fer. La policia es veu desbordada perquè hi ha milers de persones fora del cordó policial i en algun moment donat falla [...] la contenció. La policia es veu envoltada. Han de donar pas. Mentre utilitzaven la força, els camions de la neteja estaven amb les rodes punxades, intentant bolcar-los, amenaçant els conductors..."

- "Dijous al migdia, després d'haver parlat amb l'alcalde durant dos dies seguits, vam arribar a la conclusió que s'havia de fer, per part seva, més preocupat per la higiene i la consolidació i cronificació d'un campament al mig de la plaça Catalunya, i per part meva, per la previsió i l'anàlisi del risc de la celebració de dissabte a la nit."

- "No [es pot parlar de revenja del cap de la Guàrdia Urbana en el dispositiu de divendres]. Vull parlar que vam actuar coordinadament. [...] No em consta [cap problema de coordinació. Si n'hi ha, ja l'analitzarem]."

- "Dissabte al matí, vaig trucar, un per un, als policies que havien quedat més afectats: tenim un amb els quatre dits de la mà trencats; un altre amb el menisc trencat; un altre amb les cervicals luxades perquè li van tirar una bombona d'aigua de deu litres. Tot això no surt a les imatges."

- "Es deia que hi havia una persona ferida, que li havien rebentat la melsa, que tenia el pulmó perforat, que havia estat víctima d'una bola de goma i era mentida."

- "Lamento moltíssim [que hi hagi víctimes passives de l'actuació policial]."

- "Dissabte, a tres quarts de quatre, [...] 200 o 300 [energúmens] van anar a la plaça Catalunya. [...] I quan van sortir-ne, ho van fer amb ampolles, llaunes i més objectes per atacar la policia."

- "Durant dissabte, els mateixos acampats i indignats van estar traient diversos objectes [...] perquè no fossin dins de la plaça Catalunya."

- "No ho preveig [depurar responsabilitats en la Direcció General de la Policia]."

- "És possible [que no es puguin quedar eternament acampats a les places de Catalunya]."

- "Vam coincidir perfectament amb l'alcalde de Lleida i de Barcelona."

- "Agraeixo a l'alcalde de Lleida que prengués aquesta decisió."

- "Crec que comença a haver-hi un problema, ja no només de salut pública, [...] [sinó que també] d'alteració del nostre sistema comercial, d'ocupació d'espais públics, [...] de convivència."

- "Aquesta reflexió [de fer servir l'espai públic sense permís] és motiu d'anàlisi al departament per saber si tenim marc competencial suficient per impulsar una inciativa legislativa per donar homogeneïtat i coherència a les diferents ordenances de civisme, de convivència, d'utilització de l'espai públic. [...] La garantia de la llibertat dels ciutadans està en tensió amb aquests nous moviments socials que tenim."

- "Demano disculpes [...] no per l'actuació, per les imatges que es traslladen, que a algú li fereix la sensibilitat."

- "Estic convençut que amb l'actuació de divendres, [...] vam disminuir d'una manera molt clara i rotunda el risc que vam haver de controlar dissabte a la matinada amb 60.000 persones entre la plaça Catalunya i Canaletes. I 2.000 persones que, de nou, volien atacar la policia, destruir coses i alterar l'ordre públic."

- "Durant els darrers quatre mesos, jo mateix he portat al consell de govern l'expulsió de dos policies, dels 16.500 que tenim avui, perquè s'ha demostrat que no han actuat correctament."

Error 500

Error 500

felip-puig-1

00:00 00:27
00:00 00:27