Vostè primer
Ara, de 2 a 3 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 3 a 4 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Francesc Homs: "Si les entitats diuen que no a la proposta de Mas, zero retrets"

francesc-homs

00:00 52:17
00:00 52:17

Francesc Homs assegura que si l’ANC i Òmnium rebutgen la proposta d'Artur Mas no canviarà "res" i deixa clar que "hi haurà zero retrets". El conseller de la Presidència també assegura que ell mateix va demanar el relleu com a portaveu i creu que l’aposta de Neus Munté és per potenciar la “vessant social” del Govern. A més, avança que no anirà a “cap llista” per evidenciar que darrere la proposta de Mas no hi ha cap “agenda personal”.

Francesc Homs, conseller de la Presidència, també ha dit que:

- "És quelcom que jo li vaig demanar al president fa unes setmanes. Li vaig comentar que calia un canvi en la figura del portaveu i que calia accentuar una part del relat de les coses que estem fent com a Govern."

- "Continuaré fent de conseller. Tenim tres o quatre coses molt rellevants, com les estructures d'estat, el Congrés de l'Esport Català o acabar de posar en marxa tota la qüestió d'exteriors. Crec que era bo projectar una veu diferent per poder posar més l'accent en moltes més coses que ja s'han fet fins ara. És necessari que es projecti d'una manera més clara i nítida."

- [Sobre el nomenament de Munté com a vicepresidenta] "És un reconeixement a la feina feta, però no vol dir en detriment a la feina que fan altres."

- "Això és una manera de potenciar la vessant social del Govern, que hi és. S'ha fet molta feina des d'aquesta perspectiva per part de diferents departaments."

- "L'únic que sabia és el que jo havia demanat al president."

- "És evident que és el primer Govern en què tots els seus membres estan a favor de la independència."

- "Ho van decidir ells [Ortega, Espadaler i Pelegrí] deixar el Govern. Per respecte a ells, si ho creien necessari, devia ser necessari."

- "M'ha arribat que alguns càrrecs demanaran ser substituïts."

- "Si no m'ho demanen, no destituiré ningú. Ningú m'ho ha demanat fins ara."

- "És una possibilitat que Mas no sigui cap de llista, i ell ho va mig insinuar aquest dissabte."

- "Si les entitats diuen que no, zero retrets. Cap consideració, perquè tenen tot el dret del món a fer-ho. Això no canviarà el calendari del 27 de setembre ni la voluntat del Sr. Mas de presentar-se a aquestes eleccions i del calendari del 27-S."

- "Cadascú pot pensar el que vulgui. Però per nosaltres, això no són unes eleccions més. És un referèndum en forma d'eleccions i per això planteges fer coses diferents. Les prioritats les ordenes d'una forma diferent."

- [Sobre la proposta de Lluís Llach] "Em sembla una proposta més. Estic segur que aquesta idea està inspirada per la voluntat de construir la màxima unitat. Aquí és on tots plegats tenim l'assignatura pendent. Els partits no hem estat prou capaços de construir unitat des dels partits."

- "Hauríem de saber transcendir la dinàmica dels partits en el sentit que no són unes eleccions convencionals, sinó el referèndum que no hem pogut fer."

- "La pluralitat està arxigarantida en aquestes eleccions i ja està bé, no me'n queixo."

- [Respon a ERC] "Per què hem de donar tantes expressions d'unitat si després no anem junts? Personalment em costa d'entendre tot això."

- "Ja no seria la llista del Mas. Seria la llista de les entitats i allà hi hauria gent diferent. La percepció és una altra i l'orientació també és una altra."

- "Si les entitats decideixen fer un pas endavant i assumir el lideratge, serà la llista de les entitats i elles posarien les condicions."

- "És arriscat per a Convergència perquè quedaria diluïda. Però la idea que aquestes eleccions no són convencions la portarem fins a les últimes conseqüències. I nosaltres volem ser coherents."

- "Fem un pas enrere i ens posem a disposició si algú està disposat a fer un pas endavant i Convergència quedaria evidentment diluïda."

- "No tinc intenció d'anar a cap llista."

- "Si m'ho demana [el president] ja en parlaríem. Però no en tinc cap intenció. Tots plegats hem de ser coherents amb les coses."

- "Crec que en aquest país les agendes personals i corporatives ens han fet perdre moltes energies i oportunitats."

- "El 27 de setembre ens hi juguem el tot per tot. És la culminació del procés. Per tant, aquells que pensem que han de ser unes eleccions plebiscitàries, hem de fer que ho siguin. Si les entitats fan un pas endavant, organitzen unes llistes i posen condicions i les posen a tothom, els altres hem d'estar en disposició d'escoltar-les i prendre les decisions en conseqüència."

- "És altament probable que passi el que passi hi hagi gent d'entitats que estigui a tot arreu [llistes]."

- "Aquesta exhibició d'ahir del líder del PSOE és de primer curs de màrqueting polític i evidentment avui tenia garantides totes les portades. Hi ha coses a la vida que no són gaire meritòries."