El Barça Femení a RAC1
Ara, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea
En Directe
I després, de 16 a 17 h
Superesports
amb Xavi Puig

Francesc Xavier Mena: "S'ha de canviar el calendari de festius"

francesc-xavier-mena

00:00 44:08
00:00 44:08

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, s'ha mostrat rotund davant la possibilitat de canviar alguns dies festius, i assegura que "tant el sector comerç com el turístic estan clarament a favor d'acumular els festius a dilluns o divendres". Mena ha explicat que la proposta d'eliminar alliberats sindicals "és per ajustar-se al que fixa la llei". Sobre la revisió del PIRMI, ha revelat que "el 93% de les persones que cobren aquesta ajuda no fa les activitats de col·laboració social que indica la llei".

Francesc Xavier Mena, conseller d'Empresa i Ocupació, ha dit que:

-    De la fallida de la cooperativa de l'Aldea: "És una situació absolutament aïllada i ara el que hem de fer és esperar perquè s'emeti l'informe i sapiguem exactament el que ha passat, i restablim la situació."

-    "S'ha de canviar el calendari de festius. Rotundament sí."

-    "Ni de bon tros compensen els guanys que pugui tenir una part de l'activitat econòmica en relació amb el daltabaix que suposa aquesta setmana. [...] El comerç i el turisme estarien clarament a favor d'acumular els festius intersetmanals a dilluns o divendres."

-    "El 80% dels festius són de competència estatal. Ens hem de posar d'acord, racionalitzar i posar una certa lògica a la disbauxa que hi ha aquesta setmana."

-    "Des de Catalunya hem de posar sobre la taula els festius propis i després parlar-ne amb totes les parts implicades, també amb l'Església."

-    "Ara mateix ja hi ha moltes dates que estan pactades i decidides. Per exemple, els 8 festius comercials. Però si creiem que el benefici per al conjunt supera aquells perjudicis per a alguna part, crec que es pot renegociar i reagrupar alguna data per a l'any vinent."

-    "Els botiguers tampoc no ho veuen com una cosa tan positiva, el fet que caigui en dimarts o en dijous, perquè també hi ha molta gent que marxa."

-    "El sector turístic en general també mostra una bona disposició a agregar els festius a principi o final de setmana."

-    "El problema és que no compensem aquests festius amb més treball la resta de l'any. [...] No tenim una flexibilitat que mantingui la celebració i es compensi la baixa productivitat d'aquests dies."

-    "En una situació econòmica com la que tenim, algun pas significatiu s'hauria de fer. [...] Hi ha alguna data que es podria reconduir i, fins i tot, escollir-ne una un altre dia festiu i mantenir la celebració el dia que toca com ja fem amb Sant Jordi."

-    Sobre la taxa turística: "Actualment és molt complicat posar una taxa d'entrada al país. [...] Per tant, estem analitzant la possibilitat que els turistes que vinguin a gaudir del país i que consumeixin uns serveis públics, contribueixin."

-    "S'ha parlat d'un euro per nit, però en cap cas pot ser homogeni. Seria per categories."

-    "Si es posa aquest impost, una part aniria a la Generalitat i una altra part als municipis."

-    "Si fos una taxa o un impost revertiria directament en el sector turístic."

-    Del model comercial català: "Estem preparant la nova llei general de comerç i serveis. En principi no hi ha intenció de modificar els horaris comercials."

-    "Podria haver-hi alguna excepció en casos molt concrets."

-    "No tenim prevista cap mena de modificació dels horaris comercials perquè creiem que s'atenen suficientment les necessitats dels consumidors."

-    Sobre l'atur: "Hem de sortir d'una crisi de balanços, i sortir-ne ens portarà temps. I una de les darreres variables que s'ajustaran serà l'ocupació. I això ens situa en unes perspectives difícils."

-    "La indústria, via exportacions, ja ha començat a canviar de tendència. I si no es deteriora l'entorn, el 2012 hauríem de començar a girar l'evolució."

-    "Els serveis públics d'ocupació necessiten una reforma i és el que estem fent. [...] 500 funcionaris de la Generalitat que es dedicaven a donar suport als funcionaris de l'INEM, ara es dedicaran a les polítiques actives d'ocupació."

-    "Hem de fer una reforma molt profunda dels serveis d'ocupació perquè les oficines de treball no siguin meres gestores de subsidis d'ocupació."

-    Sobre els funcionaris: "La proposta que porta el govern d'eliminar els alliberats sindicals que pugui, és portar les coses al que fixa la norma."

-    "Catalunya, després d'Euskadi, és el país que menys alliberats sindicats té."

-    "El nivell de productivitat del sector públic és millorable."

-    "En els últims anys el nombre de funcionaris ha augmentat de forma significativa. [...] Hi ha unitats que estan sobredimensionades i és on el Govern està fent reajustaments perquè no hi hagi acomiadaments."

-    "En els propers sis mesos, totes les persones que estan a l'atur a Catalunya hauran de passar per les oficines de treball de la Generalitat per activar-les laboralment."

-    "Cada any, en la negociació del conveni, s'han negociat més enllaços sindicals. [...] També s'han afegit més dies de lliure disponibilitat dels que pertocarien. Hem anat massa enllà."

-    "Crec que Mariano Rajoy apujarà impostos, especialment l'IVA, i això afectarà clarament el consum. [...] Però és positiu per reequilibrar els comptes de les administracions."

-    "El nostre model comercial posa l'atenció en la vida convivencial als pobles, que vol dir un model de proximitat."

-    Sobre Spanair: "Les negociacions estan molt avançades i abans de Nadal podríem trobar la reconducció, que va orientada a la connectivitat de Catalunya amb el món."

-    "A mitjà termini estic segur que vindrà un fabricant xinès de cotxes. El que ja està molt orientat és que alguna companyia fabricant xinesa vol establir una comercialitzadora al nostre país per provar si els seus models tenen acceptació a Europa."

-    Del PIRMI: "L'imam de Lleida i molts altres ja no cobren, els vam donar de baixa tan bon punt els vàrem dir que havien de fer activitats cíviques o socials."

-    "Ara, el 93% de les persones que cobra el PIRMI no fa el que la llei diu, que és fer activitats de col·laboració cívica i social. [...] No han deixat de cobrar, i ara hem endegat tot aquest procés de la llei."

-    "L'objectiu de la revisió és fer justícia."