Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

"Garantirem l'atenció a tots els immigrants"

salut

00:00 12:37
00:00 12:37

Catalunya se suma a altres comunitats com Andalusia i el País Basc, que s'han plantat davant de les retallades del PP perquè posen en perill "els drets bàsics". "Garantirem la salut pública a tots els immigrants", ha dit la secretària general de Salut de la Generalitat, Roser Fernàndez, en declaracions a El món a RAC1. El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell , també ha explicat que, seguint el jurament hipocràtic, "un metge sempre atendrà un malalt agut, tingui papers o no". El ministeri de Sanitat amenaça de portar les discrepàncies als tribunals.La secretària general de Salut, Roser Fernàndez, ha dit en una entrevista telefònica a El món a RAC1 que:

- "Garantirem la salut pública a tots els immigrants. Ens sap greu que amb un possible pacte d'estat, per falta de diàleg i decisions tècniques, posem en perill un sistema universal de salut."

- "Nosaltres no trenquem el diàleg amb el ministeri. Esperem que es tramiti com a projecte de llei, i no com a Reial Decret, per poder fer esmenes. Esperem a veure què passa el 17 de maig."

- "Hi ha d'haver regles sanitàries perquè el finançament es fa amb recursos públics. També hi ha d'haver un equilibri, perquè si no incrementaríem el dèficit. Però aquesta mesura posa els metges i els polítics en un paper difícil. Són drets bàsics. L'objectiu en el fons era simplement evitar abusos en el turisme sanitari, aquella gent que té recursos, però ve a l'Estat perquè al seu territori no fan aquests tractaments públics."

- "Si hem de posar totes les discrepàncies polítiques als tribunals en aquest país es disgregaran les polítiques de sanitat. Això és el revés del que es volia. Un pacte d'estat per anar tots a l'una."

- "No pararem fins al 17 de maig i que posin raonabilitat. Hem demanat un informe al Consell de Garanties Estatutàries".

En la mateixa línia, el president del Col·legi de Metges de Barcelona i assessor del govern, Miquel Vilardell, ha dit:

- "Aquesta mesura és molt difícil d'aplicar. Els metges sempre atendrem el malalt. S'hauria de fer un mecanisme previ perquè no es presenti al metge. Davant un problema de salut agut ha de ser atès. L'altre tema és el tractament de la malaltia crònica, i el de trencar la cadena epidemiològica. S'ha de tenir un control de la població que arriba perquè podem perdre el control de l'arribada de les malalties, com la tuberculosi, que puguin venir de fora. El malalt agut s'ha d'atendre tingui papers o no."

- "Cada norma s'ha de planificar i fer excepcions ben tipificades."

- "Els metges resoldrem els problemes sense demanar papers. Per tant, tenim l'obligació d'atendre-ho."

- "Jo crec que no hi ha una valoració de quant costa atendre els sense papers. Sí del que pot costar el turisme sanitari. En canvi, la gent que arriba a casa nostra és jove i no té gaires malalties. Són gent de països amb menys control de les malalties infeccioses que el nostre, i això és el risc emergent."

fernandez

00:00 00:08
00:00 00:08

vilardell

00:00 00:20
00:00 00:20