El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"Hem de fer que l'acord sigui més explosiu"

rull-i-rovira

00:00 34:28
00:00 34:28

Josep Rull i Marta Rovira esperen incorporar més partits a l’acord pel full de ruta cap a la independència signat ahir. El coordinador general de CDC i la secretària general d’ERC asseguren que partits com Esquerra Unida han tingut un paper “molt important” en l’elaboració del document signat ahir. També justifiquen la signatura d’ahir. Diuen que “calia donar un missatge a Catalunya i a Madrid que això no està aturat”.

Josep Rull, coordinador general de CDC, i Marta Rovira, secretària general d’ERC, també han dit que:

- Rull: "És la constatació que va de veritat. Ens vam comprometre que els nostres programes electorals serviran d'una manera clara perquè els catalans puguin votar sobre la independència de Catalunya."

- "És un punt de partida. La nostra idea és anar-hi incorporant, si cal fer modificacions es faran, altres partits al llarg dels propers dos mesos."

- Rovira: "L'expressió d'ahir és que la independència cal que sumi esforços i voluntats perquè volem que sigui l'opció guanyadora el 27 de setembre."

- "Esperem que els propers dies hi hagi més gent. Que aquest sumatori sigui més explosiu del que era ahir."

- Rull i Rovira: "Sí, [són eleccions plebiscitàries]."

- Rull: "Necessitem una majoria potent el 27 de setembre. D'entrada, necessitem una majoria absoluta de diputats i, a partir d'aquí, iniciem un procés que tenim molt pautat."

- "Hem de començar negociacions amb l'Estat espanyol per fer aquest procés de manera acordada, negociar amb la comunitat internacional, culminar les estructures d'estat i elaborar una Constitució catalana, amb un termini menor, de deu mesos. Finalment, es clou amb un referèndum d'aval a aquesta Constitució i aquest vot favorable et permet proclamar la independència, l'Estat català."

- Rovira: "Hem de seguir fent la feina de convèncer altres forces polítiques, trobar l'encaix d'aquestes formacions que creuen que la independència és la via per construir un nou país."

- "Confiem que la CUP s'hi sumi."

- "L'acord d'ahir inclou moltes aportacions d'altres partits i entitats que no han signat aquest preacord."

- Rull: "La CUP demana amb bon criteri com ho farem. Aquest és un espai de consens molt ampli. No només pot acabar incorporant la CUP, sinó altres formacions."

- Rovira: "Hi havia molta gent que ens demanava si hi hauria acord o no. Com que en allò fonamental ja hi ha acord, hem decidit expressar-ho, amb aquesta expressió de voluntat de sumatori."

- "Que cadascú faci el procés de reflexió que requereixi. La data màxima és el programa electoral per al 27 de setembre."

- "Estem en converses amb la CUP i amb MES."

- Rull: "Volíem donar un missatge de confiança, que el procés està viu, que nosaltres volem fer passos ferms. Creiem que ha anat bé."

- "Hem d'anar molt compactats. Hem volgut fer un full de ruta que sigui molt viable, molt plausible. Comencem un any i mig, dos anys, que poden ser apassionants, trepidants, amb moltíssimes dificultats. Ens en volem sortir."

- "M'agradaria que Unió s'hi acabés sumant. Ells han començat un procés i serem respectuosos amb aquest procés."

- "Ens sap greu perquè Esquerra Unida ha tingut un paper molt important en l'elaboració d'aquest document. L'arquitecte d'aquest document és una persona vinculada a EUiA. Qui ho transforma en un esquema és Josep Ferrer i Llop, que havia estat rector de la UPC."

- "Crèiem que valia la pena fer-ho abans de les municipals, no per tacticisme polític."

- "Crèiem que calia donar un missatge a Catalunya i un missatge a Madrid, que això NO està aturat, ni molt menys. Aquesta era una petita discrepància que teníem amb EUiA."

- "Ens agradaria poder comptar també amb Podem, amb altres formacions que estan disposades a imaginar-se un nou país."

- Rovira: "Fa quatre mesos del 9 de novembre, em sembla que ja tocava."

- Rull: "En el procés de negociació amb l'Estat espanyol, estem a l'expectativa que es pugui plantejar la possibilitat de fer un referèndum vinculant, a l'escocesa, amb el procés català, acceptat per Catalunya i acceptat per la resta de l'Estat."

- Rovira: "Fer una campanya conjunta de per què volem la independència."

- "En el procés constituent haurem d'incorporar tota aquella gent que ha dubtat perquè al final tornarem a votar per concloure aquest procés. Procés constituent obert, integrador. I més democràcia, que és el referèndum final."

- Rull: "Si nosaltres som forts internament, capaços d'ampliar aquesta majoria i de fer les coses, ens en podem sortir. Però aquest procés no està exempt de dificultats. La nostra obligació des dels poders públics és minimitzar els riscos."

- Rovira: "A nivell social, estem preparats."

- Rull: "Aquestes eleccions municipals tenen la doble dinàmica: una de naturalesa local, però el 9-N va ser possible gràcies al seu compromís dels alcaldes de posar les urnes."

- [Si a Barcelona guanya Xavier Trias, però amb minoria, el més normal seria que Alfred Bosch li doni suport per ser alcalde?] Rovira: "Sempre tindrem present que els compromisos a partir d'ara passen per fer la independència, per tant, ja en parlarem."

- Rull: "La majoria a la Constitució [catalana] és el que permet fer el passat endavant. Si no hi ha aquesta majoria, pot passar una cosa similar a la d'Escòcia."

- "L'endemà, passi el que passi, hem de consolidar aquesta majoria. Si remotament no anés bé, no tindria sentit que es desfés tot el que hem caminat plegats."

- Rovira: "A partir d'avui, sortim a convèncer molta gent."