Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

Joan Molas: "Hem de reeducar i posar límits als turistes"

turisme

00:00 21:02
00:00 21:02

Foto: Agustí Ensesa (LV)

El president de la Confederació Espanyola d'Hotels, Joan Molas, creu que Catalunya ha d'apostar per la qualitat turística, tant en l'oferta com en la demanda. Per això, aposta per no demonitzar el turisme de sol i platja i, a la vegada, per reeducar i posar límits als turistes.

Joan Molas, president de la Confederació Espanyola d'Hotels, també ha dit que:

- "Ha estat bona a Barcelona. Els primers tres dies de la setmana han estat bons, però a partir de dijous, [...] s'ha fregat la plena ocupació [...] amb un ventall de nacionalitats molt ampli. [...] Això és bo."

- "A la Costa Daurada ha anat bastant bé. [...] On hem punxat, per raons climatològiques i una Setmana Santa tardana, és al Pirineu. [...] L'ocupació fregava el 50 i 60%."

- "A la Costa Brava centre, bastant bé. La nit del divendres i dissabte, entre el 70-75%. A la Costa Brava nord, [...] ha assolit un 80% d'ocupació."

- "En el sector de muntanya, [les dates] perjudiquen. [...] Però afavoreixen perquè ja és aprop la temporada d'estiu i et serveix d'indicador del que pot passar més endavant. [...] [Enguany] serà millor que l'any passat [...] perquè les economies del mercat europeu funcionen i [...] a Catalunya tenim clientela de diferents països. [...] Ara bé, el mercat interior, l'espanyol, [...] ha fallat i es nota."

- "El 50% dels turistes russos a l'estat vénen a Catalunya. És un client potencial molt important."

- "[Les revoltes al nord d'Àfrica] afavoriran destinacions espanyoles, com les Canàries."

- "L'ocupació turística varia per la recuperació econòmica d'Europa. Alemanya o Holanda ja han superat la crisi. [...] Estem veient uns creixements [de turisme] d'un 20% respecte anys anteriors."

- "El sector hoteler ha tingut dos anys molt durs i ens hem hagut d'estrènyer el cinturó. [...] Enlloc de xifres d'ocupació hauríem de parlar de xifres de rendibilitat i de preus, que haurien d'anar recuperant-se."

- "El xinès, com a client, és desconfiat. El japonès és agosarat. [...] El xinès que està sortint ara, prefereix anar al sud-est asiàtic."

- "El problema [d'intentar portar turisme de la Xina a Catalunya] és el cost i aconseguir les línies aèries permanents. [...] Costa molt programar [...] els vols permanents durant la temporada llarga [...] perquè és un risc [empresarial] per les companyies aèries."

- "No vindran a sol i platja, vindran per un tema cultural, de coneixement, i competirem amb Londres, París i Roma. [...] Trigarem pocs anys. Si l'estabilitat política del país continua, [...] veurem xinesos i també hindús [a Catalunya]."

- "La gent jove [fins als 35 anys] ha viatjat més que l'any passat i fa dos anys. La gent d'entre 45 i 50 anys, ha viatjat menys. Hi ha un problema de consum, la gent gasta menys. [...] El que surt, s'ho mira més i discuteix molt el preu i busca les ofertes d'última hora. [...] Estem notant aquesta caiguda des de fa dos anys, no s'aprecia una recuperació ràpida. És tímida."

- "Hem demonitzat un sector o un tipus de client, [...] [com el del turisme de sol i platja], quan no som conscients de la realitat que vivim i d'allò que necessitem."

- "Hem d'augmentar qualitat, sí, [...] hem de pensar també en no mirar només el volum sinó també la rendibilitat de les empreses. [...] Representa directament entre un 11-12% d'ocupació, directament. I un 18% indirectament. [...] El sector del turisme és important."

- "El turisme és molt important i l'hem de tractar bé. A vegades hem de passar certes angoixes que són molèstia per l'habitant, és cert. Hem de millorar-ho compensant-li i reeducar els nostres propis visitants, i posar limitacions a certes coses, és veritat."

Francesc Carnerero, president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, ha dit que:

- "Sí, es confirma [que hem augmentat un 10-12% respecte l'any passat]. Estem parlant d'un número de reserves, no de facturació."

- "[Estem contents de com ha anat la Setmana Santa], sí."

- "De cara a l'estiu, optimisme moderat. [...] La temporada és llarga [...] i no pinta malament. Hi ha una certa tendència a tenir reserves anticipades d'estiu una mica per sobre del que teníem l'any passat."

joan-molas

00:00 01:34
00:00 01:34

francesc-carnerero

00:00 03:32
00:00 03:32