El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"Intuïm qui és el culpable del cas Quintana, però no tenim cap prova"

jordi-dalmau

00:00 53:51
00:00 53:51

L’inspector dels Mossos Jordi Dalmau admet que algun agent ha mentit en el cas d’Ester Quintana. Intueixen qui és, però no tenen cap prova per inculpar-lo. El també secretari general del Sindicat de Comandaments està “convençut” que els dos mossos absolts no són culpables i lamenta que hagin estat imputats durant tres anys. Dalmau també acusa el regidor Josep Garganté de “provocar” en els aldarulls a Gràcia, perquè “l’actuació policial és correcte”.

Jordi Dalmau, inspector dels Mossos i secretari general del Sindicat de Comandaments, també ha dit que:

- "S'agraeix quan sentim algú que ens defensa sense escletxes i sense dubtes. No és lògic que s'equipari la violència amb l'actuació policial. La capacitat d'aguantar la paciència que té la brigada mòbil en algunes actuacions és exemplar. Que es parli de desproporcionalitat aquests dies no ho entenem."

- "El que fa el Sr. Garganté allà és un acte de provocació. L'actuació policial és correcte."

- "L'objectiu de Garganté és rebre un cop de defensa d'un mosso i després intentar individualitzar aquesta actuació. Ara posarà una denúncia i si s'admet a tràmit ja aconsegueix que ja hi hagi un mosso imputat. Aconseguiran unes diligències. Aquest regidor estarà defensat per advocats d'aquest entorn com fins fa poc Jaume Asens o Laia Serra. I tindrem el nom, els cognoms i el domicili d'aquest mosso. A més, tindrem la seva foto i amb això tindrem identificat un mosso de la brigada mòbil i tothom sabrà on viu. És una tàctica que porten a termes des de fa temps. Intenten individualitzar l'acció de la brigada mòbil."

- "No fa cas a la línia policial i es queda allà expressament per rebre un cop."

- "Quedant-se allà, Garganté té claríssim que rebrà un cop de defensa."

- "És el que marca el protocol en aquests casos. El que no pot fer el mosso és sortir de la línia i arriscar-se a rebre algun impacte. Graganté buscava un cop, buscava la foto, buscava el número, ho portarà a la justícia i ara intentaran individualitzar aquesta conducta."

- "Si els fets van anar com diu el Sr. Rodríguez és condemnable. Però ho posaria en dubte, perquè, a banda de periodista és activista antisistema, es dedica a fer xerrades als casals okupes sobre com no ser detingut per la brigada mòbil i explica notícies distorsionades per minvar la credibilitat de la policia."

- "El que li ha passat a la mà és fruit d'un cop segur. Dubto que els mossos sabessin que era ell, perquè no anava identificat, i dubto que no passés res."

- "No estic gens sorprès [per l'absolució dels dos agents acusats pels cas Quintana]. Estàvem convençuts que els absoldrien. No hi havia cap prova per explicar que havien fet això."

- "No posem en dubte que Ester Quintana va perdre un ull per una actuació policial. Però hi ha dues víctimes més. La imputació dels agents ha afectat la seva vida personal d'una manera important durant tres anys."

- "Convençut al 100% [que no van ser ells]."

- "Des del primer moment hem dit que no va ser una pilota de goma. I no va ser una pilota de goma. Tenim clar que va ser un foam. Si hagués estat una pilota de goma, hauria caigut a terra."

- "El nostre gran error, políticament i a nivell de comandaments, i l'hem d'assumir, va ser voler donar molta informació i molt de pressa."

- "És evident que una persona va disparar un projectil de foam i va tocar Ester Quintana i li va buidar ull. Aquesta persona no ha sortit, no hem estat capaços d'aportar les proves suficients per demostrar que això havia passat. És evident que algú ha mentit."

- "Intuïm qui és. Però ara dir que és una persona quan no hem pogut aportar les proves, perquè ni el mateix jutge va ser capaç d'anar més enllà, seria molt agosarat."

- "L'acusació particular volia arribar al judici amb un sol imputat, perquè buscava una sentència condemnatòria."

- "Tenim una sèries d'indicis que ens porten a una persona que ha estat declarant davant del jutge."

- "Ningú té cap prova [contra aquesta persona]."

- "Internament s'ha fet tot el possible per arribar a esclarir els esdeveniments."

- "No tenim les proves per anar més enllà."

- "No conec personalment a aquesta persona."

- "Que hi hagi un comunicat d'aquest tipus, amb el suport d'un grup del Parlament, em preocupa."

- "Hi ha moltes vegades que sabem qui ha fet una cosa, però no ho podem demostrar. Ara la situació és la mateixa."

- "No és veritat que hi hagi cap instrucció de no detenir [a Gràcia]. No tenim aquesta ordre."

- "La primera víctima de tot aquest procés és Ester Quintana. Entenc el seu estat de frustració."

- "Nosaltres apuntem a una furgoneta i a aquella furgoneta només hi havia una persona."

- "A mi m'agradaria saber què va disparar, a on va disparar, per què."