El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

Irene Rigau: "No hi haurà retallades de professors"

irene-rigau

00:00 37:10
00:00 37:10

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha garantit la continuïtat de tots els mestres. "Les úniques retallades a les escoles són en llum, aigua i material; la docència quedarà intacta". La setmana que ve es concretarà en el si de la mesa d'Ensenyament, i cap al maig es precisaran els calendaris i la setmana blanca. Rigau s'ha mostrat partidària de reflexionar sobre com "millorar el clima escolar a l'aula", amb debats com la vestimenta, la tarima, l'oci o l'alimentació.

En una entrevista a El món a RAC1 la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau també ha dit que:

- "Evidentment que no s'arriba en aquest punt [de regular la forma de vestir a les escoles]."

- "El treball [a les aules] també s'ha de reflectir en la manera de moure's, de parlar i de reconduir el clima [escolar a l'aula]."

- "La nostra reflexió és dir a les famílies: 'pensem que no hi ha d'haver una dictadura derivada del consum que cada matí hi hagi un drama a les cases sobre el que m'haig de posar [...] i, als centres, el consell escolar que pugui decidir [...] el més adequat'."

- "Esclar que sí [estic a favor de la bata] a determinades edats. Protegeix i, a més, permet treballar amb tot tipus de material i dóna aquest ambient de treball."

- "Una escola que decidís posar uniforme em semblaria molt bé. I una escola que decidís que els nanos anessin tots vestits d'una forma operativa també. El que no em sembla bé és que es vesteixi igual per anar a l'escola que per anar a la discoteca."

- "Que hi hagi orgull de pertinença a una escola també és interessant."

- "Hem de ser una mica més lliures de ments. [L'uniforme] no l'hem d'identificar només amb determinades organitzacions."

- "El govern, en les formes de vestir, no ha de marcar directament, però sí que ha d'aconsellar i obrir aquest debat perquè entenem que el clima escolar ha de reflectir el que es va a fer a l'escola: aprendre i treballar."

- "Aquest debat [...] em fa pensar en el 'Libro Rojo del Cole'."

- "El primer que ha de fer el professor és garantir que veu tots els alumnes. [...] El que hem de buscar és l'operativitat. [...] Hem de garantir que veus tots els alumnes i que tots els alumnes et veuen a tu."

- "Ara, més que mai, hem de poder explicar que la formació és el principal capital."

- "L'oci també és una estructura d'acollida que t'orienta. És diferent fer [...] muntanyisme que fer

botellón."

- "S'ha recollit la sobredimensió de la moda a les aules. [...] La bata de treball al parvulari tothom la veu clara, a primària, molts centres la continuen veient clara... Abans els mestres portaven bata. [...] Jo n'he portat. [...] En l'adolescència, insisteixo en les formes de vestir."

- "No [hi haurà retallades de professors], no està previst. [...] Pensem que són necessaris tots els professors que actualment estan en exercici. [...] L'any que ve tindrem 15.000 alumnes més."

- "Em sembla molt irresponsable [que l'oposició digui que acomiadarem professors]. [...] Estem obligats a fer retallades. [...] Però nosaltres no retallarem res de docència. [...] El professorat és clau [...] per transmetre que [...] ara més que mai, la formació és indispensable."

- "Les mesures que estan en estudi, són totalment internes. Ara ens trobem amb elucubracions."

- "Em sembla molt bé que ho hagin fet a l'Escala [implantar mesures com el treball social per evitar l'expulsió dels alumnes a les escoles]. [...] Hem de pensar altres mesures [alternatives a l'expulsió, sobretot, per als alumnes problemàtics] i, una d'elles, és el compromís social."

- "Estem treballant per posar en marxa una olimpíada del saber amb l'Institut d'Estudis Catalans. [...] Què és allò que creiem que han de saber els alumnes? Estaria bé per fer servir aquest estímul."

- Sobre la polèmica amb l'Escola Xaloc: "Les normes diuen que un parvulari està connectat amb una escola, una escola amb un institut i el pare té garantit que, quan entra a P3, sap a quina escola anirà a primària i quin institut li pertoca. [...] És perquè compleix els requisits."

- "La salut alimentària també afecta molt la infància. L'obesitat [...] en la franja infantil és molt alta."

- "No tenim res a dir sobre la sisena hora a la concertada perquè la paga la família."

- "Vam dir que el curs començaria igual que l'any passat."

rigau-4

00:00 00:16
00:00 00:16

rigau-1

00:00 01:15
00:00 01:15

rigau-2

00:00 00:43
00:00 00:43

rigau-3

00:00 00:16
00:00 00:16