Via lliure
Ara, de 7 a 13 h
Via lliure
amb Xavi Bundó
En Directe
I després, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea

Isona Passola: "Hem rebut una adhesió incondicional"

isona-passola

00:00 28:58
00:00 28:58

La productora de Pa negre, Isona Passola, ha assegurat en una entrevista a El món a RAC1 que ha rebut "una adhesió incondicional" del món del cinema i de les administracions catalanes i espanyoles que van donar suport a la pel·lícula, ara que ha quedat nominada pels Oscars. Passola ja treballa en la promoció de la pel·lícula, que ha venut 80.000 còpies en DVD, s'ha estrenat a França, es vendrà a Europa i està tenint molt èxit a l'Àsia.En una entrevista a El món a RAC1, Isona Passola ha explicat com es va gestar Pa negre:

"Sóc tant lectora de llibres com espectadora de cinema. Vaig llegir Pa negre i vaig pensar que l'Agustí Villaronga en podria fer una bona pel·lícula. Vaig trucar a l'Emili Teixidor i em va dir que podria comprar els drets. Vaig fer una opció de compra dels drets. És com dir-li 'deixa-me-la aixecar', i quan la fas, pagues la quantitat acordada. No recordo quan va ser, però molt poc. Després de comprar els drets vaig fer el guió per avançar la feina i li vaig anar a l'Agustí. Ell em va dir que no ho veia clar. Vaig adaptar alguns contes i l'Agustí uns altres, potser eren més maniqueus i no tant ideològics com els meus. A l'Emili li vaig dir que si s'esperava intentaria que el Villaronga la fes. Un cop el Villaronga diu que sí, faig consultes amb experts de millora de guió, càsting de producció i es mira la dimensió que tindrà. L'Agustí diu que vol actors desconeguts, de manera que podem contractar uns secundaris de primera categoria, que ho podrà compensar perquè costaran menys diners. Vam anar a la plana de Vic a fer un càsting a les escoles. Em preocupava el registre de llenguatge dels nens. En català es dóna per descomptat que parlarà un català neutre. No podíem posar nens Disney. Buscàvem nens que tinguessin frescor i llenguatge. Contractar actors com l'Eduard Fernández i la Laia Marull no va ser difícil, perquè l'Agustí té molt prestigi com a director d'actors. A partir d'aquí vam fer el primer muntatge, que és molt important, i és molt dur per al director. Després fem tests de públic fins la còpia final".

La productora de la pel·lícula també ha explicat quina feina li espera a partir d'ara:

-"Ara començarem a anar pel món. Fins ara hem anat a 55 festivals que tinguessin mercat per poder vendre, i ara comencen les estrenes. A França funciona molt bé, fa tres setmanes que s'ha estrenat. És un moment difícil. S'ha venut millor a Orient que a Europa. No sabem què ha passat. Fa una setmana el Francesc estrenava al Japó. Ara li diré, prepara't amb l'anglès, perquè amb el castellà vas tenir molts problemes".

- "L'Agustín Almodóvar m'ha enviat un twitter. No m'ha trucat".

- "El cine va per davant en moltes coses. Tots es van posar d'acord amb la guerra de l'Iraq i és un dels sectors més oberts que hi ha. Vota amb una clara vocació de cinèfils".

- "No sabem qui haurà de sortir a fer el discurs en cas de guanyar els Oscars. No sé si és el productor o el director. A partir d'ara començo a fer una estratègia de màrqueting. Mai vaig pensar que guanyaríem cap premi. Ara no preparo cap pel·lícula. No tinc temps de res. Estic amb un documental del corredor del Mediterrani. He comprat els drets d'Incerta glòria (Joan Sales)".

- "Els diners que ha guanyat la pel·lícula es reparteixen. Un film es fa amb ajudes. En DVD hem venut 80.000 còpies. Més unitats que l'última de Harry Potter"

- "Tenim un making of de nassos. Tot això del cavall de la primera part de la pel·lícula s'explica. Era un cavall sacrificat. Ens el van portar congelat de l'escorxador. Dels cingles de Tavertet salta el cavall mort i deixem el viu a dalt. Teníem les càmeres amb reixes per no perdre'ls".

- "El conseller Mascarell i el Vicenç Villatoro m'ajudaran. L'Acadèmia de Cine també es van posar als nostres peus".

- "L'Agustí no té aquesta militància tan clara. Ahir va dir que s'havia quedat parat de la solidaritat amb Catalunya. Hi ha hagut una adhesió tan incondicional... La gent troba una cosa bona i veuen que la poden compartir amb bandera de la qualitat".

isona-passola-2

00:00 02:22
00:00 02:22