Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://racalacarta.com/audio/audios_elmon/151029_Josep_Maria_Reniu.mp3 Descarrega-te'l J.M. Reniu: “La Llei de Seguretat Nacional em posa els pèls de punta” 29/10/2015

151029_Josep_Maria_Reniu

El politòleg i membre del Consell Assessor per la Transició Nacional, Josep Maria Reniu, alerta que la Llei de Seguretat Nacional permet actuar contra situacions que atemptin contra els principis constitucionals. I això és un calaix de sastre massa ampli que es pot aplicar a molts factors diferents. Sobre la declaració d’inici del procés aturada al Parlament, recorda que “per tirar endavant les estructures d’estat, necessitem un govern”.

Josep Maria Reniu, politòleg i membre del Consell Assessor per la Transició Nacional, també ha dit que:

- “És molt previsible que una resolució política tingui una resposta jurídica per part de l’estat: informe al consell d’estat -que ja deu estar fet-, enviar-lo al TC i aquest només admetent-ho a tràmit la suspèn.”
- “La interlocutòria del TC que admetés a tràmit i suspengués aquesta declaració inclouria alguna provisió de què succeeix en cas de desobediència per fer servir després la capacitat sancionadora que la reforma de la llei orgànica del TC li ha donat.”
- “És previsible que, a partir d’aquesta situació de bloqueig jurídic d’una resolució política, tenim un escenari en el qual el mateix text parla d’avançar en algun element de desobediència. És previsible, per tant, que és donés el ‘no assabentat’ per resposta.”
- “En aquest punt estaríem en un moment en el qual l’enfrontament frontal és inevitable.”
- “La reforma de la llei del TC és profundament inconstitucional. Sense cap garantia, permet suspendre autoritats, funcionaris i tutti quanti consideri el tribunal vinculat a una decisió que s’ha desobeït.”
- “La resolució parla de possibles futures desobediències que afectarien a decisions contra els drets fonamentals dels ciutadans. Per exemple, el decret contra la pobresa energètica.”
- “Per tirar endavant les estructures d’estat necessitem un govern.”
- “La millor manera, sempre, en aquest tipus de processos, és un procés de negociació. Si és impossible, les coses van caient pel seu propi pes.”
- “Si s’inhabilita algun càrrec, el següent pas podria ser fer-se el sord perquè no reconeixes l’autoritat que dicta aquesta decisió.”
- “La llei de Seguretat Nacional habilita sense cap tipus de control -com tampoc el té la reforma de la Llei del TC- actuar contra situacions que puguin atemptar contra els valors i principis constitucionals. Això em posa els pèls de punta. Pot dir molt o pot dir res. També habilita el president del govern perquè declari la situació d’interès nacional, delimitant el contingut, la zona territorial, l’autoritat que es faria càrrec de la coordinació de tots els recursos humans i materials d’aquella administració d’aquell territori concret en un temps determinat. I no hi ha instància de recurs perquè és una situació d’emergència.”
- “Si es portés a la pràctica, entenc que no, serien dos asteroides en col•lisió frontal. Seria una amenaça sistèmica que justificaria, políticament, jurídicament i ciutadana, una reacció contundent.”
- “Gairebé en tots els casos podem resseguir les reaccions dels governs conservadors amb el manual de procediment administratiu. No hi ha cap resposta política.”
- “El parlament pot aprovar la resolució que recull el programa electoral de la formació que ha guanyat les eleccions. Si fes el contrari del que ha dit, estaríem parlant de frau.”
- “És plausible dir que des del Parlament, el govern i les formacions favorables a la independència, mai s’ha negat el diàleg. Mai. Però només han tingut la judicialització com a resposta. Aquest és el drama.”
  • Tags:
%s1 / %s2