El Barça Femení a RAC1
Ara, de 13 a 16 h
El Barça Femení a RAC1
Barça vs. Chelsea
En Directe
I després, de 16 a 17 h
Superesports
amb Xavi Puig

Jaume Padrós: "Sembla que la sanitat fos una barra lliure"

jaume-padros

00:00 33:45
00:00 33:45

El vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha reconegut en una entrevista a El món a RAC1 que a Catalunya existia una 'bombolla sanitària'. "Fa anys que sabíem que això no podia durar, i ara hem començat a entendre-ho". Padrós considera que la sanitat s'havia degradat fins a "semblar una barra lliure". Per això, el Col·legi apel·la al diàleg per resoldre una situació on els professionals no són els únics que han de pagar les retallades.

En una entrevista a El món a RAC1, el subdirector de cirurgia de l'Hospital de Bellvitge, Carlos Bartolomé ha explicat que:

[La vaga] "És una possibilitat. No sé la data concreta".

[L'oferiment a operar gratuïtament casos urgents de càncer] "És un oferiment que s'agraeix, però des d'un punt de vista operatiu i tècnic no és fàcil. Hi ha més sous a pagar a banda dels metges, i el preu del material quirúrgic, i moltes altres coses. En un temps d'ajustament és poc operatiu. Ho veig com un gest simbòlic i no real".

- "Les retallades no haurien d'afectar la salut del pacients, perquè es fan prioritaris els processos que no es poden demorar. Els altres estan influint en els temps d'espera".

D'altra banda, el subdirector del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha assegurat:

- "Els professionals de l'ICS viuen amb inncertesa què passarà amb els seus sous. Els hospitals concertats van fer els deures abans de l'estiu. A l'ICS, les restriccions s'han concentrat en el darrer trimestre. Els metges tenen la percepció que els sous s'han reduït de mitjana un 15% sense que hi hagi un relat clar de on som i cap a on anem".

- "Els metges són conscients de la gravetat del sistema sanitari. Ara cal preguntar-se si les prestacions de l'Estat del Benestar poden continuar, però als metges els afecta amb una gran incertesa. Hem d'administrar la incertesa dels nostres pacients mentre som nosaltres qui, desgraciadament, les patim en carn pròpia i amb més dramatisme".

- "La responsabilitat ha de ser del govern. Els critico. Entenem que són víctimes d'una situació de crisi. Aquest exercici d'híperresponsabilitat del govern, realista, té una forma abrupta d'aparèixer en un sistema que és molt complex. Calien canvis profunds per mantenir el sistema. Des del 1981, quan es va transferir, que sento "Arribarà un moment que no es podrà mantenir". Bé, després de 30 anys potser ha arribat. Suposarà grans sacrificis. Cal apel·lar a la responsabilitat de les parts i del país. L'esforç que ha de fer per mantenir l'excel·lència".

- "Probablement hem tingut un sistema sanitari per sobre de les nostres possibilitats. Dos anys després que els metges es manifestessin per un sou digne, ara se'ns gira en contra. Potser d'això en treurem una sortida en positiu. Cal preguntar-se que és possible oferir i que no. El sistema sanitari s'havia convertit en una barra lliure. Si tenim un sistema obert i sostenible a tothom i ningú no ho replanteja no tindrà cada vegada més demanda?"

- "La UE recomana fugir de les grans organitzacions. Hem de fer un canvi en el paradigma sanitari".

- "Un metge públic cobra, de sou base, uns 2.500 euros o una mica més. Però la seva carrera professional està molt lliga al funcionariat".

- "Permet poc el desenvolupament. Al cap dels anys el nivell ha variat molt poc".

- "[Estic d'acord amb Miquel Vilardell que ] les rebaixes són inassumibles. Tot i així s'han de fer i per això des del Col·legi de metges hem de forçar a les parts a dialogar".

- "Durant un temps hem tractat els ciutadans com a infants. El president Mas ha fet un discurs realista i ara dóna la sensació que el sacrifici els fem tots. Potser els mitjans també heu fet un excessiu rum-rum focalitzant el retall en l'àmbit sanitari, mentre afecten a tots els departaments".

- "Tenim un sistema que té gestions molt diferents, tant en el públic com el privat. El 25% dels catalans té una doble cobertura. Cal buscar fórmules imaginatives. I explicar als ciutadans què és assumible i que no ho és. Segons com ho debatem, ho portarem a la frustració. Els metges haurem de fer deures. Cal reivindicar noves fórmules de gestió per organitzar el sistema, abaratir-lo, i fer-lo més eficient".

- "El Col·legi no s'ha definit en el copagament. Hi ha gent com jo que advoco i defenso que es faci. O s'aporten diners o no hi ha recursos per mantenir la sanitat. S'ha d'explicar als ciutadans què volen fer i que facin de demòcrates madurs. Fins ara donava la sensació que tot anava creixent. El copagament ja existeix a través dels fàrmacs. Som un dels tres paísos europeus que no té cp sistema de correcció dels fluxos. Hi hauria d'haver una certa taxa tenint en compte les rendes que cobra cada persona. Ningú diu res del transport públic gratuït o els llibres de text gratuïts, i això sí que passa amb la sanitat".

- "El pacte fiscal és una prioritat. Al País Basc inverteixen 1.800 euros per habitant i any. Aquí, 1.200. No pot ser que només a Catalunya hi hagi copagament".

- [L'oferiment dels metges de Bellvitge d'operar els malalts de càncer sense cobrar] "Mostra el professionalisme dels metges".

- "No estem ni en contra ni a favor del govern. Però no volem ésser instrumentalizats per ningú. En aquest debat, els polítics han de ser responsables".

Error 500

Error 500