RAC1ncentrat podcasts
Ara, de 14:30 a 15 h
RAC1ncentrat podcasts
amb Noemí Polls
En Directe
I després, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés

Joan Herrera: "D'aquí a 30 anys es podrien tancar les nuclears"

joan-herrera

00:00 38:27
00:00 38:27

Així ho creu el secretari general d'ICV-EUiA, Joan Herrera. Sobre la crisi nuclear al Japó, Herrera ha apuntat que "hi ha un gran accident nuclear cada dècada" i que "és una tecnologia intrínsicament immadura i perillosa". Per això ha proposat que es facin plans pont, com a Alemanya, que donin pas a les renovables i mesures d'estalvi energètic. Sobre la situació econòmica ha dit que "la caixa del tripartit no estava tan malament per fer aquestes retallades".

En l'entrevista a El món a RAC1, Joan Herrera també ha dit que:

- "Els debats els acostumem a fer a cop d'actualitat."

- "Optar per la tecnologia nuclear, que és intrínsecament immadura perquè no sap què fer amb els residus i, en cas d'accident, suposa uns riscos extraordinaris, vol dir assumir aquests riscos. I s'han d'explicar."

- "[El risc de l'energia nuclear] el 89 tenia un debat complicat perquè les alternatives eren difícils, però avui no. [...] Avui, l'eòlica representa en molts casos i molts dies, més que la nuclear. [...] Les renovables poden representar més que les nuclears."

- "És una tecnologia intrínsecament immadura i intrínsecament perillosa."

- "Catalunya és una de les zones d'Europa i, per descomptat de l'estat, més nuclearitzades, amb tres plantes i una de precintada."

- "Fa un any, el senyor Miguel Sebastián va dir: 'témer l'energia nuclear és tant com témer un eclipsi de lluna o de sol'."

- "Avui a Europa encara hi ha restes de radioactivitat de l'accident de Txernòbil."

- "El que necessitem és una tecnologia complementària [al mix elèctric i renovables] que es pugui connectar i desconnectar. [...] L'energia nuclear es pot connectar i desconnectar? I la resposta és no. [...] La tecnologia nuclear té moltes incerteses. A més, no és barata, no sap què fer amb els residus, [...] té elements intrínsecs d'inseguretat."

- "Hem de dibuixar un horitzó, i crec que és raonable, en què ens puguem desprendre de les nuclears i, a més, [...] destinem els diners de les nuclears a renovables i eficiència. I em sembla raonable."

- "Es pot viure millor amb menys consum elèctric i energètic, amb més estalvi i eficiència i amb un mix elèctric més diversificat. Crec que és un signe de modernitat i de competitivitat econòmica."

- "Els accidents nuclears vénen sempre per factors imprevistos."

- "Per una mala regulació, [...] ens apugen el preu de la llum, però [...] elèctriques amb nuclears amortitzades, [...] s'embutxaquen, segons un informe de la Comissió Nacional de l'Energia, tres mil i cinc mil milions d'euros cada any."

- "Tenim un sector elèctric que, comparat amb França, Itàlia, Alemanya, [...] està molt més liberalitzat i hi ha molt menys instruments de planificació."

- "Vam plantejar un pla pont. Un cop amortitzades les centrals, els donem cinc anys de vida més, [...] i els diners que s'aconsegueixen [...] els destinem a [...] estratègies d'estalvi i eficiència, impuls de renovables i alternativa econòmica en els entorns de les plantes."

- "En un horitzó de 30 anys és factible el tancament de les plantes."

- "La dependència del petroli es deu al fet que tenim poc electrificats els nostres mitjans de transport."

- "Les renovables o les estratègies d'estalvi i eficiència generen més ocupació que l'energia nuclear."

- Sobre el pacte Portabella-Laporta: "Respecto totes les decisions. No m'ha sorprès. Donar suport a la força més votada independentment de quins siguin els programes i les polítiques, m'agradaria que abans en parlessin."

- "No m'ha sorprès perquè respon a la lògica de Jordi Portabella. [...] És una manera d'ocupar la centralitat independentment de les polítiques que es fan."

- "[La caixa del govern] no estava tan malament per fer les retallades que el govern de CiU està fent. Indiscriminades, lineals, que afecten a tots els sectors."

- "El senyor Boi Ruiz té un horitzó, [...] alguns entenen que és millor l'estat de la caritat que l'estat del benestar."

- "En temes educatius, sanitaris, que afecten el benestar de la gent, aquesta millor assignació [que diuen que fa el sistema privat] acaba significant la depauperació dels drets socials."

joan-herrera2

00:00 00:18
00:00 00:18

joan-herrera3

00:00 00:23
00:00 00:23