RAC1ncentrat
Ara, de 6 a 8 h
RAC1ncentrat
amb Edu de Batlle
En Directe
I després, de 8 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté

Joan Herrera: "Participaré en el procés participatiu del 9-N"

joan-herrera

00:00 42:14
00:00 42:14

Joan Herrera confirma que votarà en el procés participatiu del 9-N. El coordinador nacional d’ICV justifica el canvi d’opinió “per respondre a l’immobilisme del PP” i diu que “per molt que il·legalitzi el procés, no pot aturar la mobilització”. També assegura que ahir va sentir “fàstic i preocupació” per la salutació feixista que es va veure al Parlament.

Joan Herrera, coordinador nacional d’Iniciativa, també ha dit que:

- "Jo participaré en el procés participatiu del govern."

- "Participaré. Hi ha molta gent que entén que és votar. N'hi ha que creu que és participar. Totes les expressions em semblen legítimes. Entenc que és un procés participatiu. Per mi votar és un procés deliberatiu, amb neutralitat, debat, i no és el que farem el 9-N."

- "Sí, [col·locaré un paper dins l'urna]."

- "Fa 15 dies el president ens va presentar una proposta unilateral. Des de llavors han passat coses. El Pacte Nacional pel Dret a Decidir va dir que hi hauria una mobilització amb diferents expressions. Una bona notícia. Hem acordat forces polítiques i agents socials que, en paral·lel, hi haurà una denúncia perquè no se'ns permet votar. Són elements que han anat canviant l'escenari."

- "Però per mi hi ha un element molt determinant: que el PP pretén il·legalitzar un procés participatiu. Això fa que molta gent s'atansi al 9-N d'una manera diferent."

- "M'hagués agradat poder votar i expressar el meu vot en condicions."

- "El més rellevant és que el 9 de novembre s'apropi molta gent a participar per respondre a l’immobilisme del PP."

- "El 9 de novembre, no serà la consulta. La consulta seguirà pendent el dia 10."

- "El meu vot no serà secret. El diré els propers dies."

- "El govern de l'estat pot il·legalitzar, però no pot aturar. És possible que se'n surti amb una interpretació molt flexible de la llei. Però una cosa és il·legalitzar i l'altra aturar. El govern del PP ho té molt difícil per impedir-ho."

- "El recurs el que fa és il·legalitzar l'acte, però no l'impedeix."

- "Crec que el govern català tindrà els instruments per tirar endavant el procés participatiu."

- "La bona notícia és que la societat civil i els partits polítics estem preparant altres expressions."

- "El que no podran aconseguir és evitar la mobilització i això hi serà de totes totes."

- "El que no ens va agradar és que el govern digués que això era com la consulta. No ens va agradar aquesta primera reacció.

- "Molta gent s'atansa a una opció independentista com a expressió de fi de règim. Però a la resta de l'estat també s'està protagonitzant també fi de règim, com vam veure a les europees."

- "Hem de tenir present què està passant a l'estat. No se'ns pot escapar que l'escenari del 2015 de les eleccions generals, si és que no són abans, l'escenari pot canviar radicalment."

- "Aquest és un procés que necessitarà una certa dosi de resistència, i d'una dosi que també tingui present la correlació de forces i tempos de la resta de l'estat. Per tant, és important que hi hagi eleccions a Catalunya, però és important també que hi hagi eleccions a l'estat com abans millor."

- "Ho veig de forma positiva [l'ascens de Podem]. Molta gent de Podem ve d'entorns propers al nostre món polític. És una bona notícia per a Catalunya i pels drets nacionals que a la resta de l'estat hi hagi una onada de fi de règim, perquè això ens pot ajudar."

- "També és una bona notícia per aconseguir que les coses canviïn de fons de debò."

- "Jo crec que el dia després del 9-N queda pendent la consulta. Aquest país ha de tenir un referèndum perquè els ciutadans es puguin expressar."

- "Mai hem dit que això s’arregli amb unes plebiscitàries. Volem que hi hagi eleccions per canviar les polítiques socials."

- "No ho sé, [si les anticipades estan a prop]."

- "Tinc la sensació que Mas convocarà eleccions anticipades en funció de si pot fer una llista de president."

- "Nosaltres no estem per la declaració."

- "Parlem amb tothom. Amb Podem, amb Procés Constituent i amb tots aquells sectors en què entenem que hem d'anar a un escenari de confluència per acabar de polítiques."

- "Entenc que hem d'anar a escenaris de sumar forces."

- "Ahir, la sensació que vaig tenir és fàstic i preocupació perquè aquests símbols feixistes en altres democràcies estan prohibits."

- "En aquest país hi ha una assignatura pendent: com traiem tota la simbologia franquista i feixista."

- "Crec que la millor resposta de Xavier Trias seria adreçar-se a les autoritats andorranes i que acrediti que no hi té cap compte."