Vostè primer
Ara, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró
En Directe
I després, de 14 a 15 h
RAC1 migdia
Núria Travesa i Xavi Rocamora

Joan Herrera veu gairebé impossible que Xavier Trias continuï com a alcalde

joan-herrera

00:00 36:20
00:00 36:20

Joan Herrera veu molt difícil que Xavier Trias continuï com a alcalde de Barcelona, perquè creu que "sumar PP amb ERC seria una cosa antinatura". Diu que seria un pacte "exòtic". El líder d’ICV sí que veu possible un pacte alternatiu a Badalona, perquè “hi ha més gent que ha dit que vol un canvi”. D'altra banda, Herrera evita pronunciar-se sobre qui hauria de liderar una Barcelona en Comú a la catalana i tampoc es mulla sobre si cal subvencionar el Circuit de Catalunya: “El que em sembla interessant és que s’obri el debat”.

Joan Herrera, coordinador nacional d’ICV, també ha dit que:

- "Legitimitat per fer pactes de govern, sempre. A mi em sembla que no sumen, excepte si fas una cosa antinatura com és sumar PP amb Esquerra, que és el que planteja Xavier Trias."

- "Sorpresa i contradicció evident havent escoltat abans de campanya i mateixa nit electoral Xavier Trias."

- "Les coalicions de govern han existit, existeixen i existiran. Madrid és un exemple."

- "La política pot fer companys de llit exòtics i crec que no es produirà. Si Xavier Trias diu això potser és que li han dit que ho faci i ell està obeint."

- "Entenc que el que ha passat a Barcelona és històric i significa un canvi profund de prioritats, i hi deu haver nervis. Però crec que molta gent a Barcelona ha optat pel canvi, no només la gent que ha votat Barcelona en Comú, sinó també altres expressions. S'ha de respectar la voluntat majoritària de la ciutadania. No m'imagino un escenari com aquest."

- [No s'ha de respectar el que més s'ha votat a Badalona] "Si a Badalona hi ha més vots que volen canvi, no."

- "No és una condició indispensable. Es poden definir majories de govern sempre que siguin coherents amb l’expectativa de canvi. A Badalona, hi ha molta més gent que ha dit que volen un canvi i a Badalona això serà possible."

- "Barcelona en Comú ha guanyat per vàries raons: una bona campanya, un bon lideratge, la suma multiplica, hi ha barris dels quals no se'n parla que s'han mobilitzat com mai."

-[Sobre la proposta de Teresa Forcades] "Hem de sumar molts actors polítics, molts sectors socials i molta gent, per guanyar la igualtat, per fer fora la corrupció, per governs al servei de la majoria... Hi ha persones que tenen una gran vàlua. Primer, hem de veure si ens podem posar d'acord."

- "Hi ha molts noms sobre la taula i entre tots ho haurem de decidir qui és el millor perfil. Ho haurem de fer en un procés de primàries."

- "No posarem un nom sobre la taula abans. Parlarem i veurem quines són les millors persones, les millors experiències i el millor programa."

- "No és el moment de dir si vull o no ser candidat. Per mi el més important ara és poder-ho fer."

- "Crec que Esquerra no s'hi veu i no s'hi veu perquè, legítimament, ha bescanviat dret a decidir, després independència, per assumir unes polítiques que desmunten el país. Estratègicament, creuen que han de fer una altra cosa."

- "M'agradaria que entrés tothom i farem una proposta incloent a tothom, sense cap veto."

- "És raonable dir al president de la Generalitat que pagui els deutes. Si el president reclama els deutes de l'Estat, per què no els pot reclamar Ada Colau?"

- "El que no em sembla raonable és que el president no l'hagi felicitat."

- "El més interessant de la campanya és que s'han parlat d'altres coses: desigualtat, corrupció (una cosa que ha fet molt mal a aquesta societat) i temes rellevants."

- "Amb el resultat d'Ada Colau i Barcelona en Comú el dret a decidir s'enforteix. Qui es debilita són les polítiques de qui lidera la Generalitat. Els resultats d'Ada Colau han de preocupar a Artur Mas, no el dret a decidir."

- "Hi ha qui va dir que eren unes eleccions plebiscitàries. Aquestes municipals han demostrat que la gent vota per molts factors."

- "No critico que es puguin fer majories alternatives a la llista més votada. No ho critico. Respecte per descomptat. A Barcelona no hi ha una majoria alternativa."

- "De la mateixa manera que reclamo un govern alternatiu a Badalona, si aquí hi hagués un govern alternatiu seria legítim. Però els números no donen."

- "Barcelona en Comú té elements de ruptura i de reformisme fort també."

- [Sobre si s'ha de subvencionar el Circuit de Barcelona-Catalunya] "El que em sembla interessant és que s'obri el debat. A Catalunya, són prioritàries les beques menjador o mantenir el concert a les escoles d'elit? Estic content que Ada Colau posi el debat sobre la taula."

- "La construcció de l'hotel [a l'edific Deutsche Bank] l'ha paralitzat el moviment veïnal."

- "Hi haurà assetjament mediàtic. Estiguem tots preparats."

- "Hem d'estar preparats pel que vindrà."