Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/120823_Tepper.mp3 Descarrega-te'l Jonathan Tepper: “Si hi ha un banc central amb credibilitat, abandonar l’euro seria un bon pas” 23/08/2012

jonathan-tepperL’analista econòmic Jonathan Tepper afirma que deixar l’euro és una possibilitat que es pot tenir en compte en el cas que hi hagi un banc central amb credibilitat. Tot i així, Tepper destaca que abandonar la moneda comuna d’Europa també tindria un costat dolent perquè “històricament, la pesseta ha estat una divisa molt dèbil”. Sobre la reforma del sistema financer, l’analista diu que s’hauria d’haver fet fa anys.

Jonathan Tepper també ha dit:

-”Aquesta reforma que es farà ara s’hauria d’haver fet fa anys. S’assembla molt al sistema de reestructuració que existeix als Estats Units, amb el fons de garantia de dipòsits. És bo que no pagui el contribuent. Per desgràcia, els que pagaran són els que han comprat preferents, en la majoria de casos eren estalviadors de classe mitjana que no entenien el producte i ara hauran d’assumir pèrdues.”

-”S’hauria d’haver fet fa temps. Han passat tres o quatre anys sense fer res, negant el problema, i ara hi haurà d’haver un rescat. Així és la vida.”

-”En general no és bo [que hi hagi polítics als bancs], s’ha vist que en molts casos el problema dels bancs és tenir polítics al capdavant. El que fa falta és que hi hagi reguladors que regulin, i el Banc d’Espanya, que s’erigia en el millor regulador de la galàxia, no ha fet res. És millor no tenir polítics als bancs, és millor tenir banquers que sàpiguen el que fan.”

-[Sobre un possible rescat] “Crec que tot depèn de les condicions que hi hagi. El Govern espanyol no vol demanar ajuda, i vol que el BCE compri bons espanyols. Però Alemanya i Finlàndia no hi estan d’acord.”

-”El BCE ha fet molt poca regulació. Els reguladors i els bancs centrals han fet un treball pèssim de regulació en els últims deu anys. És més difícil fer-ho de forma més pèssima que el Banc d’Espanya. Sempre s’ha de demanar que els reguladors facin la seva feina.”

-”Hi ha hagut una lleugera millora amb la baixada dels tipus d’interès i els bons espanyols. Això ajuda una mica. Però un dels problemes fonamentals és que a Espanya farien falta quitances enormes de deute. Si Espanya no estigués a l’euro podria devaluar la moneda per ajudar a les exportacions. Ara no ho pot fer. No es pot esperar que la situació pugui millorar en els pròxims tres o sis mesos.”

-”Espanya té el doble d’atur que la resta d’Europa. Una causa és que és molt difícil acomiadar treballadors i per això es creen molts llocs de treball temporals. És el país on és mes car acomiadar un treballador de tots els països de l’OCDE. S’hauria de flexibilitzar el mercat laboral. Països amb sistema laborals més flexibles tenen nivells d’atur més baixos.”

-”Hi ha la possibilitat que Grècia surti de l’euro, seria molt favorable per a ells. També Finlàndia. I els governs dels països perifèrics farien corralito per evitar fuga de capitals.”

-”Ja hi ha mesures restrictives per retirar diners d’Espanya i Itàlia. A Espanya hi ha una fuga de dipòsits, si bé no tan important com a Grècia.”

-”És bo liquidar bancs si existeix una estructura de capital perquè accions i preferents assumeixin les pèrdues. El problema que hi ha a Espanya és que no existeix un sistema per liquidar els bancs.”

-”Si s’haguessin liquidat les preferents des del principi, no hauria calgut arribar a aquest problema. Però si s’haguessin liquidat les preferents i subordinades de la nit al dia hauria afectat molta gent.”

-”El millor amb Bankia hauria estat que el sector privat assumís les pèrdues. Em va semblar ridícul que Bankia anés a Borsa, i el Banc d’Espanya en té la culpa.”

-”Si Espanya abandona l’euro hi hauria un cantó bo i un de dolent. Històricament, la pesseta ha estat una divisa dèbil. Si Espanya surt de l’euro, podria tornar a tenir una divisa molt dèbil. Però no és inevitable que passi això. Tot depèn de la política econòmica i monetària que tingui Espanya si s’abandona l’euro. S’hauria de tenir un Banc Central en què es busqui un nivell d’inflació molt baix d’un 1 o 2% a la llarga. Òbviament, a molt curt termini hi hauria una inflació més alta. Però si hi ha un banc central amb credibilitat, que no creï gaire inflació a la llarga, seria un bon pas.”

-”La mala gestió econòmica dels últims cinc o deu anys no em permet ser optimista.”

  • Tags:
%s1 / %s2