La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

José Antonio Ardanza: "Després de l'atemptat hi havia amenaces de cop d'estat de l'exèrcit"

ardanza

00:00 02:56
00:00 02:56

L'exlehendakari basc José Antonio Ardanza ha explicat a El món a RAC1 que després de l'atemptat d'Hipercor una part de l'exèrcit espanyol va amenaçar de fer un segon cop d'estat. Ardanza ho ha dit en un reportatge especial per recordar els 25 anys de l'atemptat que han preparat Jordi Basté i Xavi Pérez, i que emetrem avui. “Vaig prendre consciència d'això -assegura Ardanza-, i Felipe González m'ho va explicar. I molt preocupat, a més. Vam pensar que s'havia de fer alguna cosa.”

Declaracions de l’exlehendakari per al reportatge amb motiu dels 25 anys de l’atemptat d’ETA a Barcelona.

Ardanza revela que després d’Hipercor una part de l’exèrcit volia fer un altre cop d’estat.

- “La situació era cada vegada més delicada: els atemptats s'anaven succeint, succeint i succeint. I no hi havia cap èxit de tallar la situació de violència.”

- “L'excusa per a l'intent del cop d'estat del 1981 eren els nacionalismes i com a conseqüència dels militars que anaven morint en atemptats d'ETA.”

- “L'any 1986 hi va haver l'atemptat de Madrid en què van morir 12 cadets de la Guàrdia Civil. Hi va haver atemptats contra almiralls, generals, i quan jo era lehendakari van matar el governador militar de Sant Sebastià.”

- “El 1986 i el 1987 van ser anys de molts atemptats contra militars, i tot això acaba amb l'atemptat d'Hipercor. L'atemptat d'Hipercor va generar un rebuig brutal fins i tot entre els il·lusos que encara podien pensar que ETA mantenia una imatge mítica dels temps de la dictadura.”

- “Els militars van prendre consciència aleshores que hi havia una societat que es rebel·lava i un govern espanyol que no era eficaç a l'hora de tallar aquelles barbaritats. Llavors van pensar altra vegada que s'havia de posar ordre perquè ho trobaven tot com un desordre i una manca d'autoritat.”

- “Vaig prendre consciència d'això, i Felipe González m'ho va explicar. I molt preocupat, a més. Vam pensar que s'havia de fer alguna cosa.”