No ho sé
Ara, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta
En Directe
I després, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
Bàsquet a RAC+1
En Directe
Bàsquet a RAC+1
Bayern vs. Barça
En Directe

Josep Baselga: "Si retalles en ciència, calen 10 anys per recuperar-se"

josep-baselga

00:00 27:24
00:00 27:24

El nou responsable mèdic de l’Hospital Memorial Sloan-Kettering de Nova York, l'oncòleg Josep Baselga, critica la política de retallades en investigació del Govern espanyol. Considera que "falta visió de futur" i recorda que "la política científica no és com una aixeta" que s'obre i es tanca quan es vol. Pel que fa al càncer, alerta que "ens ve una revolució" i, per això, "hem d'estar preparats".

Josep Baselga també ha dit que:

- "Costa molt d'entendre que hi hagi retallades d'un 25% en ciència, perquè veníem d'un moment molt difícil."

- "Estàvem sortint del forat, i veiem que Catalunya i Espanya podia fer gran recerca amb els recursos que teníem. I ara, després d'uns 10-12 anys d'una política en positiu, ara tenim l'amenaça que això desaparegui."

- "La política en ciència, si tu retalles un dia, l'endemà no pots tornar a obrir. No pots obrir i tancar l'aixeta quan vulguis. Calen 10 anys per recuperar-se."

- "Falta visió i falta creure en el futur que tenim, que depèn de l'educació i de la recerca. Hem d'estar disposats a sacrificar el que sigui, però no toquem l'educació ni la ciència."

- "Als EUA hi ha hagut retallades de ciència, però han estat més sostingudes. Aquest any no pujarà el pressupost dedicat a recerca, però no baixarà."

- "Hem d'aprendre de la política científica dels EUA que els governs tenen una funció de catalitzadors de grans projectes. Que hi ha una funció de la societat. I també, que hi ha darrere una empresa privada que aposta per aquests projectes. Tot això ens ho hem de creure."

- "Estic preparat per assumir la nova responsabilitat [la de nou responsable mèdic de l’Hospital Memorial Sloan-Kettering de Nova York] i em fa molta il·lusió. [...] És un privilegi i és comparable al fet d'entrenar el Barça."

- "M'hauré d'assegurar que l'hospital funciona en el seu dia a dia. [...] I l'altra part de la feina serà posar a punt la maquinària per desenvolupar els protocols de recerca més innovadors del món."

- "Ens ve una revolució en el món del càncer. I hem d'estar a punt."

- "Hem de buscar models de col·laboració amb la indústria farmacèutica per aconseguir que les troballes importants de laboratori arribin abans als malalts."

- "També serà important veure mig dia a la setmana els meus malalts per entendre els seus problemes i no perdre el contacte amb la realitat."

- "El càncer és una malaltia que pot causar la mort. Però avui en dia estem curant molta gent. [...] És important ser optimista per poder abordar el problema amb força. No ens podem rendir fins que es perd el joc."

- "D'aquí a 20 anys el càncer de mama deixarà de ser una causa important de mort. Estem avançant molt en els càncers més importants. Ara estan caient grans barreres infranquejables com els melanomes. Els primers 30 anys d'aquest segle seran els anys del càncer. Ho recordaran els llibres d'història mèdics."

- "El càncer és una malaltia del genoma, dels gens. Quan tens la capacitat de desxifrar els genomes dels càncers et dóna, per primera vegada, les eines per poder-te posar a treballar. [...] Hi haurà dificultats però les regles del joc ja les tenim."

- "Estem curant més casos de càncer, però el problema és que cada vegada tenim més casos de càncer perquè és una malaltia de gent gran, i comencen a pujar a partir dels 60 anys."

- "Hi ha algun problema a l'entorn que no estem fent bé. Té a veure amb la dieta, amb els factors ambientals, amb el tabaquisme i amb les dietes excessives en grassa. [...] El càncer de mama només es dóna en societats opulentes."

- "El futur passa pel tractament i els medicaments personalitzats per a cada tumor i per cada cas."

- "Continuo amb el compromís amb l'Hospital de la Vall d'Hebron. És una exigència meva."

- "La batalla contra el càncer és universal. En aquest món global s'han d'involucrar tots els investigadors."

- "Catalunya sempre ha estat oberta al món. Ha estat el seu secret. [...] Catalunya té un rol molt important a jugar en el món global. El món és el nostre pati de joc."