Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://www.racalacarta.com/audio/audios_elmon/120821_Josep_Lluis_Cleries.mp3 Descarrega-te'l Josep Lluís Cleries: “Al mes d’agost es pagarà amb normalitat” 21/08/2012

120821_Josep_Lluis_Cleries

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha assegurat que es podran abonar els diners corresponents al mes d’agost per les entitats socials “si no hi ha cap contratemps”. Ha afegit que el primer divendres de setembre hi ha programada una reunió amb tot el sector per analitzar la situació i “parlar de com encarem el que ens quedarà pendent, que és el mes de juliol”.

Josep Lluís Cleries també ha dit:

-”A finals de juliol vam tenir un problema de tresoreria. Tenim previst que, si no hi ha cap contratemps, i esperem que no hi sigui, es podrà pagar a finals d’agost.”

-”El que ha quedat pendent són aquests 70 milions d’euros del Departament de Benestar Social i Família aquest mes de juliol.”

-”Al mes d’agost es pagarà amb normalitat.”

-”El fons de liquiditat autonòmic sembla que no arribarà fins a l’octubre. Esperem que el Govern de l’Estat compleixi la seva obligació, que és abonar els recursos que pertoquen a la Generalitat de Catalunya.”

-”Tenim un pressupost ajustat. Vam ser els primers a ajustar-nos, ara no pot ser que el Govern de l’Estat miri cap a una altra banda i no ens pagui el que ens deu. No pot ser. I menys quan sentim persones del PP que demanen al president Mas que sigui responsable i lleial.”

-”Tot el que va quedar ajornat dels pagaments del mes de juliol està dins dels pressupostos. No pot ser que fem els deures i ens trobem que no tenim la liquiditat per fer front als pagaments.”

-[Sobre el que publica La Razón, que avança una possible retallada del 25% a la nòmina de setembre dels funcionaris] “No es preveu, ho desmenteixo rotundament. És una especulació d’un diari que vol fer mal al que ells anomenen autonomies. No ens podem permetre aquesta intromissió de determinats mitjans i del Govern de l’Estat, que busquen el desprestigi dels governs anomenats autonòmics. Som una nació, volem el nostre autogovern amb tota la sobirania possible, i el que no pot ser és aquest continu degoteig de notícies que l’únic que provoquen és aquesta situació d’angoixa. Que els funcionaris estiguin tranquils, les coses que es facin es parlaran, però no hi ha res previst en el sentit que avui anuncia un diari.”

-”Dels diners que hi havia vam destinar 50 milions d’euros a ajudes directes a les persones, com les ajudes a la dependència, més la renda mínima d’inserció i els centres especials de treball. La resta va quedar pendent: els concerts de l’àmbit social, educatiu i de la salut. Ho vam afrontar donant la cara i parlant. Abans de la compareixença al Parlament vam arribar a uns acords amb el sector, i la mostra és que el mes d’agost està funcionant amb sacrificis però amb normalitat.”

-”És cert que tenim un sector social, d’empreses i entitats socials, molt feble. No hi ha un coixí econòmic al darrere, i això es nota. Amb unes empreses fortes, per un pes que s’endarrerís el pagament, no passaria res. Tot i que no és excusa, s’ha de pagar al dia.”

-”El sector social, sobretot fundacions i entitats, el benefici que genera el reinverteix amb molta rapidesa i s’obliden de fer una mica de coixí. El compromís social va tan enllà que de seguida veuen la necessitat i reinverteixen el marge.”

-”Seran temps difícils. Si arribem a un cert enfrontament amb el Govern espanyol a l’hora de negociar el pacte fiscal, és possible que ens ho facin passar malament. La solució és anar junts. O passem a la renúncia de sempre o diem som-hi, anem a totes. O aconseguim el pacte fiscal o anem més enllà, a l’Ítaca de la qual a vegades ens parla el president Mas. Però hem de saber anar junts i sumant davant les batzegades del Govern de l’Estat.”

-”Una plaça per una persona amb discapacitat amb el màxim grau de dependència costa 3.500 €. L’aportació de l’Estat són 177 €, i l’usuari 250 €. La resta l’aporta la Generalitat per persona i mes. N’hi ha uns que van aprovar la Llei de la dependència i ara ens volen donar lliçons. En aquesta situació no hem trobat grans complicitats en els grups del Parlament.”

-”Tot ho tenim pressupostat i ben pressupostat, però no pot ser que el Govern de l’Estat ens estigui escanyant. És una asfíxia fiscal que passa a ser asfíxia social. I per aquí, el Govern de la Generalitat es planta i diu prou.”

-”Tenim un pressupost que compleix uns objectius de dèficit marcats i no superem l’endeutament a què ens havíem compromès. Demanem que la part que té l’Estat dels nostres diners ens la vagi aportant de manera estable, perquè el problema que té la Generalitat és de líquid.”

-”Sembla que la legalitat només ens obliga a nosaltres. L’Estat ha de pagar. En aquests moments, qui està atenent la gent són les anomenades comunitats. I qui té la bossa és l’Estat.”

-”Estem treballant en un pla de suport al tercer sector que esperem que es pugui signar a finals de setembre o principis d’octubre, i en els propers mesos prendrà força.”

-[Sobre la possibilitat de nous ajustaments] “No sé què passarà al pressupost de l’any que ve. D’entrada la previsió és que no. El que estem fent és pactar amb totes les entitats els ajustaments de cara als propers anys. Per dir-ho d’alguna manera, l’ajustament ja està fet.”

-”Vam dir que marxàvem de Palau de Mar per estalviar 5 milions d’euros. Ara se signa el contracte i a principis de l’any que ve ens traslladem. En un any i mig tindrem cinc milions nets.”

-[Sobre la renda mínima d’inserció] “S’està treballant en un nou projecte de llei que es presentarà a finals d’any. El pressupost és per tot l’any, i hi ha una clàusula que permet, si cal, ampliar la partida per garantir els pagaments.”

-[Sobre el pla Prepara] “No es pot complicar la vida a la gent en un tema tan clau com aquest. Ens trobarem amb famílies sense cap recurs per viure que aniran a la xarxa de la Generalitat. Si no hi ha aquest pagament, es desbordaria aquesta xarxa. Demanem al Govern de l’Estat que atengui aquestes persones mantenint l’ajut dels 400 €. És un ajut petit i el que no pot fer és fer-lo encara més petit dificultant-ne l’accés. Són polítiques passives que li pertoquen al Govern de l’Estat.”

-[Sobre la manifestació independentista de l’Onze de Setembre] “Jo com a persona cada any he fet el que he fet perquè de tota la vida sóc una persona compromesa amb el catalanisme. Faré a títol individual el que cregui que he de fer.”

-”Com a Govern prendrem una decisió de forma col·legiada. Com a membres del Govern farem el que decideixi el Govern: hi anirem com a membres del Govern de forma col·legiada si és que s’hi ha d’anar, i si no serà a títol individual cadascú en funció dels seus ideals.”

-”És molt important que tots posem l’horitzó a curt termini a obtenir el pacte fiscal. I després, Catalunya s’ha de marcar els seus horitzons nacionals en funció del que marca la sobirania, que és la del poble.”

-”Si hi ha alguna decisió a prendre, l’ha de prendre el Govern, no la pot prendre cada conseller pel seu compte aquests dies que estem mig de vacances. Ara només són opinions d’estiu de cada conseller. Dimarts que ve prendrem una decisió col·legiada.”

-”És cert que si et veuen pel carrer et veuen com a conseller.”

-”Si hi assistim, evidentment, per molt que diguem que hi anem a títol personal, l’etiqueta del que som en aquests moments, de la nostra responsabilitat política, no ens la podem treure ni ens l’hem de treure.”

-”La solidaritat ha servit de poc, necessitem una solidaritat de portes endins i que Catalunya continuï sent el motor econòmic de l’Estat.”

-”Si algú està fabricant independentistes és el PP amb la seva manera d’actuar. El poble de Catalunya veu com se’ns estan rient a la cara. La societat catalana se sent agredida.”

-”Jo ho veig amb el País Basc i Navarra, que no tenen aquests problemes. Com a nació ens mereixem aquesta solució. No renunciem a ser solidaris, però no pot ser que hi hagi una solidaritat sense límits i que això ens escanyi a nosaltres.”

  • Tags:
%s1 / %s2