Escoltar

en directe a RAC1

El blog de RAC1 Suscripció al feed RSS

http://racalacarta.com/audio/audios_elmon/150717_Llista_unitaria.mp3 Descarrega-te'l La ‘papereta del sí’ 17/07/2015

150717_Candidatura_unitaria

Aquest divendres, Raül Romeva, Carme Forcadell, Muriel Casals, Jordi Sànchez, Josep Rull i Marta Rovira han escenificat la unitat del que ells han anomenat “la papereta del sí”. Sánchez i Rull destaquen que la llista recupera l’esperit del 9-N. Forcadell aposta per una campanya generosa, Casals creu que Mas i Junqueras han de ser molt visibles i Rovira recorda que “ara sí que depèn de nosaltres”.

Raül Romeva, cap de llista de la candidatura unitària pel 27-S, també ha dit que:
- “És evident que estem davant d’un escenari absolutament incert, però el cost de no intentar-ho és molt alt.”
- “No són unes eleccions normals perquè no estem en un país normal.”
- “Tothom fa un exercici molt gran de recol•locar la seva perspectiva i expectativa per fer aquest canvi de marc que necessitem per fer moltes altres coses. Estem davant la possibilitat de fer tot allò que hem intentat fer i no hem pogut.”
- “Això no va de persones, això va d’oportunitats i són per a tothom.”
- “No és una llista de noms, sinó que és la llista d’una papereta que és plural.”
- “El fet que jo estigui al capdavant és circumstancial, no és important. El més important és el missatge que enviem.”
- “Ha de ser una campanya d’arguments, dels quès i els perquès, sense explicar contes de fades. Ha de ser una campanya que tendeixi ponts i complicitats, fins i tot, amb gent que acabarà no votant aquesta candidatura.”
- “Miquel Iceta és prou capaç i intel·ligent per fer la campanya que cregui que ha de fer.”
- “No és una campanya de llistes electorals que van a buscar un model diferent els uns dels altres, és una opció instrumental. Hem d’afrontar els debats amb aquesta complexitat i circumstància que no és la clàssica en una campanya normal. Estem més a prop d’un referèndum que d’una campanya electoral. Hem de posar sobre la taula arguments i hi ha qüestions que si són de caràcter personal les hauran d’afrontar les persones afectades directament, no com a candidatura.”
- “Seria un enorme error oblidar que la prioritat no és el procés, sinó que és cohesionar socialment la societat i garantir la justícia social. És l’essència fonamental de tot plegat. Per això és necessari que el període de transició sigui al més curt possible, perquè hi ha algunes urgències que s’haurien d’afrontar des del minut zero.”
- “La via ideal per fer el que farem seria l’escocesa.”
- “Això és mentida. Ningú pot afirmar que Europa mai reconeixerà Catalunya, per molt president espanyol que sigui. Tampoc es pot afirmar el contrari.”
Carme Forcadell, número 2 de la candidatura unitària pel 27-S, també ha dit que:
- “M’ho van dir personalment.”
- “Sí, [em van citar a Palau].”
- “La paraula és il•lusió, la paraula és responsabilitat i la paraula és compromís.”
- “És un compromís col•lectiu, i no és vertical, sinó horitzontal.”
- “No és important qui va al capdavant, sinó el que és important és el missatge que volem donar. Anem a votar allò que no vam poder votar el 9 de novembre.”
- “Em vaig emocionar i crec que tots junts podem aconseguir allò que tants catalans, abans nostre, han somiat.”
- “Jo crec que ha de ser una campanya en positiu, en què s’expliqui molt bé que la independència és una eina. Hem d’explicar els beneficis de tenir un estat. Ha de ser una campanya generosa, una campanya del sí. Hem de pensar que els nostres adversaris són els que volen que les coses continuïn com estan.”
Muriel Casals, número 3 de la candidatura unitària pel 27-S, també ha dit que:
- “Com més mostrem que anem junts i que estem junts per fer el pas importantíssim que volem fer, millor [sobre una llista unitària al Congrés].”
- “Il•lusionada, espantada també, però esgotada no, tot i que alguns moments pugui semblar-ho.”
- “És molt gros el que anem a fer. És de les coses que es poden fer en política i de les coses més grans que es puguin fer com a ciutadans.”
- “M’agradaria, sí [que es pogués fer una taula com aquesta amb els representants del no].”
- “Imaginem un altre 11 de setembre esclatant, amb molta molta molta molta gent. Som a l’última fase de l’etapa reivindicativa. Ens estem acostant al moment de realització del nostre somni. Un 11 de setembre carregadíssim d’il•lusió per expressar que aquest cop sí que ho anem a fer.”
- “Mas i Junqueras han de ser molt visibles a la campanya perquè són els líders que ens han portat fins aquí.”
- “Que el president i el cap de l’oposició ens diguin que ens volen portar a la independència ens dóna una seguretat fantàstica, això va de veres.”
- “M’imagino aquesta campanya amb ple de personalitats de tota mena dient “va, estem construint el futur del nostre país: serà més just, millor, més fraternal, per resoldre problemes polítics, la crisi, donarem més color al mapa d’Europa…”
Jordi Sànchez, president de l’ANC, també ha dit que:
- “Els noms de la Carme, de la Muriel i del Raül apareixen per sentit comú. Era indiscutible que la Carme i la Muriel donen aquesta imatge de proximitat, credibilitat, transparència, de certa innocència a l’hora d’implicar-se en el procés. No podien estar al marge d’un moment de tanta transcendència històrica. El nom del Raül vol trencar les fronteres en les quals algú ens vol encasellar. És l’aposta per una nova política, un canvi de fons.”
- “És evident que no va de persones. I els noms que es coneixen de la llista són els que han convertit en excepcional el que farem el 27-S.”
- “Avui hem aconseguit recuperar la il•lusió que abans apuntàvem i hem posat sobre la taula l’excepcionalitat per al 27-S.”
- “Cal ser pacients per veure la llista.”
- “No hem de posar-nos preguntes abans d’hora [sobre una llista unitària al Congrés]. Ni tan sols hi ha data. A mesura que avancem etapes, les coses aniran caient. La millor opció, la que sigui, és la que acabarà sortint.”
- “Hem entrat en una lògica plebiscitària, ahir ho va reconèixer Mariano Rajoy. El que estarem votant és una llista favorable al sí o una llista favorable al no.”
- “A partir de dimarts, les inscripcions estan obertes [per la Via lliure]. Tenim senyals que serà una diada multitudinària. Serà la diada del compromís cívic de la gent, no d’una llista.”
- “Tornarem a estar al davant d’unes imatges que tornaran a donar la volta al món d’un país que, per quart any consecutiu, té una capacitat de mobilització que no té cap país europeu.”
- “Ens vam reunir amb els quatre candidats, a l’estadi, per signar un compromís de país. Agustí Benedito ens va dir que tenia un petit museu a la seva seu i vam estar una estona a la seva seu. Vam ser a la seu, sí, veient la seu. Però no ens vam reunir amb Laporta i Benedito. Fals.”
Josep Rull, coordinador general de CDC, també ha dit que:
- “No tenim nom. És la papereta del sí però no hi ha nom. Falta tancar detalls concrets. Ha sigut un procés complex però ens n’hem sortit per donar als catalans un isntrument potent per guanyar el referèndum del 27. Hi ha hagut un exercici de generositat per part de tothom, de responsabilitat i de transcendència històrica. Hem estat conscients que tenim una oportunitat i no la desaprofitarem. La setmana que ve se signarà l’acord.”
- “Es perfilen molts noms per completar la llista però encara no hi hem entrat. Cal una llista molt transversal perquè sigui la papereta del sí. Aquesta candidatura és instrumental, és la papereta del sí-sí d’aquells que van votar sí-sí el 9-N. I ha d’incorporar a dins tota la diversitat del moviment de la llibertat de Catalunya que incorpora gent de pensaments molt diferents. Aquest esperit del 9-N i el de la Via Catalana és la que intenta reflectir aquesta llista instrumental. Volem fer el referèndum que no ens han deixat fer.”
- “És important explicar el procés de transició. I cal avançar en 4 eixos importants: viabilitat financera, reconeixement internacional, seguretat jurídica i ordre interior. La seguretat jurídica del nou estat és bàsic, que no hi hagi cap buit. Fer la transició al més ordenada possible. Hem previst tots els escenaris possibles. Hi haurà costos de transició però seran raonables i els gestionarem bé. Tan important és explicar com serà la independència com fer una transició sòlida, raonable i amb tota la seguretat jurídica possible.”
- “Hi ha reptes immediats que afecten el dia a dia del país i el govern ha de tenir diversos fronts. Estem negociant quin és l’espai comú per continuar gestionant per a la gent del país després del 27-S.”
- “Si es guanya el 27-S haurem de mirar de compactar-nos per guanyar a tot arreu. Sóc partidari d’utilitzar els millors instruments per ser opcions guanyadores a tot arreu.”
- “Hi ha sensació de vertigen. Fins ara hem teoritzat però ara és veritat. S’ha acabat la fase teòrica i comença la fase pràctica que acabarà amb el naixement d’un nou estat.”
Marta Rovira, secretària general d’ERC, també ha dit que:
- “Compartim que l’independentime és transversal, plural i polièdric. La independència és la millor solució per al país i els ciutadans. I els motius que han fet concloure que la independència és l’instrument per construir aquest nou país han de quedar representats en aquesta candidatura. Cal fer-ho al millor possible en els dies que queden de continuar integrant aquesta pluralitat i diversitat per començar a caminar cap a un nou país.”
- “És el moment que generosament havia de ser així. Això ha de ser una suma de molta gent que representi l’independentisme a casa nostra. És l’oportunitat de construir de nou i hem d’expressar això en la suma de persones. Com més gent i més representativa del país, millor.”
- “Els pròxims dies veurem adhesions de molta gent que vol que el 27-S sigui aquella oportunitat definitiva de canviar la història i ho volem fer per donar oportunitats de futur a la nostra gent.”
- “El full de ruta pactat establirà bé quin serà el punt de ruptura democràtica. S’aprovaran dues lleis fonamentals. Una que serà el tret de sortida al procés constituent amb les vies institucional, i un moment de ruptura democràtica amb què caldrà aprovar una llei de transitorietat jurídica. El punt concret serà a partir dels 6, 8, 10 mesos. Està tot molt preparat i ens dóna molta seguretat que 18 mesos permetran canviar la història. Ara, a la campanya, a sortir, gaudir i guanyar perquè ara sí que només depèn de nosaltres.”
- “És fonamental que també acordem quines són les prioritats socials en aquest procés de transició. I aquests seran un dels eixos fonamental del govern de transició. Crec que també tindrem un gran acord en aquest sentit.”
- “El procés de transició ha de ser al més curt possible per garantir la seguretat, la viabilitat i edificar l’estat del benestar.”
- “No cal avançar estratègies de cara a les eleccions generals i més quan encara no tenim una data.”

  • Tags:
%s1 / %s2