Versió RAC1
Ara, de 15 a 20 h
Versió RAC1
amb Toni Clapés
En Directe
I després, de 20 a 22:30 h
No ho sé
amb Anna Vallhonesta

"La Constitució no ha complert amb el català"

Error 500

Error 500

“La Constitució no ha complert amb el català", considera el conseller de Cultura en funcions. Ferran Mascarell creu que l'aparell d'estat espanyol ha maltractat sistemàticament Catalunya i culpa el PP d'"intentar dividir la societat per la llengua per fer-la més indefensa”. Per això creu que cal una majoria sòlida. "En la sociovergència hi creia fa dos anys, ara cal un govern fort". Mascarell també ha desvelat que els espectadors en català al cinema han passat del 0,8 al 3%.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura en funcions, també ha dit en una entrevista a El món a RAC1:

- “Boicot? Hi ha ratlles que ningú està disposat a passar. Ha de prevaldre el marc del Govern de Catalunya, on prenem decisions i fem lleis sense estar fora del marc legal que ens hem dotat.”

- “L'espanyolisme neix de l'aparell de l'Estat perquè tot quedi com està, mentre que el catalanisme és cívic.”

- “En un any hem passat del 0,3 d’espectadors de cinema en català al 2,8%, fins a 600.000 espectadors.”

- “El Hobbit es podrà veure en català. En els pròxims cinc anys la gent podrà triar l’idioma en què veu una pel·lícula, si la inversió permet aplicar la tecnologia.”

- “Fa dos anys pensava en la sociovergència. Ara cal un govern fort amb majories sòlides.”

- “La Norma [de Juste de Nin] ha canviat l'eslògan d''El català és cosa de tots' de fa 30 anys per una nova Norma que ens vam inventar ahir que diu 'No ens toqueu el català'. Juste de Nin em va dir que volia canviar els cartells per dir una cosa una mica diferent.”

- “Crec que el nou eslògan farà fortuna. Ningú té dret a tocar-nos el català, excepte el Parlament. Sembla que tothom el vulgui manipular.”

- “En termes generals volen introduir la llengua com un element d'extorsió. Avui hem de dedicar energies a coses ja resoltes. No hauríem d'acceptar aquesta manera de fer.”

- “La Norma d'ara fa cara d'enfadada. El desplegament de la convivència lingüística ens ha convertit en un lloc de referència a tot arreu. N'hem d'estar orgullosos. Però Espanya i l'espanyolisme no entén la lògica democràtica. Lluitarem col·lectivament fins que un dia tot passi pel Parlament, o ho hàgim aconseguit normalitzar.”

- “Tinc la impressió que l'esborrany de Wert no acabarà sent perquè la societat catalana no ho acceptarà.”

- “Irene Rigau ha negociat precisió, pulcritud i convicció. La setmana que ve el Govern farà coses, directament del president. També hi afegirem el Consell Social de la Llengua.”

- “El president ha dit moltes vegades que cal tenir estructures pròpies d’estat perquè la llengua quedi acotada per tothom."

- “A Wert li va sortir de l'ànima espanyolitzar els catalans. Jo crec que no són cortines de fum. És l'expressió de la manera de ser que l'Estat és un nucli dur. Hi ha gent a Madrid que et diu que les coses institucionals són un desastre, però no es vol trencar la idea d'una Espanya unitària.”

- “Els catalans hem d'avaluar per quina raó a Madrid, governi qui governi, sempre hi ha un problema amb Catalunya. Això té a veure amb la pròpia estructura de l'Estat. Al s. XVIII, després del 1714 es va fer un pacte: els catalans creàvem economia i la política la feia Madrid. És la tecnocràcia pròpia de l'Estat: el nucli dur dels partits. Si tu mires determinades televisions de Madrid són l'aparell d'expressió i propaganda dels partits, i tenen interès que allò que tenen muntat sense Catalunya no podria existir. Catalunya és un interès de guanys que els permet viure còmodament.”

- “Aquesta idea de terreny conquerit sobre Catalunya és tan vista que si llegeixes els pensadors històrics veuen que l'Estat ens veu com una propietat. Té dimensió política i comunicativa. A vegades cometem l'error de creure que tenim problemes amb els espanyols i en tenim amb els tecnòcrates.”

- “La relació amb les majors i els distribuïdors és la correcta. Hi ha mecanismes de treball que van bé. L'any que ve crec que el pacte serà igual. Tenim dades sobre on poses una pel·li en català, o en castellà, i el public que les mira. Té molt a veure amb les franges d'edat. Amb les pel·lícules infantils el català és fàcil, dels 17 als 30 no tant, i a partir dels 30 torna.”

- “Als països nòrdics han posat molt l'accent en el doblatge en les franges infantils, i a partir d'una determinada edat desapareix i les veuen en versió original.”

- “A Catalunya es venen 20 milions d'entrades de cinema, i ha baixat molt en els darrers anys. No ens compliquem l'existència i innovem amb el necessari.”

- “Tot català hauria de poder relligar l'origen de l'hel·lenització amb Empúries i Tarragona amb el romans, i el romànic als Pirineus. Tenim un gran patrimoni però el tenim mal explicat.”

- “Tal com veig el país, Catalunya necessita un partit socialista més capaç de pensar plenament en els grans temes de fons. El partit necessita reformar la seva pròpia ideologia.”

- “Tal com està el país, el que és important no és amb qui governis, sinó tenir un president amb un govern fort i una majoria sòlida. L'economia no va separada del debat nacional. Si tens les eines d'estat pots legislar sobre moltes dificultats que en gran mesura no hi serien.”