El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"La Generalitat sancionarà Renfe"

lluis-recoder

00:00 18:44
00:00 18:44

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, assegura que "la multa serà important per l'incompliment reiterat dels serveis". El conseller reconeix que "el Govern està indignat amb l'actitud de Renfe" i assegura que el seu servei "no és propi del segle XXI i això és absolutament intolerable". Recoder també carrega contra el carril VAO, que assegura que "és caríssim" i avui no es gastarien "ni de broma" 80 milions d'euros en una opció com aquesta.Lluís Recoder també ha dit que:

- "L’expedient informatiu a Renfe acabarà amb una sanció i important. No tracta els ciutadans com es mereixen. No és un servei propi del segle XXI i això és absolutament intolerable.”

- “Estem indignats amb l'actitud de Renfe. No informen els usuaris de la vaga, no informen dels serveis mínims, tenen una política de comunicació amb els seus usuaris que no passa per tractar-los com a clients o ciutadans, sinó que van absolutament a la seva. No només ens preocupa, sinó que ens indigna com a Govern.”

- “L'Ajuntament de Barcelona potser té raó. L'impacte que tenen les vagues del transport públic ens han de fer pensar si un 33% és suficient. Des del Departament pensem que els serveis mínims en les vagues de transport públic s'han d'incrementar i força.”

- “El carril VAO val molts diners, 80 milions d'euros, si l'haguéssim d'iniciar en aquest moment no ho faríem. És un carril caríssim.”

- “No ens hauríem gastat, ni de broma, 80 milions, ni 40 o 20. Aquests diners posats al transport públic poden tenir un impacte molt més gran que no pas el que té aquest carril VAO.”

- “Evidentment que estic enfadat.”

- “Respecte de la situació del metro i el transport públic a la ciutat de Barcelona crec que no hi ha cap mena de voluntat d'acord per part dels sindicats.”

- “Els sindicats saben que la reducció salarial és una conseqüència d'una decisió de l'Estat i continuen amb aquesta vaga que perjudica tant els ciutadans.”

- “Cal garantir el dret dels ciutadans de moure’s i anar a treballar i amb uns serveis del 33%, fins i tot, hi ha alguns moments que podem tenir problemes de seguretat.”

- “El plantejament que té el Departament serà òbviament l'increment dels serveis mínims. No disminuir el dret de vaga però evitar que es repeteixin els problemes de seguretat.”

- “Ens preocupen les hores punta. Aquí és on hem d'anar cap a un increment.”

- “El 21 de setembre vam obrir el primer expedient informatiu a Renfe i la setmana vinent el tancarem.”

- “Serà la primera vegada que la Generalitat sanciona Renfe per incompliment dels serveis. Abans no hi havia els serveis legals per fer-ho.”

- “No podem tolerar de cap manera que aquestes molèsties cap als usuaris, que són totalment injustificables, es vagin repetint. Són incompliment de serveis, incompliment dels horaris, manca de comunicació... Renfe persevera en l’error perquè ells tenen l’expedient obert i ho saben perfectament.”

- “Aquesta setmana ha fallat la comunicació als ciutadans, l'anunci de convocatòria de vaga, la comunicació de serveis mínims, i continuen anant a la seva en la seva línia. No pot ser, i l'instrument que tenim és la sanció i l'aplicarem.”

- “L'expedient es basa, no en una percepció, sinó en els motius que ocasionen aquesta percepció. I són una sèrie d’incompliments reiterats de serveis.”

- “És un problema de Renfe amb els seus treballadors i l'ha de resoldre Renfe. Que arreglin el seu conflicte, nosaltres no ens hi podem posar. Sí que ens podem posar en l'afectació que té en els usuaris.”

- Sobre si en dies com els d'ahir es pot habilitar els carrils de transport públic per a transport privat: “Aquests carrils tenen el seu sentit i no es pot fer altra cosa. Són per afavorir uns determinats mitjans de transport.”

- “El carril VAO és un carril que vol aconseguir un canvi d'hàbits, un decantament cap a una mobilitat diferent.”

- “Si tinguéssim aquests diners per invertir en carreteres ho faríem d'una altra manera. Però s'ha de mirar amb els ulls d'uns anys enrere.”

- “Estic convençut que d'aquí a uns mesos veurem més ocupació al carril VAO.”

- Sobre l'opció d'evitar fer pagar els usuaris el transport públic en dies de vaga: "el sistema de transport públic que tenim és molt deficitari. L'usuari paga un 45% del cost i la resta el paguem entre tots els ciutadans a través dels impostos. Al final, tot allò que siguin menys recursos, ho acabem pagant entre tots."

- "Vetllar per uns bons serveis públics també passa per vetllar per l’equilibri dels pressupostos dels serveis públics”