Tu diràs
Ara, de 22:30 a 1:05 h
Tu diràs
amb Aleix Parisé
En Directe
I després, de 1:05 a 2 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"La història de Catalunya pot desaparèixer"

irene-rigau

00:00 15:55
00:00 15:55

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, afegeix que, malgrat tot, la LOMCE no es pot complir a Catalunya perquè, en qüestió de llengua, contradiu l'Estatut. Rigau denuncia "una operació dissenyada per l'estat" perquè el català sigui residual allà on es parla.

Irene Rigau, consellera d’Ensenyament, també ha dit que:

- Sobre les declaracions de Rafael Hernando (PP): "Es parla des del desconeixement profund del que és intrínsec en el món de l'educació."

- “Pensar que l'èxit educatiu només depèn del que diguin determinades lleis o determinats polítics és d'un grau d’ignorància altíssim. L’èxit educatiu depèn del que succeeix dins de cada aula.”

- “A Madrid durant 30 anys s'han cuidat de Ceuta i Melilla, la resta ha estat transferit a les comunitats. Doncs Ceuta i Melilla no han millorat. Tenim moltes altres comunitats que tenen una nota més baixa de mitjana que la de Catalunya a les proves estatals de diagnòstic.”

- “Ells que són monolingües tenen més fracàs que allà on som bilingües.”

- “No volen veure que la realitat és molt diferent del que ells es pensen. Tenen idees prèvies sobre les quals han construir la magnífica alternativa de l'escola en castellà.”

- “L'escola a Catalunya és catalana en el seu contingut i en la seva llengua i és aquesta la defensa que ens torna a motivar a partir d'ara.”

- “Ells van al bilingüisme integrador. El que volen aconseguir és que a través de la pressió s'arribi a un 50-50%. Saben que tractar igual llengües que tenen una situació diferent reforça la llengua forta.”

- “El que ens ha de preocupar moltíssim és que es queden els continguts. Després de 30 anys sent la Generalitat qui determina què és el que han d’aprendre els alumnes ara ho farà Madrid. Això no ho podem deixar aplicar perquè hauríem de renunciar a explicar la nostra història, geografia, literatura, costums...”

- “Això ens situa abans de l'any 70.”

- “Des del punt de vista pràctic, del tema dels continguts, és altament perillós perquè es pot portar a terme. En 5 anys pot desaparèixer la història de Catalunya i les comarques de les aules. Hi hem de lluitar políticament perquè no sigui així.”

- “En qüestió de llengua aquesta llei no es pot complir. A Catalunya no podem autoritzar cap centre que tingui per objectiu separar els alumnes per raó de llengua.”

- “Aquesta llei està feta per agradar a les 17 famílies.”

- “M'impressiona moltíssim que el PSOE no hagi reaccionat (sobre llengua).”

- [Sobre si es pot fer una denúncia internacional?] "S'haurà de treballar, és evident."

- "Forma part d'aquesta opció del PP de tornar a la idea d'estat unit i homogeneïtat d'Espanya."

- “És una operació molt ben dissenyada des de fa molt temps amb la idea de residualitzar la llengua catalana. Un únic programa que creï referència amb un únic model històric, cultural ... És un atac a la realitat catalana des de la vessant cultural. És una estratègia de destrucció.”

- “L'informe del Consell d'Estat l'han menystingut totalment. S'han situat fora dels organismes que el sistema democràtic ha creat.”

- “Nosaltres defensarem la nostra llei perquè forma part del bloc constitucional.”

- “A Catalunya mai hem aplicat una llei del PP. Amb Pilar del Castillo va haver-hi un debat semblant, no tan dur, i al final el PP va decaure i el primer a decaure va ser la llei.”

- “Encara no ens ha enviat el text ningú. El vam aconseguir per vies alternatives.”

- Sobre la rua del Barça: “La societat no té el mateix reflex en l'impacte que té l'alcoholisme en els joves i adolescents que amb altres substàncies.”