La competència
Ara, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau
En Directe
I després, de 13 a 14 h
Vostè primer
amb Marc Giró

"La imatge que ha donat el TC com a àrbitre no és bona"

carles-viver-pi-sunyer

00:00 49:15
00:00 49:15

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, és crític amb la decisió del TC de suspendre la Llei de Consultes i el 9-N. Considera que "no és la imatge d'imparcialitat que ha de donar el Constitucional". Admet, això sí, que “des del punt de vista d'aquest tribunal, no podia fer res més”, però adverteix que “tindrà dificultats" per declarar la llei i la consulta inconstitucionals. Viver i Pi-Sunyer també creu que, si no es permet la consulta, “l'alternativa menys dolenta són les plebiscitàries”.

Carles Viver i Pi-Sunyer, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, també ha dit que:

- “[Que el TC hagi anat tan ràpid] és el que potser m'ha sorprès una mica més."

- "Entenc que no és la imatge d'imparcialitat que ha de donar el Constitucional."

- "És una decisió que depèn, essencialment, del president, que és qui convoca el ple; és una decisió seva."

- "La imatge que ha donat com a àrbitre no és bona, perquè una de les parts pot tenir la sospita que ha respectat les regles."

- "No, [no funcionava així quan jo era vicepresident del TC]. Era un tribunal que possiblement tenia unes actuacions una mica diferents des d'aquest punt de vista. Crec que no s'hauria anticipat aquesta reunió."

- "Des del punt de vista del Tribunal Constitucional, no podia fer res més que suspendre-ho. Tenim molts bons raonaments jurídics per dir que tant una cosa com l'altra són constitucionals."

- "[Després d'aquesta suspensió] hem de veure fins on podem arribar fent actes de preparació. [...] Cal veure quins actes queden afectats."

- "La campanya possiblement podria quedar tocada."

- "S'haurà d'estudiar cas per cas i amb prudència."

- "S'ha de veure en quin moment rep la notificació la Generalitat. Per al Govern no entra en vigor aquesta interloutòria fins que la reben expressament."

- "Tenim un exemple com el pla Ibarretxe, que es va dictar sentència amb dos mesos, amb l'agost pel mig. Si tenen voluntat de fer-ho [poden dictar sentència] amb certa rapidesa."

- "S'obre un dilema en què s'haurà d'optar entre fer una consulta il·legal o al·legal o anar-se'n a les plebiscitàries."

- "L'alternativa menys dolenta són les plebiscitàries."

- "Estem tot just començant el camí. El Govern ens ha dit que seguirem actuant. Ara ens dedicarem a difondre aquests informes."

- "Tal com està redactat el decret, el Tribunal tindrà dificultats per declarar la inconstitucionalitat, perquè es fa referència a la idea que el resultat del procés no és vinculat i el resultat servirà, si és la decisió dels ciutadans, per iniciar un procés de reforma de la Constitució. És difícil dir que això és contrari a la Constitució."

- "És molt difícil que puguin declarar inconstitucionals les plebiscitàries, perquè qui convoca unes eleccions és el president de la Generalitat."

- "Seria molt difícil que il·legalitzessin després programes electorals."

- "La relació entre una Catalunya independent i Espanya seria la que acordessin els dos països. Sempre s'acaben establint relacions, fins i tot, en els casos més traumàtics."

- "No es pot obviar la idea que l'Estat espanyol, com està actuant ara, vetaria l'entrada de Catalunya a la Unió Europea. Però no és raonable pensar que mentre siguem fora es posaran aranzels, etcètera."

- "Mentre estiguem fora, el dret europeu s'aplica en la màxima totalitat."

- "Catalunya seria viable econòmicament."

- "El problema són els primers mesos, perquè és quan l'administració tributària catalana no estaria en pleníssim rendiment."

- "El PIB sembla que també augmentaria."

- "Hauríem d'assumir la part que ens toca del deute espanyol, però també hauríem de rebre la part d'actius que ens correspon."