El món a RAC1
Ara, de 6 a 12 h
El món a RAC1
amb Jordi Basté
En Directe
I després, de 12 a 13 h
La competència
amb Òscar Andreu i Òscar Dalmau

"La visió de Wert és preconstitucional"

irene-rigau

00:00 08:17
00:00 08:17

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha respost al ministre José Ignacio Wert , que aquest dimecres ha admès el seu objectiu "d'espanyolitzar els alumnes catalans". Per Rigau, "si ens haguéssim de sotmetre a la voluntat del ministre perillaria l'escola catalana, en llengua i en contingut". La consellera ha alertat el Govern espanyol que per canviar el model d'escola cal vulnerar l'Estatut i les lleis vigents a Catalunya, i "recentralitzar competències".En una entrevista a El món a RAC1, I rene Rigau, consellera d'Ensenyament, ha dit que:

- "Es confirma que hi ha una ofensiva per recentralitzar l'Estat i per escanyar-nos econòmicament. Ara també per canviar el model d'estat, i comencen amb l'educació, que pot ser una eina de molt interès. Sí que es volen saltar l'Estatut, no segueixen el model d'escola català, i això no és constitucional, sinó preconstitucional. És un claríssim retrocés."

- "Si ens haguéssim de sotmetre a la voluntat del ministre perillaria l'escola catalana, en llengua i en contingut. Això es contradiu amb la normativa. L'empara legal és la plaça de les famílies, però no n'hi ha cap a triar la llengua. Els alumnes no seran separats per raó de llengua. Per això a Catalunya no és motiu de divisió. Ha de caure la llei, l'Estatut, i el model d'un estat plurinacional. Ara ja no el consideren."

- "El que s'està veient és que és un orgull ser espanyol i una caricatura ser català. Adoctrinar està en la seva línia. Ell creu que la història d'Espanya és en majúscules i la catalana en minúscules. Ha passat de l'ofensiva econòmica, a la competencial i ara identitària. Han començat per l'educació. Els temes estan més oberts que mai".

[Sobre la sentència del pare de Tarragona]

- "Els pares tenen el dret a parlar en la seva llengua amb els seus fills. Això és una riquesa i ara està vist com una penalització. Estem davant d'una judicialització del fet català que s'haurà de corregir. El pare parla amb el seu fill en la llengua que vol. Una altra cosa és que no el deixessin matricular en castellà i seria qüestionable. Crec que es una instrumentalització claríssima."

- "Ens agrada que els nostres alumnes coneguin totes les històries. Ells només volen que sàpiguen la 'Història d'Espanya'. S'ha vist en la modificació de la llei vigent que posen 'Història d'Espanya' on abans en dèiem senzillament 'Història'. Wert vol circumscriure la història a Don Pelayo i el Mío Cid."

wert-1

00:00 00:32
00:00 00:32